Scary! Dit is waarom een grote interesse in true crime best zorgwekkend kan zijn

True crime: we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je zo gefascineerd bent door die gruwelijke verhalen? Het is misschien niet zo onschuldig als het lijkt – sterker nog, het kan best zorgwekkend zijn.
Waarom houden we zo van true crime?
De laatste tijd lijkt iedereen wel obsessed met true crime. Onze TikTok-pagina’s staan vol met tips voor de meest schokkende series, op Spotify schieten de true crime-podcasts als paddenstoelen uit de grond, en je hoeft maar te scrollen of je komt wel iets tegen over The Menendez Brothers, The American Nightmare of Adolescence. Maar waarom vinden we dat eigenlijk zo interessant?
Volgens experts heeft het alles te maken met menselijke nieuwsgierigheid. Het is menselijk om nieuwsgierig te zijn. True crime trekt ons aan omdat we een kijkje krijgen in het hoofd van iemand die iets gruwelijks heeft gedaan. Mensen zoals Jack the Ripper, H.H. Holmes en Ted Bundy blijven ons fascineren. Niet omdat we hun daden goedkeuren – maar omdat we willen snappen hoe iemand tot zulke extreme dingen komt. We willen weten hoe hun brein werkt. Maar… is het ook een probleem als je té veel true crime kijkt of luistert?
Dit is waarom true crime leuk vinden zorgwekkend is
Ja – true crime leuk vinden kan eigenlijk best zorgwekkend zijn. Hoewel het vaak begint als een onschuldige interesse, kan het langzaam veranderen in iets wat meer wegheeft van een obsessie. En eerlijk: hoe normaal is het eigenlijk dat we ontspannen van verhalen over ellende, geweld en misdaad?
Volgens psycholoog Dr. Thema Bryant (te gast in The Mel Robbins Podcast) is dat precies het punt: als je tot rust komt door het leed van anderen te bekijken, is dat misschien iets om bij stil te staan. Waarom voelt iemand anders’ trauma voor jou als ontspanning?
Het betekent heus niet dat je meteen een probleem hebt als je fan bent van Law & Order of de Moordcast van Dionne en Henrik, maar het kan wél iets zeggen over hoe je omgaat met spanning en stress. Sommige mensen die zijn opgegroeid in een onrustige omgeving, vinden ‘gewoon rustig zijn’ juist onwennig of zelfs saai. Dan voelt het bijna logisch om telkens terug te grijpen naar prikkels die lijken op wat je kent. En guess what? Een heftige true crime-serie kan precies dat gevoel van herkenning geven – maar dit keer heb jij wél de controle. Je kunt pauzeren, doorspoelen, of gewoon uitzetten. Dat had je vroeger misschien niet.
Het positieve aspect van true crime
Maar een interesse in true crime hoeft niet automatisch iets zorgwekkends te betekenen. Voor veel mensen zit er ook een stukje rechtvaardigheid in – de dader wordt gepakt, het slachtoffer krijgt erkenning, de puzzel wordt opgelost. Dat kan ook juist een goed gevoel geven.
Dus nee, je bent niet raar als je vanavond weer aan een nieuwe docu begint. Maar het kan geen kwaad om jezelf af en toe af te vragen: waarom vind ik dit zó interessant?