Direct naar content
Lifestyle

Work it: dit zijn de do’s en don’ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Pien
Pien Leestijd: 6 minuten
Scène uit Emily in Paris waar Emily naast Sylvie staat.
Afbeelding: Emily in Paris

Solliciteren kan spannend zijn, maar met de juiste aanpak vergroot je je kansen gelijk! Heb jij je droomjob gevonden? Dan wil je natuurlijk een sollicitatiebrief schrijven die indruk maakt. Maar hoe zorg je ervoor dat je brief eruit springt tussen al die anderen?

Een sterke sollicitatiebrief

Heb je een baan gevonden die je súper leuk lijkt en waarvan je denkt dat hij perfect bij je past? Dan wil je ‘m natuurlijk hebben! Maar eerlijk, solliciteren kan best spannend zijn. Je moet niet alleen het sollicitatiegesprek goed doen, maar eerst moet je überhaupt nog uitgenodigd worden. En dat begint met een goede sollicitatiebrief schrijven.

Misschien twijfel je of je wel kans maakt, of ben je bang voor een afwijzing. Maar geloof ons: het is juist goed om nieuwe dingen uit te proberen. Elke sollicitatie – aangenomen of niet – is een stap vooruit. Je leert ervan, doet ervaring op en ontdekt wat bij je past. Dus laat die angst voor afwijzing achter je en ga er gewoon voor!

Bovendien is het helemaal niet zo lastig om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Met een beetje aandacht en de juiste aanpak zorg je ervoor dat jouw brief opvalt. Dit zijn de do’s en don’ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief!

De do’s bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Dit zijn 9 belangrijke do’s die je helpen om een ijzersterkte sollicitatiebrief te schrijven!

1. Doe je research voordat je begint

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, is het slim om de website van het bedrijf te bekijken. Wat vinden ze belangrijk? Wat is hun missie? Door hier subtiel naar te verwijzen in je brief, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent en moeite hebt gedaan. Dat scoort punten!

2. Zorg voor een creatieve en professionele uitstraling

Solliciteer je op een creatieve functie? Dan kun je je CV en sollicitatiebrief een unieke uitstraling geven. Denk aan een mooie vormgeving in een programma als Canva of Photoshop. Let er wel op dat het professioneel blijft—te veel toeters en bellen kunnen afleiden!

3. Vertel waarom jij de juiste persoon bent (zonder op te scheppen)

Dit is jouw moment om te laten zien waarom jij perfect bij de functie past. Benoem je vaardigheden en ervaringen die aansluiten bij de vacature. Maar overdrijf niet—niemand houdt van opschepperij. Wees zelfverzekerd, maar blijf ook bescheiden en eerlijk.

4. Houd het kort en krachtig

Niemand heeft zin om een sollicitatiebrief van vier pagina’s door te lezen. Zorg ervoor dat je brief maximaal één A4 is, verdeeld in 3 tot 5 alinea’s. In het sollicitatiegesprek krijg je genoeg tijd om dieper op je ervaringen in te gaan. Bewaar het yappen dus voor tijdens het gesprek!

5. Zorg voor een overzichtelijke opmaak

Een goed gestructureerde sollicitatiebrief is veel fijner om te lezen dan een lange lap tekst. Gebruik duidelijke alinea’s en een leesbaar lettertype (zoals Arial of Calibri, lettergrootte 11). Een nette, verzorgde opmaak maakt een professionele indruk.

6. Wees eerlijk—bluffen werkt niet

Je sollicitatiebrief is bedoeld om indruk te maken, maar zorg ervoor dat je altijd eerlijk blijft. Liegen over je werkervaring of vaardigheden valt vroeg of laat door de mand. Wees oprecht en laat vooral zien wat je écht te bieden hebt.

7. Gebruik een professioneel e-mailadres

Eerlijk, we hebben allemaal vroeger een e-mailadres aangemaakt waar we nu énorme spijt van hebben? Als je nog steeds zo’n e-mailadres als beautyqueenXX@hotmail.com of voetbalfan69@gmail.com hebt, is het tijd voor een upgrade. Een professioneel e-mailadres maakt meteen een goede indruk. Gebruik bij voorkeur je voor- en achternaam. Heb je zo’n e-mailadres nog niet? Dan is dit hét moment om er eentje aan te maken!

