Nieuwe Netflix-serie Adolescence heeft aspecten van: ‘Een schokkende realiteit’

De Netflix-serie Adolescence heeft sinds de release veel stof doen opwaaien. Hoewel de serie fictie is, raakt het een pijnlijke realiteit: de impact van online misogynie en geweld onder jongeren. De Britse kinderrechtenorganisatie NSPCC waarschuwt dat de verontrustende thema’s in de serie niet uit de lucht zijn gegrepen, maar steeds vaker voorkomen in het echte leven.
Mini-serie Adolescence
De vierdelige serie Adolescence, mede geschreven en gemaakt door acteur Stephen Graham, volgt een tienerjongen die betrokken raakt bij een gewelddadig incident. Veel kijkers vragen zich na het kijken af of de gebeurtenissen in de serie gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal.
Maar Graham liet zich niet inspireren door één specifiek verhaal. In plaats daarvan haalde hij inspiratie uit echte nieuwsberichten over geweld en misogynie onder jongeren. Hij gaf aan dat deze verhalen hem diep raakten en dat hij met de serie bewustzijn wilde creëren over de gevaren waar jongeren tegenwoordig mee te maken krijgen.
De NSPCC bevestigt in een interview met Mirror dat de problemen die in Adolescence worden belicht steeds vaker voorkomen. Steeds meer kinderen zoeken hulp via hulplijnen omdat ze in aanraking komen met schadelijke content of verontrustend gedrag in hun omgeving.
Heftige content
Volgens Ella Bradshaw, beleidsmedewerker bij de NSPCC, heeft de serie een grote rol gespeeld in het starten van gesprekken over de gevaren waar jongeren tegenwoordig mee te maken krijgen. Uit onderzoek met Vodafone blijkt dat 70% van de leraren merkt dat seksistisch taalgebruik in de klas toeneemt. Jongens komen vaak binnen 30 minuten na het online gaan al schadelijke content tegen.
Herinner je je nog die paar dagen waarop je Instagram-feed ineens vol stond met heftige content? Voor sommige mensen is dat geen tijdelijke glitch van het algoritme – zij zien dit soort dingen élke dag. Wij kregen na twee video’s al een ongemakkelijk gevoel, stel je voor hoe het is als je daar continu aan wordt blootgesteld.
Bij de NSPCC komen er schrijnende verhalen binnen. Een tienermeisje vertelde bijvoorbeeld hoe haar broer, na het kijken van video’s van invloedrijke figuren zoals Andrew Tate, steeds vrouwonvriendelijker werd. Ze voelde zich machteloos in haar eigen huis.
Maar het zijn niet alleen meisjes die hieronder lijden. Jongens vertellen bij Childline dat ze onzeker zijn over hoe ze zich ‘horen’ te gedragen in relaties. Sommigen voelen zelfs de druk om mee te gaan in seksistisch gedrag, alleen maar om erbij te horen.
Een probleem voor jedereen
Wat Adolescence zo schokkend maakt, is dat de hoofdrolspeler Jamie Miller uit een liefdevol gezin komt en toch een gewelddadige daad pleegt. Volgens Bradshaw moeten we afstappen van het idee dat alleen kinderen uit ‘probleemgezinnen’ vatbaar zijn voor radicalisering. Misogynie en geweld kunnen ieder kind beïnvloeden, ongeacht hun achtergrond.
Wat kunnen ouders doen?
Bradshaw waarschuwt dat het niet helpt om kinderen te veroordelen omdat ze deze content bekijken. In plaats daarvan is het belangrijk om met hen in gesprek te blijven en hen met begrip te benaderen. “Als we hen de schuld geven, sluiten ze zich af”, zegt ze tegen Mirror.
De realiteit achter Adolescence is hard, maar niet hopeloos. De serie laat zien hoe snel jongeren beïnvloed kunnen worden door online content en groepsdruk. Nu is het aan ouders, scholen, beleidsmakers en techbedrijven om samen te werken en een veiligere onlineomgeving te creëren. Alleen zo voorkomen we dat een fictief verhaal zoals Adolescence de keiharde werkelijkheid wordt.
Bron: Mirror