Direct naar content
Lifestyle

Wat zeg ‘ie: dit Nederlandse accent vinden we het mooist

Ryel Leestijd: 3 minuten
dit nederlandse accent vinden we het mooist
Afbeelding: S** in the City

Dit Nederlandse accent vinden we het mooiste

Nederland barst van de prachtige accenten, van de vrolijke Brabantse klanken tot het scherpe Groningse accent. Maar… als we het echt over de mooiste hebben, kan er maar eentje de kroon dragen, en dat is – trommel geroffel – het Limburgse accent!  Volgens verschillende onderzoeken is het Maastrichtse accent dé winnaar als het gaat om het mooiste van het land. Maastricht, die stad vol charme en gezelligheid, heeft dus het meest betoverende accent volgens een peiling van Zoover.

En hé, je raadt het al, niet iedereen is het erover eens. Het accent van Lelystad scoorde iets minder goed in de peiling… Oeps, sorry Lelystad! Maar geen zorgen, elke regio heeft zo z’n eigen charme, toch?

Limburgs dialect maakt je beter in woorden spellen?

Oké, Limburgers, hebben we jullie aandacht? Het blijkt dat jullie prachtige accent niet alleen indruk maakt op ons, maar ook dat jullie beter kunnen spellen dan de rest van Nederland! Volgens een studie van een studente van het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit zijn kinderen die het Limburgse dialect spreken vaak beter in spelling dan kinderen die alleen Algemeen Beschaafd Nederlands gebruiken.

De studie keek ook naar Cito-scores van kinderen uit groep 4 en 8 en ontdekte dat tweetalige Limburgse kinderen veel beter scoorde op spelling. Dus, geen zorgen voor de ouders die denken dat een dialect negatieve gevolgen heeft voor de taalontwikkeling van hun kinderen – het maakt ze juist beter!

Op een andere manier verwerken

Er is iets magisch aan kinderen die meerdere talen spreken, of die zelfs een dialect gebruiken. En geloof het of niet, onderzoek toont aan dat meertalige kinderen de wereld op een heel andere manier ervaren en verwerken dan kinderen die maar één taal spreken. Maar wees gerust, dit betekent niet dat ze altijd beter of slechter zijn in andere talen die ze nog niet beheersen – nee, hun aanpak is gewoon uniek!

Wat het onderzoek eigenlijk laat zien, is dat meertalige kinderen hun hersenen trainen om verschillende talen en structuren sneller te begrijpen, wat hen helpt om flexibel te denken en problemen anders op te lossen. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld een soort ‘taal-switching’ vaardigheid, waarbij ze van de ene naar de andere taal schakelen zonder er al te veel over na te denken. Dit betekent niet dat ze per se sneller andere talen leren, maar ze hebben wel een andere manier van denken die hen helpt om nieuwe informatie effectiever te verwerken. Hoe vet is dat?