9 dingen om in gedachten te houden, voor je iemand friendzoned
We zouden niet weten wat we zonder onze vrienden moeten! Soms komt er echter een punt in de vriendschap waarop alles plotseling verandert. We kennen allemaal het klassieke verhaal: jullie zijn al jaren lang beste maatjes en plotseling is de relatie die jullie hebben niet meer wat het was – herinner je de love confession van Laurie aan Jo in Little Women? Of misschien heb je een keer met iemand afgesproken, en was het voor jou helaas niet meer dan dat. In beide situaties heeft één persoon gevoelens ontwikkeld voor de ander. En het vervelende? Die gevoelens zijn niet wederzijds. Oei!
Dit kan een moeilijke en pijnlijke situatie zijn, of je nu degene bent met de gevoelens of degene die het slechte nieuws moet brengen. Vaak zet het de vriendschap voor bepaalde tijd onder druk. Vermoed je dat iemand verliefd op je is en voel je niet hetzelfde? Voordat je besluit om deze persoon in de friendzone te plaatsen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.
1. Weet je absoluut zeker dat er geen vonk overslaat?
Het is belangrijk om niet overhaast iemand in de friendzone te plaatsen uit onzekerheid over hoe je met de situatie moet omgaan. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te onderzoeken of er zelfs maar een kleine mogelijkheid is dat je toch wel gevoelens hebt voor deze persoon.
2. Analyseer jullie band
Neem een moment om goed na te denken over hoe je het beste deze persoon in de friendzone kunt plaatsen. Zijn jullie al besties van jongs af aan of kennen jullie elkaar pas twee weken?
3. Zie de moed van de ander in
Als je jezelf in de schoenen van de ander plaatst, besef je misschien hoe moeilijk het is om gevoelens op te biechten, vooral als jullie al jarenlang hechte vrienden zijn. De ander heeft mogelijk al lange tijd met deze gevoelens geworsteld voordat ze openlijk werden uitgesproken. Respecteer dat!
4. Kap het gesprek niet af
Hoewel het gesprek ongemakkelijk kan aanvoelen, is het niet zo netjes om de bekentenis van ander abrupt af te kappen. Neem de tijd om naar de ander te luisteren en hun gevoelens serieus te nemen – afkappen doe je in het bos!
5. Toon respect voor de ander
Het is niet nodig om van de daken te schreeuwen dat iemand gevoelens voor je heeft die niet wederzijds zijn. De situatie is al ongemakkelijk genoeg; er is geen reden om de ander extra voor schut te zetten.
6. Vermijd woorden als ‘broer’, ‘zus’, of ‘familie’
“Maar, je voelt net als familie!” is de nummer één uitspraak die vermeden moet worden in deze situatie. Deze tenenkrommende zin is voor de ander een échte klap in het gezicht.
7. Gebruik ook niet de “vriendschap-verpesten”-uitspraak
Hoewel het een natuurlijke reactie kan zijn om te zeggen dat je de vriendschap niet wilt verpesten, kan dit ook emotionele schade veroorzaken. Waarom zou het moeten betekenen dat de vriendschap verpest wordt? Door dit te zeggen, creëer je alleen maar onnodige schuldgevoelens.
8. Erken de ongemakkelijkheid en blijf lief
Hoe zou je zelf behandeld willen worden als de rollen omgedraaid waren? Het is helemaal oké om te erkennen dat de situatie ongemakkelijk is – misschien breekt dit zelfs het ijs! Onthoud dat jullie vriendschap sterk genoeg om dit te doorstaan. Jullie zijn immers niet voor niets vrienden, toch? Laat de ander weten dat je de relatie waardeert, ondanks de ongemakkelijke omstandigheden.
9. Wees je bewust van je gedrag na het gesprek en blijf elkaar zien
Let op je gedrag in de weken na het gesprek en vermijd gedrag dat verkeerd kan worden opgevat om verwarring te voorkomen. Je wilt namelijk allesbehalve valse hoop geven. Blijf echter wel op een normale manier in contact met de ander. Zeg niet dat jullie “vrienden kunnen blijven” en vervolgens elkaar nooit meer zien. Blijf elkaar gewoon zien en spreken; uiteindelijk zal alles weer op zijn plek vallen.
Is jouw crush een droge apper? Of ben je misschien zelfs door je crush geghost? Wij vertellen je hoe je ook hier mee om gaat!