Post-coïtale dysforie
De medische term voor huilen na een intiem momentje met je lover is post-coïtale dysforie (pcd). Dit is ontstaan uit het Franse woord post-coital tristesse, de letterlijke vertaling betekent dan ook droevigheid. Deze aandoening komt niet alleen maar bij vrouwen voor, ook mannen kunnen hier last van krijgen. De aandoening betekent niet alleen dat je moet huilen, maar heeft invloed op allerlei verschillende gevoelens. Ook verdriet, angst of agressie vallen onder de medische term post-coïtale dysforie.
Huilen na een bedavontuurtje
Maar waar komen deze emoties vandaan? Intimiteit met je lover is toch juist fijn? Dit klopt helemaal, maar tijdens een bedavontuurtje met je partner ervaar je verschillende gevoelens en komen er veel emoties vrij. En deze emoties kunnen er dus ook voor zorgen dat je moet huilen. Expert Marie Tudor legt uit: “De liefde bedrijven roept krachtige emoties op, zowel positieve als negatieve. Mensen met dysforie kunnen negatieve associaties uit het verleden koppelen aan intieme ervaringen. Het kan een flashback of een herinnering aan iets vervelends zijn.”
Maar ook zonder vervelende gebeurtenissen in het verleden, kan het zijn dat je begint te huilen. Dr. Robert Schweitzer van de Queensland University of Technology heeft twee onderzoeken uitgevoerd om te kijken naar de ervaringen van post-coïtale dysforie bij vrouwen. Uit beide studies kwam dat mensen die geen trauma hebben gemaakt, ook sterke gevoelens kunnen ervaren van verdriet, eenzaamheid en boosheid na intimiteit met hun partner. Dit komt zelfs voor bij koppels die een gelukkige en gezonde relatie hebben.
Lees ook:
Bewezen! Met je lover in deze houding slapen is goed voor jullie relatie!
Factoren
Volgens dokter Schweitzer spelen er een aantal potentiële psychologische, fysiologische en sociale oorzaken mee. Je hebt als eerste het hoogtepunt. Hierbij komt het stofje neurohormoon vrij in de hersenen, waardoor je endorfine verhoogd wordt. Hierdoor wordt je geluksstofje aangemaakt. Ook het knuffelhormoon en een dosis prolactine komen vrij en deze stofjes houden de effecten van de verhoogde dopamine tegen. Doordat al deze stoffen vrij komen, is het dus totaal niet gek dat ons lichaam anders gaat reageren.
Ook bestaat de term crymaxing, dit houdt in dat de post-coïtale huilbui juist wordt voorkomen bij mensen die geen dysforie of depressie ervaren. En zij zullen dus het tegenovergestelde meemaken. Het is dus helemaal niet gek als je moet huilen na je bedavontuurtje. Het is heel normaal en kan iedereen overkomen.