8. Kies een pakkend onderwerp voor je e-mail

Wanneer je je sollicitatiebrief per e-mail verstuurt, is een goed onderwerp essentieel. Vermeld in elk geval de functie waarvoor je solliciteert, maar probeer ook op te vallen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals ‘Creatieve contentmaker zoekt een plek in jullie topteam’. Zo springt jouw mail er direct uit!

9. Controleer alles voordat je op ‘verzenden’ drukt

Niets is slordiger dan een brief vol spelfouten of een verkeerd gespelde naam. Voordat je jouw sollicitatie verstuurt, check je mail goed! Let op spelling en grammatica, controleer of de naam van de geadresseerde correct is, en zorg ervoor dat de bijlagen een duidelijke naam hebben. Een goede sollicitatiebrief schrijven betekent dat je ook aandacht hebt voor de kleine details!

Extra tip: laat iemand anders je brief nog even lezen. Een frisse blik kan kleine foutjes eruit halen en zorgen dat je brief nóg sterker wordt!

De dont’s bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is je eerste kans om een goede indruk te maken, maar er zijn een paar veelgemaakte fouten die je absoluut wilt vermijden. Hier zijn 8 don’ts die je helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven!

1. Kopieer geen standaardbrief van het internet

Het lijkt misschien makkelijk om een kant-en-klare sollicitatiebrief te kopiëren, maar geloof ons, ze prikken hier zó doorheen. Vaak belandt zo’n brief meteen op de stapel die niet verder wordt gelezen. Maak je sollicitatie persoonlijk en uniek, zodat je opvalt tussen alle andere kandidaten.

2. Benadruk níét wat je niet kan

Twijfel je of je wel helemaal aan de eisen voldoet? Laat je niet ontmoedigen! In plaats van te zeggen wat je niet kunt, benadruk hoe gemotiveerd je bent om te leren. Werkgevers waarderen een leergierige houding meer dan een perfecte match op papier. Zo toon je dat je bereid bent om te ontwikkelen, en dat is juist iets wat een goede sollicitatiebrief schrijven sterk maakt!

3. Verwacht niet meteen te veel

Solliciteren kan soms even duren. Verwacht niet dat je direct wordt aangenomen, hoe perfect je ook denkt te passen bij de functie. Stel realistische verwachtingen en zie elke sollicitatie als een kans om te leren en te groeien.

4. Zet geen tegenstrijdige informatie in je brief en cv

Alles wat je in je sollicitatiebrief schrijft, moet kloppen met je cv. Vermijd het toevoegen van opleidingen of werkervaring die niet in je cv staan.

5. Vergeet niet je bijlagen mee te sturen

Dit lijkt een logisch, maar het gebeurt nog best vaak: een sollicitatie versturen zonder cv bij te voegen. Voordat je op ‘verzenden’ drukt, controleer of alles erbij zit!

6. Gebruik niet steeds dezelfde sollicitatiebrief

Het is verleidelijk om een standaardbrief te gebruiken voor elke sollicitatie, maar dat is een grote fout. Pas je brief altijd aan per vacature en bedrijf, zodat je laat zien dat je écht interesse hebt. Dit maakt het verschil bij een goede sollicitatiebrief schrijven.

7. Stel geen voorwaarden in je brief

Je motivatiebrief is niet de plek om direct salariswensen of werktijden te bespreken. Dit komt pas later in het sollicitatieproces. Focus in je brief op je motivatie en geschiktheid, niet op wat jij wilt krijgen.

8. Gebruik niet te veel uitroeptekens!!!

Natuurlijk mag je enthousiasme tonen, maar een brief vol uitroeptekens leest alsof je alles aan het schreeuwen bent. Hou het professioneel en gebruik ze met mate.

Met deze do’s en don’ts schrijf je een goede sollicitatiebrief die echt indruk maakt. En onthoud: solliciteren is een proces. Word je niet meteen aangenomen? Geen paniek! Elke poging brengt je een stap dichter bij de perfecte baan.