Lifestyle

Een glaasje te veel: dit is waarom we wakker worden met hangxiety

wakker-met-hanxiety

Na een avond vol gezelligheid en misschien een paar glaasjes wijn te veel, word je wakker met niet alleen een bonzend hoofd, maar ook een sterk gevoel van angst en zorg... Dit heet een hangxiety! Hier kijken we naar de oorzaken van deze psychologische kater en geven we tips om hem voortaan te vermijden.

Wakker worden na een feestje

Word jij soms wakker na een avondje stappen met niet alleen die vreselijke hoofdpijn en die vervelende misselijkheid, maar ook met een enorm angstig en bezorgd gevoel over wat er de avond ervoor précies is gebeurd? Je bent niet de enige! Deze ervaring heet hangxiety, en komt veel voor bij jongeren na een avondje drinken. Naast de fysieke katersymptomen die iedereen heeft, zoals de hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen, ervaar je dan ook dat gespannen en rusteloze gevoel – en wij leggen hier uit waarom!

Wat veroorzaakt hangxiety?

Er zit heel wat scheikunde achter deze mentale kater! Hangxiety wordt namelijk deels veroorzaakt doordat er een aantal chemische veranderingen plaatsvinden in onze hersenen tijdens het drinken. Bijvoorbeeld, alcohol’s effect op de GABA-receptor in de hersenen. Deze receptor zorgt ervoor dat je héél ontspannen bent tijdens het drinken. Bij hogere alcoholinname beginnen onze hersenen ook glutamaat af te sluiten, wat voor die dronken ongeremdheid zorgt.

Wanneer de alcohol uit begint te werken, proberen onze hersenen die normale chemische balans weer te herstellen door de GABA te verminderen en je glutamaat te verhogen. Dus, je begint juist minder ontspannen te worden… En in plaats daarvan angstig! Veel van die gedachten en gevoelens die je dus tijdens je hangxiety ervaart, worden dus veroorzaakt door die chemische veranderingen. Logisch!

Hoelang duurt hangxiety?

Je kunt de hangxiety dus vaak als een deel van je kater bekijken. De symptomen die bij een gewone kater horen, zijn vaak de dag na het drinken het allerergst, en houden normaal rond de 24 uur aan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoeveelheid die er gedronken is, en ook van je gezondheid en gewicht. Wanneer die fysieke symptomen wegzakken, zakken normaliter ook de symptomen van een hangxiety weg.

Soms kan je hangxiety ook iets psychologischer zijn. Bijvoorbeeld, wanneer je wakker schrikt omdat je je niks meer kan herinneren van de avond ervoor. Bij geheugenverlies door het drinken, is het verstandig om te letten op hoeveel je précies drinkt. Dit kan namelijk een teken zijn van veel te veel alcoholconsumptie. Een hangxiety van deze soort kan langer duren, doordat het te maken heeft met je eigen mentale gezondheid.

Voorkomen en behandelen

Er zijn een aantal manieren om de kans op een hangxiety te verminderen, maar die hebben voornamelijk te maken met je alcoholconsumptie en mentale gezondheid. Een manier om het te voorkomen is om zo min mogelijk te drinken – volgens de Australische richtlijnen zouden 4 drankjes op één dag het beste zijn, en niet meer dan 10 in één week.

Voor diegenen onder ons die in het dagelijks leven ook al last hebben van angst, is het het verstandigst om alcohol helemaal te vermijden. Over het algemeen geldt natuurlijk de regel hoe meer je drinkt, hoe heftiger je kater gaat zijn. Dit zal dus hetzelfde zijn met je hangxiety! Tips om je alcoholgebruik te verminderen zijn om goed te eten voordat je gaat drinken, om kleine slokjes te nemen, om veel water tussendoor te drinken en van de sterke drank af te blijven. Dat moet lukken, toch?

Word je toch wakker met hangxiety? Het allerbelangrijkste, is dat je toch ietwat probeert te ontspannen. Doe dit door genoeg te drinken, en ook iets te proberen te eten – al ben je waarschijnlijk hartstikke misselijk. Door wat voeding binnen te krijgen, kunnen je hersenen en lichaam zich beter herstellen. Probeer ook uit te rusten, maar jezelf ook af te leiden. Doe dit door lekker op de bank je comfortserie te bekijken. Daar knap je ongetwijfeld van op!

Op zoek naar een goede en motiverende afleiding voor wanneer je die hangxiety hebt? Deze 5 podcast aflevering zijn perfect om je uit die dip te halen!

Beeld: Pexels