Food

Recept! Zo maak je zelf een overheerlijke feeststol voor de kerst

feeststol-kerst

De kerstdagen komen steeds dichterbij en we moeten ons natuurlijk wel goed voorbereiden op alle kerstontbijtjes, -brunches en -diners! Maar in deze drukke periode hebben we daar eigenlijk nooit echt tijd voor! Met dit makkelijke recept zet je een overheerlijke feeststol op tafel deze kerst!

Feeststol

Tijdens de kerst haasten we ons naar het ene familie evenement naar de andere, dus veel tijd hebben we niet tijdens de drukste dagen van het jaar. Dit recept is dus ideaal voor iedereen die niet een hele middag in de keuken kan staan! Deze stol is een snel te maken kerstbrood. Dit komt omdat het recept geen gist bevat waardoor het deeg niet meer hoeft te rijzen. De feeststol is dus extra snel klaar en gemakkelijk te volgen voor de beginnende broodbakker. En niet te vergeten, hij is overheerlijk!

Wat heb je nodig?

Haal de volgende ingrediënten in huis om deze feeststol te bereiden voor de kerst:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram magere kwark
  • 200 gram gedroogd fruit
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 5 gram zout
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • geraspte schil van 1 citroen

Wil je de stol nóg een beetje extra flair geven? Haal dan ook nog het volgende in huis voor een mooie afwerking.

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram poedersuiker

Het recept gaat verder onder de foto

Lees ook:
OMG! Er bestaan nu Bailey Ice Pralines en die wil je proeven

Aan de slag!

Nu je alle ingrediënten in de keuken hebt verzameld, kunnen we van start gaan! Ready?

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 2: Roer het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker en zout goed door in een grote kom. Snijd de 115 gram roomboter in stukjes en voeg deze samen met het gedroogde fruit ook toe aan het mengsels.

Stap 3: Pak er nog een kom bij. Roer hier de magere kwark, het ei, de vanille en de geraspte citroenschil door elkaar tot een mooi mengsels.

Stap 4: Bekleed je werkoppervlak met een beetje bloem en leg hier het deeg op dat je in stap 2 hebt gemaakt. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg en rol dit vervolgens plat in een langwerpige rechthoek.

Stap 5: Vul de rechthoek met het mengsels van stap 3. Rol het deeg op, vorm het tot een stol en leg deze op de bakplaat. Bak de stol in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten. (Tip: Steek er een prikker doorheen en als deze schoon eruit komt, is je feesttol klaar!)

Stap 6: Nu je stol een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen, kan je hem uit de oven halen. Laat hem op het aanrecht afgedekt afkoelen. Om hem extra lekker te maken, bestrijk je de feesttol rijkelijk met gesmolten roomboter en sprenkel je er een dosis poedersuiker overheen!

Tip: Laat de stol één dag rusten ingepakt in huishoudplastic of aluminiumfolie, voordat je ze aan gaat snijden want ze smaken de volgende dag(en) nog lekkerder! Enjoy!