Om deze vragen te beantwoorden, heeft
Brides.com Sarah Kahan geraadpleegd. Zij is een erkende klinisch maatschappelijk werker in Brooklyn die individuen en stellen helpt bij het navigeren door relaties. Hoewel er geen vaste regel is voor wanneer een relatie officieel moet worden, geeft ze suggesties voor tekenen waar je op kunt letten. Ze geeft ook advies over hoe je de overgang kunt aanpakken.
Hoeveel dates moet je hebben voordat je relatie officieel is?
Daar is geen echt antwoord op, zegt Kahan. “Het is zo gevarieerd en zo persoonlijk”, deelt ze. “Er is geen vast aantal dat ik kan geven.” Maar er is ten minste één algemene regel: je kunt deze conversatie niet voeren na de eerste paar afspraakjes of zelfs in de eerste paar weken. Het kost immers tijd om te zien of een relatie de ingrediënten heeft om iets serieuzers te worden. “In het begin wil je zien of er overeenkomsten zijn, of je van elkaars gezelschap geniet, of je je tot elkaar aangetrokken voelt, en dat kost tijd,” legt ze uit. “Dan wordt het dieper en begin je persoonlijkere dingen te delen, emotionelere dingen, en dan wil je zien of de andere persoon dezelfde emotionele diepgang heeft als jij.”
“Ten slotte moet je het gevoel hebben dat je je kwetsbaar kunt opstellen bij die persoon”, biedt Kahan aan. “Kwetsbaar zijn is eng. Je moet langzaam gaan en de wateren testen, zoals je teen in koud water steken en het uitproberen. Dat kost ook tijd om te zien of je dat kunt.” Om deze redenen kun je niet meteen officieel zijn na de eerste paar afspraakjes.
Tekenen dat je van casual daten naar een officiële relatie gaat
Hoewel er geen vaste regel is over hoe lang het moet duren om van casual daten naar een officiële relatie te gaan, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten die aangeven dat je relatie de volgende fase ingaat. Het eerste teken dat je klaar bent om officieel te zijn, is als jullie een goede communicatie hebben, zegt Kahan. “Het gaat erom dat je echt naar elkaar kunt luisteren, niet te snel conclusies trekt, in staat bent om te luisteren en ruimdenkend te zijn, en in staat bent om jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen en vice versa,” voegt ze eraan toe. “Als je kunt begrijpen hoe de ander zich voelt en jezelf echt kunt uiten, dan is dat waar een stel aan moet werken.”
Een ander teken dat je klaar bent om officieel te zijn, is dat jullie beiden elkaar volledig in jullie leven hebben opgenomen. “Het gaat erom hoeveel ruimte de andere persoon in je gedachten inneemt,” zegt Kahan. “Wil je je beperken tot deze relatie in plaats van nieuwsgierig te zijn naar andere mensen? Dat is een aanwijzing dat het serieus wordt.”
Voordat het serieus wordt, moet je bewijzen dat je tegenslagen kunt overwinnen en elkaar echt kunt vertellen hoe je je voelt. “Als je iets aan je partner vertelt en je vindt de reactie niet leuk, betekent dat niet per se het einde,” geeft ze toe. “Het gaat erom te zien of je er samen aan kunt werken. Je moet kunnen zeggen: ‘Het was moeilijk voor mij om dit te delen, en ik hoopte dat je op een bepaalde manier zou reageren, en toen je dat niet deed, deed dat me pijn.’ Dan kan de andere persoon zeggen: ‘O wow, dat besefte ik niet. Het spijt me zo.'”
Ze voegt eraan toe: “Als je kunt praten en de andere persoon naar je luistert, en je voelt je gehoord, en de andere persoon wil je begrijpen, dat zijn goede, gezonde tekenen.”
Hoe maak je je relatie officieel?
Dus je hebt besloten dat je relatie sterk is en je klaar bent om het officieel te maken. Hoe pak je dat aan? Kahan zegt dat, hoe verleidelijk technologie ook is, het belangrijkste is om een persoonlijk gesprek te voeren. “Het is nooit oké om het via e-mail, telefoon of sms te doen,” zegt ze. “Serieuze gesprekken over waar we naartoe gaan en wat we doen, moeten echt persoonlijk worden gevoerd.”
Kahan voegt toe dat als je je zenuwachtig of kwetsbaar voelt, deel dat dan meteen met je partner. “Sommige mensen zijn comfortabeler meteen recht door zee te zijn en het ter sprake te brengen, maar andere mensen voelen zich daar niet zo prettig bij,” zegt ze. “Je kunt tegen je partner zeggen: ‘Ik voel me ongemakkelijk. Ik twijfel een beetje. Ik ben een beetje nerveus.’ Als je iemand van tevoren waarschuwt dat je iets gaat doen wat niet gemakkelijk voor je is, kan dat een mooie manier zijn om hen voor te bereiden.”
Het komt vaak voor in een nieuwe relatie dat beide mensen niet tegelijkertijd op dezelfde pagina zitten. Iemand kan echt van je houden en met je willen blijven daten, maar nog niet klaar zijn om het officieel te maken. Als je “het gesprek” met je partner aankaart en hij of zij nog niet klaar is om het officieel te maken, vraag jezelf dan af hoeveel je echt kunt verdragen. Kun je geduldig zijn of wil je nu echt exclusief zijn? “Voor de ene persoon kan het een breekpunt zijn, ‘Nou, we zijn exclusief, dit is wat ik wil,'” legt Kahan uit. “Andere mensen hebben meer tolerantie voor ambiguïteit. Het hangt echt af van je persoonlijkheid hoe je het wilt aanpakken.”
Het belangrijkste, of je nu het gesprek over serieuze zaken aanzwengelt of erop reageert, is eerlijkheid. “Hoe gezonder iemand emotioneel of psychologisch is, hoe minder bereid ze zijn om het te laten voortkabbelen en te zeggen: ‘Het is oké, het is oké,'” zegt Kahan. “Een relatie moet echt goed aanvoelen. Je kunt niet tegen jezelf liegen.”