High tea recepten
Oke, oke, wat gaan we maken voor de high tea recepten:
- Bruschetta met gebakken paddenstoelen & kruidenolie
- Appelscones
- Smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)
1. Bruschetta met gebakken paddenstoelen & kruidenolie
Wat heb je nodig?
- 1 afbakciabatta
- 145 ml zonnebloemolie
- 15 g verse basilicum
- 15 g verse krulpeterselie
- 20 g verse selderij
- 200 g paddenstoelen voor pasta
- 250 g ricotta
Recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kapjes van de ciabatta, deze worden namelijk niet gebruikt. Snijd het brood in plakjes en besprenkel de bovenkanten met 2 eetlepels zonnebloemolie (per 14 stuks). Vervolgens rooster je het brood voor ongeveer 10 minuten op het rooster in het midden van de oven.
Verwijder ondertussen de harde steeltjes van het basilicum, de peterselie en de selderij en kook de kruiden 8 seconden in kokend water (dit noemen ze ook wel blancheren). Giet het af en koel ze meteen in koud water. Giet opnieuw af en druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Doe de kruiden en 100 milliliter zonnebloemolie (per 14 stuks) in de blender en pureer voor 30 seconden of doe in een hoge beker en pureer het met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd hierna de paddenstoelen in plakjes. Snijd ook de blaadjes van de kruiden uit de paddenstoelen verpakking fijn. Verhit daarna de rest van de premium zonnebloemolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen 5 minuten op hoog vuur.
En al laatste besmeer je de bruschetta met de ricotta en verdeel je de paddenstoelen erover. Besprenkel met 2 eetlepels kruidenolie en garneer met de fijngesneden kruiden. Tadaa, smakelijk!
2. Appelscones
Wat heb je nodig?
- 75 g appelchips
- 75 g ongezouten roomboter
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1½ el fijne kristalsuiker
- ½ tl gemalen kaneel
- 1 mespunt zout
- 2 middelgrote eieren
- 2 el volle melk
- 60 g crème fraîche
- 80 g Chivers lemon curd
Recept:
Snijd de appelchips in zeer kleine stukjes van ongeveer 3 millimeter. Snijd vervolgens de koude boter in blokjes. Meng het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder, suiker, kaneel en het zout in een kom en wrijf er met je vingers de boter door. Hmmm…
Vervolgens klop je de eieren los met de helft van de melk en roer door het deeg. Voeg de appelchips toe en meng dit even snel. Laat dit 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaten met bakpapier. Rol daarna het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2 centimeter dik. Steek er met het uitsteekvormpje of glas 12-14 rondjes uit en leg die op de bakplaten. Bestrijk met behulp van de bak-kwast met de rest van de melk.
Als laatste bak je de scones in het midden van de oven in ongeveer 10 minuutjes lichtbruin en gaar. Serveer met de crème fraîche en lemon curd. So good!
3. Smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)
Wat heb je nodig?
- 3 middelgrote eieren
- 25 g verse bieslook
- 1 citroen
- ½ komkommer
- 6 el mayonaise
- 400 g zuivelspread naturel
- 2 el Mierikswortel
- 12 sneetjes wit casinobrood
- 200 g gravad lachs (Zweedse zalm, kun je gewoon in de supermarkt vinden)
- 40 g rucola
- 25 g wilde zalmeitjes
Recept:
Breng een pan water aan de kook, voeg als het water kookt de eieren toe en kook deze in 8 minuten hard. Giet af, laat schrikken (boe!) en pel ze. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de halve komkommer in de lengte met een dunschiller in dunne plakken.
Next: prak de eieren met een vork in stukjes. Meng met ⅓ van de mayonaise en 1 el bieslook en zet dit apart. Meng de zuivelspread met de rest van de mayonaise, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels rasp, de mierikswortel en 5 eetlepels bieslook. Breng op smaak met zout en royaal peper.
Vervolgens snijd je de korstjes van het brood. Leg 3 sneetjes brood naast elkaar op een schaal en besmeer deze met 75 gram van het zuivelspread-mengsel. Verdeel de plakjes zalm erover. Leg 3 sneetjes brood daarop. Besmeer deze met 75 gram van het zuivelspread-mengsel en verdeel de komkommer erover, maar houd 5 plakjes komkommer apart. Bestrooi met peper. Leg 3 sneetjes brood op de komkommer en besmeer met 75 gram van het zuivelspread-mengsel. Verdeel de eiersalade erover.
Dek af met de rest van het brood en druk het geheel iets aan. Besmeer de buitenkant van de taart met de rest van het zuivelspread-mengsel. Zet 1 uur in de koelkast.
Decoreer de bovenkant van de taart met de rucola, wilde zalmeitjes, de rest van de bieslook en de rest van het citroenrasp. Maak roosjes van de komkommer en verdeel over de smörgåstårta. There you have it! Smakelijk!