Slay in STEM: hoe Girls’ Day meiden inspireert om te kiezen voor techniek en IT

Meiden en techniek – een onverwachte match? Echt niet! De wereld van techniek en IT heeft alles in zich om creatief, spannend en verrassend leuk te zijn. Toch denken veel meiden er niet meteen aan als toekomst. Zonde! Want jij kunt die wereld veranderen. Benieuwd hoe? Girls’ Day laat het je beleven.
Feminisme
Wij vrouwen hebben al jarenlang gestreden voor gelijke rechten. Van het recht om te stemmen tot het recht om hetzelfde betaald te krijgen voor hetzelfde werk als mannen. En eerlijk? We zijn al behoorlijk ver gekomen! Toch blijft er nog werk te doen. Er zijn nog steeds talloze vooroordelen, stereotypes en obstakels die vrouwen in de weg staan. In veel sectoren wordt er bijvoorbeeld nog steeds snel vanuit gegaan dat een baan ‘vast wel voor een man’ is. Denk bijvoorbeeld aan techniek, IT, en andere beroepen die vaak als ‘mannendingen’ worden gezien. Dit komt vooral doordat er simpelweg niet genoeg vrouwelijke rolmodellen zijn in deze sectoren. En dat is precies wat we nodig hebben: meer representatie van vrouwen die laten zien dat ook wij deze banen kunnen vervullen. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker, en daar speelt Girls’ Day een belangrijke rol in.
Girls’ Day
Girls’ Day is een evenement georganiseerd door VHTO dat op 10 april 2025 in heel Nederland plaatsvindt. Hierbij krijgen duizenden meiden de kans om de wereld van techniek en IT te ontdekken. Tijdens deze dag openen bedrijven hun deuren voor 10.000 meisjes, die zelf aan de slag kunnen met programmeren, solderen, bouwen, ontwerpen en meer. Het is een kans om de technische wereld van dichtbij te ervaren en te zien dat deze wereld ook voor meiden is.
Waarom is Girls’ Day nodig?
De techniek- en IT-sector is nog steeds een wereld waar vrouwen in de minderheid zijn. En dat terwijl verschillende perspectieven juist cruciaal zijn in een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie. Het probleem is niet dat meisjes geen interesse hebben in techniek, maar dat ze vaak niet gestimuleerd worden om dit als carrière te overwegen. Door de afwezigheid van vrouwelijke rolmodellen en het idee dat techniek vooral iets voor jongens is, melden weinig meiden zich aan om te werken in de techniek- en IT-sector.
Daarom is Girls’ Day zo belangrijk. Het biedt meisjes een kans om zelf te ervaren hoe het is om met technologie bezig te zijn. Ze kunnen ontdekken dat het helemaal niet ingewikkeld of saai hoeft te zijn. Deze ervaring helpt niet alleen om vooroordelen te doorbreken, maar het maakt het ook makkelijker om na te denken over een toekomst in de techniek of IT. Het is de eerste stap naar een sector die niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen nodig heeft om echt te kunnen vernieuwen.
Fix the system, not the girls
VHTO, de organisatie achter Girls’ Day, heeft in 2010 dit evenement opgericht. In 2024 hebben ze ook nog een social media campagne gelanceerd, genaamd ‘Fix the system, not the girls’. Deze campagne benadrukt dat het probleem niet bij de meisjes zelf ligt, maar bij het systeem dat hen tegenhoudt. Meisjes hebben net zoveel potentie en creativiteit als jongens, maar krijgen vaak niet dezelfde kansen om die talenten in de techniek en IT tot bloei te laten komen. In plaats van te proberen de meisjes te veranderen, moet het systeem worden aangepast. Er moeten barrières worden weggenomen en vrouwelijke rolmodellen moeten meer zichtbaar worden.
Met Girls’ Day en de ‘Fix the system, not the girls’ campagne zet VHTO belangrijke stappen richting verandering. Meisjes kunnen de tech-wereld transformeren, maar alleen als het systeem hen de kans biedt!