Grenzen stellen bij het daten
Om meerdere redenen is het megabelangrijk om duidelijke grenzen te stellen – ja, ook wanneer jullie alleen nog maar aan het daten zijn. Júíst dan. De grenzen die je in het begin stelt, vormen namelijk de basis van de relatie die eruit voortkomt. En dan hebben we het niet per se over een liefdesrelatie, maar ook over situationships of gewoon vriendschappen.
Toename in situationships
Het lijkt namelijk alsof situationships populairder zijn dan ooit. Het aantal mensen dat geen vaste relatie aan wil gaan lijkt te groeien en hier zijn de meningen over verdeeld. Als je zelf ook geen vaste relatie zoekt, is dit helemaal niet erg. Maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat jij ook helemaal klaar bent met die oneindige talking stage. Daarom is het heel belangrijk om hier op tijd je grenzen in te stellen, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hierom geven wij je een aantal tips, die het makkelijker maken om je eigen grens te vinden en te stellen!
Geef jezelf de ruimte die je nodig hebt
Het allerbelangrijkste om überhaupt te kunnen weten wat je grenzen zijn, is door jezelf ruimte te geven. Je kunt natuurlijk niet reflecteren als je constant met iemand opgescheept zit, dus gun jezelf ook die rust. Wanneer je alleen bent kun je reflecteren op de persoon; hoe laat diegene je voelen? Hoe vaak wil je diegene zien? Dit soort simpele vragen leggen al een goede basis om sterke grenzen te trekken.
Bepaal wat voor jou een dealbreker is – en hou je hieraan
Nu je een beetje na hebt kunnen denken over jouw grenzen, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat een absolute dealbreker is. Wat is iets wat je absoluut wel – of niet – in een partner zoekt? Iets waar niet over gediscussieerd kan worden? Het is belangrijk om dit al vroeg voor jezelf te bepalen, al helemaal als je op zoek bent naar een langetermijnrelatie. Zodra je deze dealbrekers hebt bepaald, is het belangrijk om je hier ook daadwerkelijk aan te houden. Heeft iemand hier geen respect voor? Dan weten ze waar de deur is. Dit is moeilijk, maar wel onwijs belangrijk.
Luister naar wat de ander te zeggen heeft
Er zitten natuurlijk twee mensen in een relatie. Daarom is het belangrijk om ook de ander aan te horen nadat jij je grenzen hebt gesteld. De ander moet natuurlijk altijd respectvol blijven, maar het kan zijn dat niet alles duidelijk is. Laat daarom ruimte over voor de ander om vragen te stellen als dit nodig is en hoor elkaar uit.
Praat erover in een vertrouwde omgeving
Goed, nu is het tijd om ook daadwerkelijk het gesprek aan te gaan. Doe dit in een omgeving die voor jullie allebei vertrouwd is. Het liefst bij één van jullie thuis. Mochten er intieme onderwerpen aan bod komen, of merk je dat de emoties hoger oplopen dan verwacht, wil je dit natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen uitspreken.
Wees lief voor jezelf
Als laatste, maar misschien wel de meest belangrijke tip: wees een beetje lief voor jezelf. Je grenzen bepalen kan namelijk een moeilijk en confronterend proces zijn, waarin heel wat emoties losgemaakt kunnen worden. Heb je het idee dat het je allemaal even te veel wordt? Doe dan iets waar je rustig van wordt. Schrijf je gevoel op, maak een wandeling of ga naar de sportschool. Ga vervolgens pas weer verder als je jezelf een beetje herpakt en opgevrolijkt hebt. En onthoud: grenzen hoeven niet alleen fysiek te zijn.