1. Feestelijke zandkoekjes
Niet iedereen houdt ervan om lang in de keuken te staan, dus we beginnen met zandkoekjes. Easy, right? Door de extra touch van het kaneel is dit zeker een van de lekkerste recepten voor kerstkoekjes. De versiering is stijlvol en classy, ideaal voor jouw Christmas girls brunch!
Ingrediënten:
- 225 gram zachte boter
- 175 gram suiker
- 1/5 koffielepel kaneel
- 1 ei
- 1 eierdooier
- Decoratie: wit glazuur en zilveren snoepballetjes
Recept:
Stap 1: Pak een grote kom en doe hier de boter, de suiker en het kaneel in. Roer dit goed door tot een glad mengsel. Vervolgens voeg je hier ook het ei en de bloem aan toe. Kneed dit tot een deegbal en laat het in vershoudfolie voor 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: Halfuurtje voorbij? Dan kan je het deeg uitrollen en met feestelijke kerstvormpjes uitsteken. Verdeel de koekjes op een bakplaat en strijk met een borsteltje de bovenkant van de koekjes in met de extra eierdooier.
Stap 3: Wanneer de oven goed voorverwarmd is op 180 graden, kunnen de koekjes gebakken worden. Na 12 tot 15 minuten zijn ze mooi goudbruin en kan je beginnen met versieren.
Stap 4: Ga met het witte glazuur langs de randjes van de koekjes en plak hier vervolgens de zilveren snoepballetjes op. Minimalistisch, maar heel feestelijk.
beeld: leukerecepten.nl
2. Kerstkoekjes met maar 3 ingrediënten
Wil je het nóg makkelijker maken voor jezelf? Dan zijn deze kerstkoekjes perfect voor jou. Je hebt namelijk maar drie ingrediënten nodig voor dit
makkelijke recept. Alright, op de eetbare decoratiestiften na… Maar dat mag de pret niet drukken! Laten we maar snel aan de slag gaan, want wij zijn razend benieuwd naar jullie schilderkunsten.
Ingrediënten:
- 150 gram bloem
- 125 gram boter
- 50 gram poedersuiker
- Decoratie: eetbare stiften van (bijv.) Dr. Oetker
Recept:
Stap 1: Doe de boter en het poedersuiker in een kommetje. Prak dit goed door met een vork. Vervolgens doe je hier ook de bloem bij en kneed je dit tot een stevige bal.
Stap 2: Pak het deeg vervolgens in met vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Zo wordt het stevig en kan je er makkelijker vormpjes uit steken.
Stap 3: Na het halfuurtje, kan je het deeg uitrollen tot ongeveer 0,5 centimeter dikte. Steek de koekjes uit met de allerleukste vormpjes die je in huis hebt. Of ga met een mesje zelf creatieve vormpjes bedenken.
Stap 4: Als alle koekjes op de bakplaat liggen, kunnen ze de oven in. Zet ‘m op 175 graden en bak ze voor 12 tot 15 minuten af. Geen paniek als de koekjes nog niet bruin zijn, dit hoort erbij. Ze blijven wat witter dan je misschien gewend bent.
Stap 5: Wanneer de koekjes een beetje zijn afgekoeld, kan je aan de slag met de decoratiestiften. Roep het kleine kindje in jezelf naar boven en ga kliederen. Het hoeft niet perfect te zijn, want de koekjes gaan toch niet heel naar binnen 😉
beeld: cookingwithmykids.uk
3. Candy Cane Cookies
Het weer is koud en grauw, maar om de feestdagen zo knus en gezellig mogelijk te maken, gaan we nog meer koekjes bakken. Nodig je vriendinnen uit en creëer deze superleuke Candy Cane Cookies.
Ingrediënten:
- 300 gram zelfrijzende bloem
- 225 gram boter
- 175 gram suiker
- 1 ei
- 1 eierdooier
- cacaopoeder
- Optioneel: rode kleurstof
Recept:
Stap 1: Doe de boter en suiker samen in een kom. Roer dit stevig door en voeg er volgens ook het ei en de bloem aan toe. Kneed dit goedje tot een romige deegbal.
