Direct naar content
Lifestyle

Happy tears: waarom huilen we soms van blijdschap?

Dayami
Dayami Leestijd: 3 minuten
vrouw huilt van blijdschap op haar bruiloft
Afbeelding: Grey's Anatomy

Huilen doen we allemaal, en het is ook heel normaal om af en toe een traantje te laten. Niet alleen als we verdrietig of boos zijn kunnen we waterige oogjes krijgen, maar ook van blijdschap. Maar hoe komt het eigenlijk dat we soms happy tears huilen? In dit artikel vertellen we hier alles over!

Waarom huilen we soms van blijdschap?

Heb je ook wel eens gehad dat je een traantje moest laten het moment dat je eindelijk je favoriete artiest live zag, een mooie liefdesfilm keek, of natuurlijk de klassieker: verdwaald raakte op ‘soldiers coming home’-TikTok? Grote kans dat je op die momenten niet moest huilen van verdriet of boosheid. Dit waren namelijk zogenoemde ‘happy tears’. Maar hoezo huilen we eigenlijk niet alleen wanneer we verdrietig zijn, maar ook wanneer we blij zijn?

Happy tears

Meestal wordt huilen geassocieerd met verdriet. Je huilt bijvoorbeeld als je door een moeilijke break-up gaat, een zielige film kijkt of als je jouw sad song playlist aan hebt gezet omdat alles er even uit moet. Ook als je boos bent kun je tranen in je ogen krijgen, wanneer je bijvoorbeeld ruzie hebt met iemand of gefrustreerd bent omdat je schoolopdracht niet lukt. Toch kan het ook zo zijn dat je niet huilt omdat je verdrietig of boos bent, maar juist omdat je overstroomt van geluk. Door de jaren heen zijn er verschillende theorieën die verklaren waarom happy tears bestaan.

Science says…

Het kan zijn dat jouw tranen tijdens een geluksmoment komen, omdat je onderdrukte gevoelens van verdriet nog niet hebt verwerkt. Wanneer je een moment van puur geluk meemaakt, waarop je ontspannen en blij bent, kan het zijn dat alles er even uitkomt. Zo huil je eigenlijk sad tears, maar wel terwijl je je eigenlijk heel gelukkig voelt.

Ook is huilen een manier van je lichaam om je emoties los te laten. Alles opkroppen is nooit goed! Als je tranen voelt opkomen, betekent dit eigenlijk dat je zoekt naar een manier om het intense moment onder controle te krijgen. Wanneer je alles loslaat, en die happy tears huilt, voel je je meteen een stuk lichter dan wanneer je ze probeert in te houden.

Wanneer je huilt, toon je ook kwetsbaarheid als mens, wat eigenlijk ontzettend mooi is. Je toont empathie, en geeft aan anderen om je heen aan dat het oké is om hun emoties te laten zien. Huilen is dus ook een manier om sociale banden met de mensen om ons heen te versterken. Als je al je vriendinnen om je heen ziet huilen tijdens jouw bruiloft, is dat dus alleen maar fijn!

Voordelen van happy tears (en sad tears)

Gelukkig is huilen alleen maar goed voor je – ja, ook voor alle stoere vriendjes die beweren nooit te huilen, heeft het voordelen. Het vermindert ten eerste stress. Tijdens het huilen komen namelijk stresshormonen vrij, waardoor je je een stuk opgeluchter voelt na een goed potje janken. Het is dus helemaal niet erg als je even een mental breakdown hebt tijdens het maken van je schoolopdracht – je kunt daarna weer door met een frisse blik! Huilen is namelijk ook een booster voor je mood!

Daarnaast helpt even alles loslaten voor het slapengaan ook bij een betere nachtrust. Jezelf in slaap huilen is natuurlijk nooit leuk, maar grote kans dat je wél een stuk eter wakker wordt daarna! En natuurlijk, het meest praktische voordeel: huilen houd je ogen schoon. Zie het als een soort interne reiniging voor je ogen. Geen zorgen dus als je een enorme huilebalk bent, want je wint er ook weer een hoop mee!