1. Waar komt de frikandel vandaan?
Waar komt de frikandel eigenlijk vandaan? Daar zijn blijkbaar twee verschillende verhalen over. Want volgens De Vries Snacks was het slager Gerrit die in 1954 een gehaktbal vormde tot een worst. Maar die zou niet hebben geleken op een frikandel, want deze worst was plat. En volgens Beckers is slagerszoon Jan Bekkers degene die de frikandel heeft uitgevonden. Hij kwam in 1958 met een gefrituurde worst zonder velletje.
2. Hoe schrijf je frikandel?
Veel mensen maken altijd nog de fout door frikandel te spellen zónder een n. Maar sinds 2000 staat deze frituursnack ook in het woordenboek en wordt hij toch écht wel met een n geschreven. Geen frikadel, maar een frikandel dus!
3. Frikandel speciaal
In de meeste gevallen worden frikandellen verkocht als frikandel. Het is nog steeds niet bekend wie deze geweldige uitvinding heeft bedacht. Maar een frikandel smaakt toch echt lekkerder met mayo, curry en uitjes! Vroeger werden ze nog wel eens besteld met ketchup, maar tegenwoordig hoort curry gewoon bij een frikandel.
4. Een feestdag voor de frikandel
Inmiddels heeft deze populaire frituursnack zelfs een eigen feestdag. Op 4 februari is het namelijk Nationale Frikandellendag. Het is helaas niet bekend waarom we dit op deze dag vieren, maar een frikandelletje gaat er zeker wel in op deze dag! 😉
Lees ook:
Wil je proeven! Deze supermarkt verkoopt frikandel speciaal pizza’s
5. Duurzame snack
De frikandel is de meest duurzame snack op aarde. Het is eigenlijk niets meer dan een samengesteld restproduct met een lekker smaakje, dat dus groener is dan de meeste plant-based hamburgers met vleessmaak en -textuur. Komt dat even goed uit!