Direct naar content
Lifestyle

Een volle maag én een volle portemonnee: 20 tips voor studenten om op eten te besparen

Pien
Pien Leestijd: 5 minuten
Een spaarvarken waar er maaltijden in gaan, alsof het muntjes zijn.

Als student weet je als geen ander hoe lastig het is om rond te komen. Maar wat als je lekker kunt blijven eten zonder je budget in de soep te laten draaien? Wij helpen jullie en delen slimme, simpele en vooral leuke tips om te besparen op je eten als student!

Zo bespaar je als student op je eten

Als student heb je vaak een beperkt budget, maar dat betekent niet dat je aan het eind van de maand op een dieet van water en droge crackers hoeft te leven. Als je slim omgaat met je geld, kan je lekker blijven eten zonder blut te zijn aan het eind van de maand. Met deze tips om te besparen op je eten als student, haal je het maximale uit je boodschappenbudget en bespaar je zonder in te leveren op smaak!

1. Bewaar brood in de vriezer

Gooi geen oud brood weg! Door het in te vriezen, blijft het langer vers en hoef je niets te verspillen. Je kunt per snee ontdooien of je broodje zelfs direct in de broodrooster stoppen.

2. Scoor een gratis maaltijd bij je ouders (of andere familie)

Eten bij je ouders blijft een gouden tip. Gezellig, maar vooral: gratis! Heb je familie in de buurt? Schuif daar ook eens aan. Soms krijg je zelfs nog restjes mee naar huis!

3. Kook grotere porties en vries restjes in

Maaltijden in grotere porties maken bespaart tijd én geld. De restjes vries je in voor de dagen dat je geen zin of tijd hebt om te koken. Handig voor die vermoeiende tentamenweek – wanneer je écht geen zin hebt om te koken.

4. Eet samen met huisgenoten

Samen koken en eten is niet alleen gezellig, maar ook veel goedkoper. Door de kosten te delen, kun je voor een paar euro per persoon een lekkere maaltijd op tafel zetten. Dit is een van de handigste tips om te besparen op je eten als student die ook nog eens sociaal is!

Heb je geen huisgenootjes? Nodig dan gewoon wat vriendinnen uit!

5. Laat familie extra koken voor jou

Vraag je moeder, vader of oma of ze een beetje extra willen koken en iets voor je willen invriezen. Zo heb je altijd een zelfgemaakte maaltijd achter de hand voor drukke of krappe dagen. En geloof ons, als ze weten dat jij hard aan het studeren bent, doen ze dat met alle liefde voor je!

6. Let op aanbiedingen en kortingsstickers

Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo hebben dagelijks producten met flinke kortingen omdat ze bijna over de datum zijn. Dit betekent niet dat ze niet meer goed zijn – vaak zijn ze nog perfect vers! Plan je maaltijden rondom deze aanbiedingen of vries ze meteen in. Zo bespaar je flink op je boodschappen zonder in te leveren op kwaliteit.

7. Doe boodschappen met een volle maag

Boodschappen doen als je honger hebt, is een ramp voor je portemonnee. Eet eerst iets, zodat je niet impulsief dure snacks en onnodige spullen koopt.

8. Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan

Zonder lijstje koop je vaak meer dan nodig. Check van tevoren wat je nog in huis hebt en ga daarna pas naar de supermarkt. Extra tip: gebruik de notities-app op je telefoon, zo vergeet je je lijstje nooit.

9. Controleer altijd je kassabon

Soms worden kortingen niet goed verrekend of wordt een product dubbel aangeslagen. Even checken kan zomaar een paar euro schelen!

10. Kijk naar de onderste schappen

Duurdere A-merken liggen op ooghoogte, terwijl de goedkopere huismerken vaak onderin de schappen staan. Even bukken kan flink wat besparen op je eten als student!

11. Ga naar de markt

De markt biedt vaak versere en goedkopere producten dan de supermarkt! Vooral tegen het einde van de dag kun je geweldige deals scoren. En het mooiste van alles: het is ook een gezellig uitje voor jou en je vriendinnen. Wandelen tussen de kraampjes, lekker kletsen en tegelijkertijd besparen – wat wil je nog meer?

12. Neem je eigen lunch mee

Een broodje in de kantine of een snelle hap onderweg lijkt goedkoop, maar telt snel op. Neem je eigen lunch mee en bespaar tientallen euro’s per maand.

13. Drink thuis koffie in plaats van bij een koffietentje

We snappen dat het moeilijk is, want een koffie run met je bestie is natuurlijk gewéldig. Maar een cappuccino bij een café kost al snel €5, terwijl je thuis voor een paar cent een net zo’n lekkere kop koffie zet. Nodig wat vriendinnen uit, zet een pot koffie en maak er een gezellig koffiemoment van zonder dat je portemonnee lijdt.

14. Wissel Albert Heijn eens in voor Lidl of Aldi

Hoewel Albert Heijn een favoriet is voor velen, zijn budgetsupermarkten stúkken goedkoper. Je zult versteld staan hoeveel je bespaart als je overstapt naar Lidl of Aldi.

15. Snijd zelf je groente

Voorverpakte groenten zijn makkelijk, maar vaak twee keer zo duur als losse groente. Even zelf snijden en je bespaart flink!

16. Gebruik de supermarkt-apps

Bijna alle supermarkten hebben een app waarmee je korting krijgt of punten spaart voor gratis producten. Even downloaden en je bespaart meteen!

17. Spaar loyaliteitspunten

Veel supermarkten hebben spaarsystemen voor kortingen of gratis producten. Het maakt niet uit of je zegels, digitale punten of stickers spaart, meedoen kost niks en levert vaak leuke extra’s op!

18. Maak een weekmenu

Bedenk wat je de hele week gaat eten en koop alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Dit voorkomt impulsaankopen en verspilling. Een belangrijk onderdeel van de tips om te besparen op je eten als student!

19. Stel een weekbudget in en pin dit contant

Door aan het begin van de week een vast bedrag te pinnen en alleen daarmee je boodschappen te doen, voorkom je dat je ongemerkt te veel uitgeeft.

20. Gebruik de Too Good To Go-app

Met deze app red je voedsel van de prullenbak en scoor je goedkope verrassingspakketten van supermarkten, bakkers en restaurants. Goed voor je portemonnee én duurzaam!

Met deze tips om te besparen op je eten als student blijft je portemonnee gevuld én eet je lekker en gevarieerd. Welke ga jij als eerste proberen?