Lifestyle

Op zoek naar een kamer? Dit zijn de beste tips voor het vinden van een studentenkamer

kamer-vinden-studenten

Het kamertekort maakt het ontzettend lastig voor nieuwe studenten om een kamer te vinden in de stad waar ze studeren. Er zijn nauwelijks kamers beschikbaar, en wanneer je er eentje vindt, zijn er verschillende obstakels die je nog moet overkomen om de kamer ook daadwerkelijk te krijgen. Om hier een handje bij te helpen, hebben wij hier vijf verschillende tips voor jullie die ongetwijfeld de zoektocht iets makkelijker zullen maken!

De zoektocht naar een kamer

Op kamers gaan is een van de spannendste dingen om te doen: je gaat voor het eerst echt hélemaal voor jezelf moeten zorgen, je eigen was moeten doen, om leren gaan met je huisgenoten. Maar om een kamer te vinden, moet je toch meer moeite doen dan je aanvankelijk misschien had verwacht.

Een kamer komt jammer genoeg niet zomaar in je schoot vallen. In veel van de studentensteden is het dan ook erg lastig om een plekje te vinden. Hier delen wij daarom een aantal tips voor jullie, die handig zijn voor het vinden van de perfecte studentenkamer!

1. Gebruik je eigen netwerk

Om te beginnen, is het handig om eens te kijken wie er in jouw netwerk zou kunnen helpen met deze zoektocht. Handig is daarom om aan iedereen te laten weten, dat je op zoek bent naar een kamer. Wellicht heeft een van deze mensen wel een connectie met iemand die je hieraan kan helpen!

Ook helpt het informeren van de mensen om je heen doordat zij zelf dan ook zullen letten op vrijstaande kamer. Zo zal jouw beste vriend posts op sociale media doorsturen over vrije kamers, en zal jouw buurvrouw het aan jou doorgeven als ze iemand spreekt die nog op zoek is naar een huisgenootje.

2. Kijk op het internet

Gelukkig leven we in een tijd met toegang tot het internet! Kijk dan ook vooral op sociale media zoals Facebook, waar vaak berichten worden geplaatst over huizen die nog een huisgenoot zoeken. Vooral op Facebook kun je dit veel vinden, en wij raden dan ook aan om deel te worden van Facebook groepen zoals ‘Kamers in stad‘. Via deze groepen worden vaak de meeste advertenties geplaatst.

Om te reageren op een beschikbare kamer, moet je een klein berichtje samenstellen met wat interessante informatie over jezelf. Houd dit kort, maar vul het wel met de karaktereigenschappen en hobby’s die jou echt kenmerken. Wees vooral origineel!

Niet alleen op sociale media worden berichten over leegstaande kamers geplaatst. Er bestaan verschillende websites waar je, verschillende opties kunt vinden voor beschikbare kamers. Ook kun je op zulke websites filteren op de belangrijkste eigenschappen voor jou. Iets gevonden? Dan kun je makkelijk contact opnemen met de eigenaar, en zo proberen om een afspraak in te plannen om langs te komen. Enkele sites die je kunt bekijken zijn Kamernet, Studentenwoningweb, Kamertje en Rooming.

3. Reageer ook op tijdelijke kamers

Al klinkt het natuurlijk niet zo ideaal als een vaste kamer, raden wij ook aan om te reageren op tijdelijke kamers. Veel studenten die een tussenjaar nemen of een paar maanden op uitwisseling gaan, verhuren hun kamer voor een tijdje. Zo’n tijdelijke kamer kan nog steeds veel voordelen hebben. Het is namelijk veel makkelijker om te zoeken naar een kamer als je ook écht in de stad woont. Zo heb je dan, gedurende de periode dat je onderhuurt, de tijd om verder te zoeken. Met een beetje geluk kun je na afloop gewoon verhuizen naar je nieuwe plekje!

4. Wees niet te kieskeurig, maar onthoud wel je budget

Tuurlijk, wij wonen het liefst ook in een huis met een groot bad, of hoge muren. Maar wees toch een beetje realistisch! We dagdromen natuurlijk al van kleins af aan van op ons zelf wonen, maar vaak gaat dat er in realiteit iets minder sprookjesachtig aan toe… Het kan best zijn dat je uiteindelijk een beschikbare kamer vindt, maar deze kleiner is dan je eigenlijk wilde, of niet op de ideale locatie zit. Onthoud dat je altijd verder kunt zoeken naar een betere kamer, en pak dan ook alle kansen die je hebt.

5. Hospiteer zoveel mogelijk

Hospiteren klinkt natuurlijk eng, maar het is wel nodig om een leuke kamer te vinden. Zo kom je vaak ook al in contact met je mogelijke huisgenootjes! Een hospitatie is als het ware een klein kennismakingsgesprek, waar je in een korte tijd een goede indruk moet proberen achter te laten bij de eigenaar en bewoners. Vaak is een hospitatie ook met andere kijkers, waardoor je soms een erge druk voelt om perfect te zijn. Wees vooral je zelf! Zo leren ze je natuurlijk het beste kennen.

Weet je al precies naar welke studentenstad je wilt gaan, maar twijfel je nog over je studiekeuze? Hier zijn onze tips als je nog niet goed weet wat je wilt studeren!

Beeld: Emily in Paris