Direct naar content
Lifestyle

Stop met stressen, stresskip: zo zorgt stress ervoor dat je sneller oud wordt

Pien
Pien Leestijd: 3 minuten
Scène uit 13 Going on 30 waarin Jenna ontdekt dat ze geen 13 meer is maar 30, en dus ook borsten heeft.
Afbeelding: 13 Going on 30

We weten het allemaal: veel stressen heeft zelden een positief effect. Die presentatie van morgen gaat echt niet beter verlopen omdat je de avond ervoor ligt te piekeren alsof je leven ervan afhangt. En toch doen we het! Stress lijkt soms onze standaardmodus, maar wat doet dat eigenlijk met ons? Spoiler: niet veel goeds!

Waarom stressen we zoveel?

Stress, we hebben er allemaal weleens last van. Het maakt niet uit of het bij een belangrijke toets is, een spannende sollicitatie voor je eerste bijbaan, of dat ongemakkelijke moment waarop je voor het eerst de ouders van je partner ontmoet – soms lijkt stress er gewoon altijd te zijn. Maar waarom eigenlijk?

Stress is eigenlijk een soort alarmsysteem van je lichaam. Vroeger, toen mensen nog moesten vluchten voor wilde dieren, was dat superhandig. Je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, en je bent klaar om te vechten of te vluchten. Dat noemen we de fight-or-flight reactie. Maar tegenwoordig hebben we gelukkig geen tijgers meer om voor weg te rennen. Toch reageert ons lichaam nog steeds op stressvolle situaties alsof we in levensgevaar zijn. Een presentatie geven of door een drukke stad fietsen? Onze stressmodus staat meteen aan.

Met een beetje stress is niks mis. Het kan je scherp houden en helpen om goed te presteren. Maar als je té vaak of té lang stress hebt, wordt het een probleem. Uit onderzoek blijkt dat het ervoor kan zorgen dat je slechter slaapt, sneller moe bent en eerder last krijgt van sombere gevoelens. En wist je dat we zelfs sneller oud worden door stress? Misschien toch tijd om iets minder stressen!

Dit is waarom we door stress sneller oud worden

Maar hoe komt het dan dat we sneller oud worden door stress? Dat zit zo: wanneer je constant onder druk staat, maakt je lichaam stresshormonen zoals cortisol aan. Deze hormonen kunnen ontstekingen veroorzaken en je cellen beschadigen, wat bijdraagt aan een snellere veroudering. Bovendien kan langdurige spanning je telomeren – de beschermende uiteinden van je chromosomen – korter maken. Hoe korter deze telomeren, hoe ouder je lichaam zich voelt.

Gelukkig kan je lichaam zich herstellen wanneer de stress afneemt. Na een tijdje kunnen je cellen namelijk beginnen te herstellen, wat je biologische leeftijd (hoe oud je lichaam zich voelt) weer kan verlagen. Dus, minder stressen betekent niet alleen een beter humeur, maar kan je ook helpen om langer jong te blijven!

Dit is hoe je minder snel oud wordt

Oké, we moeten dus minder stress om jonger te blijven. En wie wil er nu niet jong blijven? Maar eerlijk, minder stressen kan soms best moeilijk zijn. We proberen het wel, maar het is niet altijd te vermijden. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je biologische leeftijd laag te houden, zelfs als de stress af en toe de overhand krijgt.

Het draait vooral om je gewoontes. Als je gezond eet, goed slaapt, en je niet te veel laat meeslepen door stress, dan is de kans groot dat je biologische leeftijd een paar jaar lager is dan je werkelijke leeftijd.

En vergeet vooral niet om tijd vrij te maken voor de dingen die je echt leuk vindt! Dansen, zingen, een wandeling maken—dit helpt je lichaam te ontspannen en weer op te laden. Het maakt het niet alleen makkelijker om met stress om te gaan, maar houdt je ook jong, van binnen en van buiten!

Bron: Healthline