Direct naar content
Lifestyle

In gesprek met jongeren die hun social media verwijderden: “Ik raakte helemaal opgefokt van al die apps”

Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: In gesprek met jongeren die hun social media verwijderden: “Ik raakte helemaal opgefokt van al die apps”
Afbeelding: Unsplash: Jakob Owens, Sandra Seitamaa, Daria Nepriakhina, Kelsey Chance


Instagram, TikTok en Whatsapp: we zijn er verslaafd aan. Urenlang brengen we door op onze favoriete social platforms, en waarom eigenlijk? Toffe accounts volgen is heerlijk, maar je kan er ook in doorslaan. Over dat laatste gaan we het hebben. We spraken vier jongeren die hun socials van hun account gooiden. “Ik bleef mijzelf maar vergelijken met anderen.” 

Jesse (21): “Ik ging met een opgefokt gevoel van social media af”

De 21-jarige Jesse heeft Instagram en Twitter verwijderd van zijn telefoon.
“Toen ik naar mijn schermtijd keek schrok ik mij de pleuris. Het was 6 tot 7 uur per dag. Ik zat vooral op Instagram en Twitter dus toen ben ik gaan opletten wat ik daarop deed. Eigenlijk was ik alleen maar aan het scrollen, of ik was mij aan het opwinden over iets wat ik online tegen kwam. Mensen denken niet goed na over hun online gedrag. De nuance valt weg in een online gesprek. Hierdoor kwam ik elke keer met een opgefokt gevoel van de apps af. Op een gegeven moment vroeg ik mij af wat het met mij doet als ik de apps zou verwijderen en dat heb ik gedaan.”

Toen Jesse zijn socials verwijderde werd hij een stuk rustiger. “Onbewust pak je constant je telefoon om even je apps te checken. Dit merkte ik pas toen ik er mee stopte.” Ook werd Jesse minder vaak geconfronteerd met het succes van anderen. “Op Instagram kom je dingen tegen waarvan je denkt ‘zag ik er maar zo uit’ en ‘had ik dit maar’. Dit constante vergelijken valt weg als je Instagram verwijdert.” Jesse zou het andere honderd procent aanraden. “Ik denk dat iedereen zou schrikken als ze naar hun schermtijd zouden kijken.”


Caroline (22): “Ik downloadde Whatsapp weer omdat het moest”

De 22-jarige Caroline besloot op een middag om al haar socials te verwijderen, zelfs Whatsapp overleefde het niet.
“Ik zat in de metro en ik zag iedereen op hun telefoon kijken. Toen bedacht ik mij dat ik dat ook doe. Ik wilde weten wat er met mij zou gebeuren als ik meer om mij heen kijk in plaats van op een beeldscherm. Daarom verwijderde ik mijn Whatsapp, Instagram en Facebook van mijn telefoon. Vooral Whatsapp scheelde zo veel tijd omdat ik niet de hele tijd van die domme berichtjes kreeg en stuurde. Maar ik miste ook vaak belangrijke dingen.”

Uiteindelijk downloadde Caroline Whatsapp weer omdat het moest. “Ik moest een samenwerkingsopdracht moest doen voor school. Hiervoor hadden wij een groeps-chat nodig. Daarom heb ik het maar weer gedownload.” Ondanks dat het onhandig was vond Caroline het wel een lekker gevoel. “Ik voelde geen druk meer dat ik op iemand moest antwoorden. Hierdoor had ik heel veel rust.” Ook het verwijderen van Instagram had voordelen. “Ik bleef mezelf vergelijken met anderen en dit werd veel minder toen ik de app verwijderde.”

Eigenlijk vindt ze het belachelijk dat je tegenwoordig overal je smartphone voor nodig hebt. “Social media is het deel wat je smartphone verslavend heeft gemaakt, maar het is een klein deel van onze elektronica-verslaving.” Caroline zou het mensen zeker aanraden. “De rust is heerlijk!”


Matthijs (21): “Ik haalde helemaal geen plezier uit Instagram”

De 21-jarige Matthijs verwijderde de Instagram app van zijn telefoon.
“Ik merkte dat ik alleen maar aan het kijken was naar wat andere mensen aan het doen zijn. Als ik zag dat iemand op een feest was of op vakantie dat wilde ik daar ook zijn. Ik kreeg dus fomo door Instagram. Ook vind ik Instagram eigenlijk een onzinnig platform. Mensen kijken alleen maar naar de likes en volgers om te zien hoe populair ze zijn. Ik realiseerde mij dat ik daar helemaal geen plezier uithaal.”

Het verwijderen van de app vond Matthijs heel erg fijn. “Ik kreeg veel minder stress. Je legt je leven minder snel naast die van iemand anders en dat gaf mij veel rust. Je denkt ook veel minder aan wat anderen aan het doen zijn. Ik kon mij meer focussen op mezelf.” Een nadeel van het verwijderen is volgens Matthijs dat je niet doorhebt wat er speelt in het leven van anderen. “In hoeverre dat een nadeel is. Want mijn echte vrienden spreek ik nog gewoon.”

Matthijs raadt het vooral de mensen aan die moeite hebben met hun zelfbeeld. “Doordat jij jezelf minder snel vergelijkt met iemand anders, heeft het verwijderen een positieve invloed gehad op het beeld wat ik van mijn leven heb.”


Rembrandt (24): “Ga iets creëren dat echt is”

De 24-jarige Rembrandt heeft Snapchat en Instagram verwijderd.
“Op een gegeven moment ben ik naar mijn schermtijd gaan kijken. Toen viel mij op dat ik bijna drie uur per dag op Instagram zat. Ik vond het gewoon zonde van mijn tijd. Toen ik oplette wat ik allemaal deed was dat ook niets nuttigs. Vooral heel veel scrollen. Daarom besloot ik de app te verwijderen.” Het was wel even wennen. “Het is een soort verslaving dus in het begin voelde het niet lekker. Het is een gewoonte geworden die je elke dag uitvoert. Toch voelde ik mij uiteindelijk beter. Ik had tijd en energie over en dat besteed ik nu aan belangrijke dingen. Bijvoorbeeld het opzetten van mijn eigen bedrijf.”

Ook denkt hij dat veel mensen niet goed genoeg nadenken als ze iets online zetten. “Als je solliciteert dan word je vaak van tevoren gegoogeld. Dan wil je niet online hebben staan dat je ladderzat op een festival staat.” Rembrandt zou het iedereen aanraden! “Het geeft mij rust en het kan niet goed zijn om zo lang op je telefoon te zitten. Steek je tijd in dingen die belangrijk voor je zijn! Het lijkt allemaal heel sociaal, maar eigenlijk zijn sociale media heel onsociaal. Ga bijvoorbeeld de stad in met vrienden en creëer iets wat echt is.”