Zo moet je je zonnebrand écht gebruiken
Dat verbranden me-ga slecht is voor je huid (en gezondheid), weten we inmiddels wel. Maar het voorkomen kan nog wel eens lastig zijn. Gelukkig hebben wij goede tips voor je!
Zonnebrand die bij jouw huid past gebruiken
Je hebt twee soorten zonnebrand: chemische en fysische. Deze twee types hebben verschillende ingrediënten, en werken dus op een andere manier. Chemische zonnebrand heeft ingrediënten zoals octinoxaat en oxybenzone. De werking van deze zonnebrand is dat hij UV-licht absorbeert om huidbeschadiging van de zon te voorkomen. Fysische zonnebrand heeft ingrediënten die op mineralen gebaseerd zijn, zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Dit zorgt ervoor dat de zonnebrand het UV-licht absorbeert én weerkaatst! Maar wat is nou de beste?
Een combinatie van de twee zou het beste moeten zijn! Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een hele gevoelige huid hebt, last hebt van irritatie of eczeem of net een ingreep hebt gehad zoals laseren of peelings is het beter om een fysische zonnebrand te gebruiken. Door de mineralen is deze zachter op de huid, en zal die dus niet gaan irriteren!
Breedspectrum SPF
Om het simpel te zeggen: er zijn twee soorten UV-stralingen. Je hebt UVA, die zorgen voor 95% (!!) van alle UV stralingen op de wereld. Dit zijn de stralingen die het hele jaar aanwezig zijn, en die voor de meeste zonbeschadiging zorgen! Zelfs een halfuurtje wandelen op een zonnige winterdag of voor het raam zitten als de zon naar binnen valt kan al nare gevolgen hebben door deze straling. Dat is ook één van de redenen dat je elke dag van het jaar zonnebrand moet gebruiken. Deze gevolgen zijn vaak niet direct heel heftig, waardoor het eigenlijk niet opvalt. Denk aan fijne lijntjes, pigmentatie, ongelijkmatige huidtextuur, grote poriën, een grovere huid en verlies van collageen.
Dan heb je ook nog UVB, dit is de straling die voor meer zichtbare schade zorgt: verbranden. Daarom bieden meeste zonnebrandcrèmes dus alleen bescherming tegen deze UVB-straling, terwijl je dan nog wél schade kan oplopen door UVA-straling. Daarom is het dus het best om een breedspectrum SPF te gebruiken. Deze bied namelijk bescherming tegen allebei de stralingen!
Houdbaarheidsdatum checken
Oké waarschijnlijk zal er geen specifieke datum op je zonnebrand tube staan. Maar zonnebrand heeft wel degelijk een houdbaarheidsdatum! Lees hier hoe je die moet checken.