Go piss girl! Dit gebeurt er als je je plas te lang ophoudt

Je kent het vast wel: je moet eigenlijk plassen, maar je stelt het toch nog even uit. Geen zin om uit bed te komen, geen wc in de buurt, of gewoon te druk met iets anders. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je steeds je plas ophoudt?
Je plas ophouden
We doen het allemaal wel eens: onze plas ophouden. Er zijn zóveel momenten waarop we liever gewoon even wachten. Denk bijvoorbeeld aan dat moment dat je nét lekker warm in bed ligt en de drang om te plassen komt, of wanneer je onderweg bent en je liever even je plas ophoudt dan bij een vies tankstation-wc te plassen. Maar is het eigenlijk erg om je plas op te houden?
Is het erg om je plas op te houden?
Je blaas kan ongeveer een halve liter vloeistof vasthouden voordat je echt het gevoel hebt dat je moet plassen. Af en toe even je plas ophouden, is meestal geen probleem. Maar als je dit vaak doet, kan het wel vervelende kwaaltjes veroorzaken.
Er zijn geen strikte regels voor wanneer het precies te lang is om je plas in te houden, want dat verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen merken er weinig van, anderen kunnen er sneller last van krijgen. Dus, om te voorkomen dat je vervelende gevolgen krijgt, kun je beter gewoon zo snel mogelijk naar de wc gaan. Hoewel het soms handig lijkt om het even op te houden, is het stukken gezonder om naar het toilet te gaan zodra je voelt dat je moet. Je blaas zal je dankbaar zijn!
Wat gebeurt er wanneer je je plas ophoudt?
Soms lijkt het best makkelijk om even door te zetten en je plas op te houden, maar als je het te vaak doet, kan dat voor wat problemen zorgen. Dit is wat er kan gebeuren wanneer je te vaak je plas ophoudt.
1. Pijn en ongemak
Wanneer je niet op tijd naar de wc gaat, zal je merken dat je je blaas echt “vol” voelt zitten. Dit gevoel van druk in je blaas kan pijnlijk worden, vooral als je eindelijk naar de wc gaat.
2. Een blaasontsteking
Als je je plas te lang ophoudt, kunnen er bacteriën in je blaas gaan leven, en dat is het begin van een vervelende blaasontsteking. En geloof ons, je wil echt geen blaasontsteking hebben!
3. Je blaas kan uitrekken
Als je je plas regelmatig ophoudt, kan je blaas zich uitrekken. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar het maakt het steeds moeilijker om je blaas goed leeg te maken. De spieren die je blaas helpen om zich samen te trekken, werken dan minder goed. Hierdoor kan je blaas zich niet volledig legen, wat ongemakkelijk is en uiteindelijk kan leiden tot blaasproblemen.
4. Je bekkenbodemspieren verzwakken
Je bekkenbodemspieren zijn de spieren die onder je buik zitten en die helpen om je blaas, darmen en baarmoeder op hun plek te houden. Ze zorgen er ook voor dat je controle hebt over je plas. Als je vaak je plas ophoudt, kunnen deze spieren zwakker worden, wat later kan leiden tot problemen zoals urineverlies.
Dus hoewel het soms verleidelijk is om de hele tijd je plas op te houden, is het eigenlijk veel beter om gewoon naar de wc te gaan zodra je die drang voelt!