Direct naar content
Eten

Eén hap en je bent verkocht: zo maak je een overheerlijk kaas-knoflookbrood

Pien
Pien Leestijd: 4 minuten
Iemand die een stukje van een kaas-knoflookbrood pakt.
Afbeelding: Pexels | Nadin Sh

Eerlijk, wie is er niet gek op knoflook? Wij in ieder geval wel – het liefst doen we het overal in! Daarom zijn we helemaal fan van dit onweerstaanbare kaas-knoflookbrood. Knapperig van buiten, heerlijk zacht van binnen en bomvol smaak. Met dit makkelijke recept zet je in no-time een versgebakken geurige traktatie op tafel. Tijd om te bakken!

Een kaas-knoflookbrood

Ben je op zoek naar een snack die je keer op keer wilt maken en waar je elke keer weer helemaal gek op wordt? Het maakt niet uit of je een weekend languit op de bank wilt doorbrengen of een lekkere toevoeging wilt voor bij een borrel, dit kaas-knoflookbrood is precíes wat je zoekt. Het is het soort brood waar je handen niet van af kunnen blijven – geurige knoflook, gesmolten kaas en een lekker krokant korstje. Perfect voor iedere gelegenheid!

En misschien wel het beste: dit recept is makkelijk aan te passen naar jouw smaak. Wil je extra veel knoflook? Voeg dan wat meer toe. Liever een extra vette kaassensatie? Ga voor een mix van verschillende kazen, zoals mozzarella en Parmezaan. Maar het basisrecept blijft hetzelfde: een heerlijk luchtig brood met een rijke smaak van knoflook en gesmolten kaas. Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig?

  • 240 ml warm water
  • 1 theelepel honing
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • Zout
  • 300 gram bloem
  • 1 eetlepel olijfolie (plus wat extra voor het invetten)
  • 150 gram Cheddar kaas
  • 100 gram roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • Een grote kom

Laat het bakplezier beginnen!

Jullie boffen, want met dit simpele stappenplan maak je het lekkerste kaas-knoflookbrood dat je ooit hebt geproefd. Knapperig van buiten, zacht en smeuïg van binnen – en dat met minimale moeite. Volg de stappen en tover in no-time een heerlijk geurend, versgebakken brood op tafel!

1. Knoflookboter maken

Voor de ultieme smaakbeleving begint alles met de knoflookboter! Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Voeg de twee fijngehakte knoflookteentjes toe en roer goed door. Wil je extra smaak? Voeg dan een snufje zout, wat gedroogde peterselie of een beetje geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat de boter een paar minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Zet het apart en gebruik het later om je kaas-knoflookbrood heerlijk in te smeren.

2. Het deeg maken

Meng in een grote kom het warme water, de honing en de droge gist. Roer goed door en laat het mengsel vijf minuten staan. De gist begint nu actief te worden, en je zou moeten zien dat het een beetje gaat schuimen. Dat betekent dat de gist zijn werk doet!

Voeg daarna het zout en de bloem beetje bij beetje toe. Roer het geheel door totdat je een stevig deeg hebt dat niet meer aan de zijkanten van de kom blijft kleven. Als je het deeg met je handen aanraakt en het niet meer plakkerig is, ben je klaar om verder te gaan!

3. Het deeg kneden

Kneed het deeg ongeveer 10 minuten lang op een schoon blad. Dit helpt de gluten in het deeg zich goed te ontwikkelen, zodat het brood luchtig en zacht wordt. Het deeg is klaar wanneer het soepel aanvoelt en niet meer aan je handen kleeft. Als het te plakkerig is, voeg dan wat extra bloem toe.

Vet vervolgens een grote kom licht in met olijfolie en leg het deeg erin. Draai het deeg een keer om, zodat ook de bovenkant een dun laagje olie heeft. Dit voorkomt dat het uitdroogt tijdens het rijzen. Bedek de kom met plasticfolie of een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek rijzen. Dit duurt ongeveer een uur, totdat het deeg in grootte is verdubbeld.

4. Het kaas-knoflookbrood vormen

Als het deeg is gerezen, duw je het met je handen naar beneden om de lucht eruit te drukken. Vorm het deeg daarna tot een lange baguette-achtige vorm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het nog zo’n 30 minuten rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C (180°C hetelucht).

5. Het kaas-knoflookbrood bakken

Als het deeg goed gerezen is, haal je het plasticfolie eraf. Zet het brood in de oven en bak het 20 minuten op 175°C.

Je weet dat het brood klaar is wanneer het een mooie gouden kleur en een lekkere geur heeft. Als het brood uit de oven komt, smeer je de gesmolten knoflookboter over de bovenkant van het kaas-knoflookbrood.

6. Tijd voor kaas

Snijd de Cheddar in dunne plakjes of gebruik een geraspte versie, afhankelijk van wat je in huis hebt. Snijd met een mes enkele schuine inkepingen van ongeveer 2,5 cm diep in het kaas-knoflookbrood. Vul deze inkepingen met de gesmolten knoflookboter en kaas.

Zet het brood terug in de oven en bak het nog eens 5-7 minuten, totdat de kaas helemaal gesmolten is en het brood een mooi goudbruin korstje heeft.

7. Afkoelen en serveren

Haal het brood uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Snijd het brood in dikke plakken en serveer het warm. Het kaas-knoflookbrood is perfect voor bij een gezellige borrel, een lunch of gewoon als snack voor jezelf. Het is gegarandeerd een hit bij vrienden en familie!