Stap 2: Wikkel het deeg in een velletje vershoudfolie en laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 3: Zijn de 30 minuten voorbij? Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dit in twee delen. Meng het ene deel met cacaopoeder (of rode kleurstof). Maak van beide delen deeg lange rollen en vlecht deze tot zuurstokjes.
Stap 4: Leg de zuurstokjes op een bakplaat en bestrijk deze met de extra eierdooier. Bak de koekjes af op 180 graden voor ongeveer 12 tot 15 minuten. Et voilà! Je kunt de overheerlijke koekjes uitdelen bij de koffie of hang ze tot Kerstmis gezellig in de boom.
beeld: thekitchn.com
4. Citroensterren
Deze citroensterren verdienen een plekje bij de leukste recepten voor kerstkoekjes. Het is origineel, ze zien er adorable uit en het belangrijkste; ze zijn heer-lijk! Deze koekjes wil je zeker niet overslaan tijdens kerst 2023.
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 200 gram koude boter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 1 koffielepel citroenzeste
- Garnering: 250 gram poedersuiker, 1 eiwit, 1 eetlepel citroen
Recept:
Stap 1: Als eerste zeef je de bloem boven een kommetje. Doe hier vervolgens de boter, suiker, het ei en de citroenzeste bij. Kneed dit vlug door tot een smeuïg deeg. Het is voldoende wanneer het deeg niet meer aan je handen blijft kleven.
Stap 2: Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm in de tussentijd de oven alvast voor op 180 graden hetelucht.
Stap 3: Na de 30 minuten, kan je het deeg uitrollen en uitsteken met een sterretjes vorm. Leg de koekjes vervolgens op de bakplaat en bak ze binnen 10 à 12 minuten goudbruin.
Stap 4: Nu is het leukste deel aangebroken. Time to decorate! Klopt het eiwit stijf met het citroensap. Voeg er al roerend de poedersuiker er rustig aan toe tot er een glanzend, dik glazuur ontstaat. Smeer de afgekoelde koekjes hier mee in en doe het overgebleven glazuur in een spuitzak. Hiermee kan je diepte en details toevoegen. Look how pretty!
beeld: libelle
5. Rudolf gingerbread koekjes
Rudolf het rare rendier mag natuurlijk niet ontbreken! Dit is misschien wel het makkelijkste recept van allemaal. Waarom? Omdat (als je daar geen tijd of zin in hebt) je stiekem niet het de koekjes zelf hoeft te maken. Haal een pak rondje koekjes bij de supermarkt en decoreer de koekjes. Vandaag gaan we dat natuurlijk niet doen en zelf aan de slag met het deeg.
Ingrediënten:
- 225 gram ongezouten roomboter
- 160 gram basterdsuiker
- 160 gram stroop
- 1 ei
- 1 eidooier
- 500 gram bloem
- 3 el gingerbread kruiden
- snufje zout
- Decoratie: chocoladesaus en M&M’s
Recept:
Stap 1: Voeg als eerste de roomboter, suiker en stroop toe in een kom. Meng dit stevig door en doe vervolgens het ei én extra eidooier hierbij. Roer dit tot een romig mengsel.
Stap 2: Pak er nog een kommetje bij en doe hier de bloem, de gingerbread kruiden en het zout in. Hussel dit even door elkaar en voeg dit al roerend toe bij het romige mengsel.
Stap 3: Je zult merken dat het deeg nog erg plakkerig is door de stroop. Om het deeg zo snel mogelijk af te laten koelen, kan je het plat strijken en met folie eromheen in de koelkast leggen. Laat het nu voor 4 uur in de koelkast liggen.
Stap 4: Haal de platte plak koek uit de koelkast en steek ronde vormpjes uit. Bak ze vervolgens af op 160 graden voor ongeveer 15 minuten.
Stap 5: Wanneer de koekjes mooi goudbruin zijn, kan je beginnen met decoreren. Met een chocoladestift of spuit kan je kleine oogjes en het gewei maken. En het belangrijkste: een rode smartie of M&M als neusje. So cute!
beeld: lidl