Cool down: geniet dit warme weekend van een zelfgemaakte frappuccino

Zonnige dagen vragen om verfrissing, en wat is er beter dan een zelfgemaakte frappuccino? Met dit eenvoudige recept geniet je van een heerlijke, koele traktatie. Geen dure rijen bij Starbucks, maar gewoon een lekker frisse ijskoffie, precies zoals jij 'm wilt.
Lekker weer? Dat betekent ijskoffie!
Het is je vast niet ontgaan: dit weekend staat er prachtig weer op de planning. De temperatuur tikt de 21 graden aan, de zon schijnt volop, en de winterjas kan definitief de kast in. Dit zijn de dagen waar we het hele jaar op wachten — heerlijk in het zonnetje zitten, zonnebril op, muziekje aan… en natuurlijk, een koude, verfrissende frappuccino in je hand.
Maar geen zorgen, je hoeft dit weekend niet in de rij te staan bij Starbucks voor een overpriced frappuccino. Nee, dit keer maken we je ‘m gewoon helemaal zelf. Veel goedkoper, minstens zo lekker, en ook nog eens super simpel. Dus zet je blender klaar, trek die ijsblokjes uit de vriezer, en tover je keuken om tot je eigen mini-café.
Wat heb je nodig?
- 1 kopje afgekoelde espresso
- 1 eetlepel suiker
- 1 kopje melk (ongeveer 240 ml)
- IJsklontjes
- Karamelsaus
- Een blender (zorg ervoor dat deze geschikt is voor het crushen van ijs – check even de gebruiksaanwijzing als je twijfelt)
- (Eventueel) slagroom
Hoe maak je een frappuccino?
1. Zet je koffie en laat ‘m afkoelen
Begin met het zetten van een kopje sterke espresso of koffie. Het is belangrijk dat je koffie goed afgekoeld is voordat je hem gebruikt in de blender. Als je warme koffie gebruikt, smelt het ijs te snel en wordt je frappuccino waterig in plaats van lekker dik en koel. Zet de koffie dus op tijd of bewaar wat van je ochtendkopje in de koelkast voor later.
2. Mixen maar!
Giet de afgekoelde espresso samen met de melk, suiker en ijsklontjes in de blender. Zet de blender op de ice crush of pulse-stand en mix alles tot het een glad, schuimig mengsel is. De ijsklontjes moeten goed fijngemalen zijn, zodat je een soort slushy-textuur krijgt. Niet te vloeibaar, maar ook niet te dik – precies dat tussenniveau dat het drinken door een rietje nét uitdagend genoeg maakt.
Heb je geen krachtige blender? Dan kun je de ijsklontjes vooraf even in een theedoek wikkelen en met een deegroller of hamer fijnslaan. Daarna mix je het fijngehakte ijs met de rest in de blender.
3. Schenk je frappuccino in
Pak een groot glas en giet daar het mengsel in.
4. Tijd voor de finishing touch
Spuit er een mooie toef slagroom bovenop en drizzle er royaal wat karamelsaus overheen. Je kunt ook variëren met chocoladesaus, kaneel of zelfs een snufje cacaopoeder als je zin hebt in iets anders.
5. Serveer en geniet
Rietje erin, voeten omhoog, zonnebril op… en genieten maar. Je zelfgemaakte frappuccino is niet alleen verrukkelijk, hij ziet er ook nog eens super fancy uit. Perfect voor een zonnige middag in de tuin, op het balkon of in het park!