De first love theory
Iets aan je eerste liefde maakt dat je diegene nooit écht kunt vergeten. Of dit nu je high school sweetheart was, de boy next door of iemand waar je een superschattige meet cute mee had, iets aan het gevoel van een eerste relatie wil je gewoon nooit loslaten. De nostalgie van alle zomeravonden samen, de rush van jullie eerste zoen en de zenuwen die door je lichaam gieren wanneer je voor het eerst naar het Kerstdiner van de ander gaat. Het is niet te omschrijven, én niet te vergeten! First love theory, wordt dit genoemd, en op TikTok wordt uitgelegd hoe de first love theory, vooral voor mannen, latere relaties kan beïnvloeden.
De theorie zegt namelijk dat vooral mannen hun eerste liefde nooit vergeten. Ze zullen zich altijd hun allereerste vriendin herinneren en haar terug willen, of anders een versie van haar zoeken in een ander meisje. ”The one that got away,” noemt Katy Perry het ook wel. Hoewel de theorie dus voornamelijk naar mannen verwijst, kan het in principe iedereen overkomen. Maar hoe komt het nu dat je vaak juist je allereerste liefde niet kunt loslaten?
Een roze bril
Tuurlijk, iedereen heeft wel eens verkering gehad op de basisschool, gezoend op een feestje toen je jong was en misschien zelfs je V-card verloren aan iemand die je ‘op zich wel leuk’ vond. Maar niets overtreft het gevoel van dingen voor het eerst doen met je eerste echte liefde. Je komt misschien voor het eerst bij haar thuis, gaat een keertje bij zijn voetbalwedstrijd kijken en begint een serie samen. Voor je het weet zijn deze dingen doodnormaal, en ben je niet meer anders gewend. Het kan dan heel moeilijk zijn wanneer de relatie ineens stopt en je al deze dingen ineens mist.
Een andere reden dat mensen hun eerste liefde moeilijk kunnen vergeten, is omdat ze elke relatie daarna met hun eerste liefde gaat vergelijken. Je wilt diezelfde vlinders, leuke dates, gezellige zorgeloze avonden op de bank en feestjes samen weer meemaken, en je hebt het idee dat elke relatie precies moet voelen als je eerste. Helaas is dit bijna nooit zo!
Ook is het mogelijk dat je nog nooit de pijn van een break-up hebt meegemaakt, waardoor je de relatie puur en enthousiast inging, zonder het gevoel van teleurstellingen in je achterhoofd die je bij andere relaties hebt meegemaakt. Elk moment voelt geweldig, en je maakt je geen zorgen over de pijn die je misschien gaat krijgen, want dat gevoel ken je nog helemaal niet. Hierdoor wordt de relatie uniek en onvergetelijk, en misschien iets wat je nooit meer mee gaat maken.
Laat het los
Gelukkig is het wel mogelijk om over je eerste liefde heen te komen. Wanneer je het idee hebt dat je nog steeds helemaal head over heels bent voor je eerste liefde, kun je meerdere dingen doen. Als eerste: closure. Bedenk een manier om afscheid te nemen van die persoon, of dat nu een laatste appje sturen is of dat ene persoonlijke item van hem of haar die je nog steeds in je kamer bewaard verbranden, vind een manier om formeel afscheid te nemen van je liefde.
Als tweede kun je bedenken dat veel van die relatie waarschijnlijk gebaseerd is op een fantasie en niet op realiteit – jullie zijn beiden veranderd. De relatie zal nooit hetzelfde zijn als hoe die vroeger was, en er is een reden geweest voor een break-up. Bedenk die reden opnieuw, en accepteer dat veel van de herinneringen gebaseerd zijn op een realiteit die er niet meer is.
De laatste tip is praten, praten, praten. Iedereen zegt het voor een reden: praten lucht op. Ook al denk je dat je het hele gesprek al met jezelf hebt gehad op alle mogelijke manieren, je zult je verbazen over de impact die een goed gesprek met je vrienden, moeder of therapeut kan hebben. Geloof ons, you’ll get over it!