Direct naar content
Nieuws

Dit moet je weten als je designer items in huis hebt

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Foto van een Louis Vuitton tas.
Afbeelding: Pexels | Анастасия

Designeritems zijn allang niet meer alleen voor de elite. Steeds meer mensen investeren bewust in een designertassen, schoenen of ready to wear. Fashion is een lifestyle, maar ook steeds vaker een vorm van investering. Maar wat als je kostbare kleding of accessoires beschadigd raken, gestolen worden of verloren gaan bij een brand of lekkage? Dan wil je natuurlijk dat je goed verzekerd bent.

Designerstukken als waardevolle bezittingen

Die nieuwe designerparel staat misschien pronkend op je kledingrek of dressoir, maar dat betekent ook dat het onderdeel is van je inboedel. Net als je televisie of bank. Veel mensen realiseren zich niet dat deze mode-items honderden tot duizenden euro’s waard kunnen zijn en dat dat niet altijd standaard is meeverzekerd in hun inboedelverzekering.

Een designertas of exclusieve armband valt in principe onder de categorie ‘inboedel’, maar verzekeraars hanteren vaak maximale vergoedingen voor bijzondere of kostbare bezittingen. Die limieten liggen soms lager dan de daadwerkelijke waarde van je collectie.

Een standaard inboedelverzekering dekt niet altijd je volledige collectie

Een standaard inboedelverzekering dekt schade door brand, inbraak of waterschade, maar er zijn uitzonderingen en voorwaarden. Zo zijn sieraden en dure accessoires vaak tot een maximum bedrag verzekerd en moet je in sommige gevallen aanvullende dekking afsluiten voor waardevolle spullen.

Daarnaast werken sommige verzekeraars met een eigen risico of vergoeden ze de nieuwwaarde alleen als het product nog vrij nieuw is. Je fashionstukken kunnen dus ondergewaardeerd worden bij een claim. Vooral als je geen duidelijk bewijs hebt van de waarde.

Leg je waardevolle designeritems vast: tips om onderwaardering te voorkomen

Als je een groeiende collectie hebt van designerkleding en accessoires is het slim om deze goed te documenteren. Zo voorkom je dat je fashionstukken ondergewaardeerd worden bij een schadeclaim:

  • Bewaar alle aankoopbewijzen of bankafschriften als bewijs van waarde, zowel fysiek als digitaal.
  • Maak duidelijke foto’s van elk item, zowel bij aankoop als bij regelmatig gebruik.
  • Noteer per item het merk, de aankoopdatum, de aanschafprijs en de geschatte dagwaarde.
  • Bewaar originele verpakkingen, certificaten en echtheidscodes.
  • Houd een overzicht of spreadsheet bij van je collectie.
  • Controleer regelmatig of je verzekering nog aansluit bij de actuele waarde van je spullen.
  • Informeer bij je verzekeraar of aanvullende dekking voor kostbare bezittingen nodig is.

Deze documentatie helpt je om bij schade of verlies het juiste bedrag vergoed te krijgen en verrassingen te voorkomen.

Hoe zit het met schade of diefstal buitenshuis?

Draag je je favoriete designerbag dagelijks mee? Dan is het belangrijk om te weten dat een inboedelverzekering meestal alleen dekking biedt binnenshuis. Voor schade of diefstal buitenshuis bijvoorbeeld op straat of in het OV heb je aanvullende dekking nodig. Zoals een buitenhuisverzekering of kostbaarhedenverzekering.

Zonder die extra dekking krijg je dus mogelijk niets terug als je tas wordt gestolen terwijl je in de stad aan het shoppen bent.

Kies de juiste inboedelverzekering

Ben je trots op je zorgvuldig opgebouwde modecollectie? Dan is het geen overbodige luxe om kritisch naar je verzekering te kijken. Bij Alpina vergelijk je meerdere inboedelverzekeringen met elkaar zodat je er eentje kunt kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hogere dekking voor kostbare spullen
  • Optionele aanvullende verzekeringen
  • Hulp bij schadeclaims en waardebepaling

Slim en stijlvol verzekerd zijn

Het bezitten van designeritems is hartstikke leuk, maar brengt ook wat risico’s en verantwoordelijkheid met zich mee. Door goed na te denken over je inboedelverzekering en of deze aansluit bij jouw situatie voorkom je vervelende verrassingen als er iets misgaat.