Health

5x wat je wil weten voordat je een spiraaltje laat zetten

Vergeet jij ook vaak de pil en heb je last van moodswings? Dan is een spiraaltje misschien wel een anticonceptiemiddel voor jou. Steeds meer vrouwen kiezen voor een spiraal. Overweeg jij het ook, maar heb je nog vragen? Doet het bijvoorbeeld pijn? En wat voor spiraaltje moet je dan kiezen? In dit artikel lees je alles over een spiraaltje laten zetten.

Spiraaltje laten zetten: wat is een spiraal?

Het spiraaltje is een populairder anticonceptiemiddel. Volgens de meest recente cijfers van het CBS verkiezen steeds meer vrouwen het spiraaltje boven de pil. Naast dat het je natuurlijk beschermd tegen een ongewenste zwangerschap, kun je het vijf jaar lang laten zitten. Bijkomend voordeel: je wordt niet of nauwelijks meer ongesteld!
Toch zijn veel meiden bang voor het zetten van een spiraal. Ze horen horrorverhalen van vriendinnen of lezen negatieve verhalen op fora. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op anticonceptie. Ga dus niet op al die verhalen af, maar lees je vooral goed in. Girlscene geeft je hieronder alle informatie die je nodig hebt. 

Verschillende soorten spiraaltjes

Er zijn twee soorten spiraaltjes waar je uti kunt kiezen: de Mirena spiraal en het koperspiraaltje.
Mirena spiraal
De Mirena spiraal geeft een kleine hoeveelheid hormonen af. Het geeft elke dag een klein beetje progesteron af, deze stof zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het is een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel en het kan vijf jaar lang blijven zitten. Veel meiden worden na het plaatsen niet of nauwelijks nog ongesteld. 
Koperspiraal
Het koperspiraaltje geeft in tegenstelling tot de Mirena spiraal geen hormonen af. Hoe werkt het dan precies? Het koperspiraaltje maakt de zaadcellen van de man inactief en het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Je cyclus blijft bij dit spiraaltje gewoon doorgaan hoe het was. De koperspiraal is vijf tot tien jaar werkzaam. Wil je nog meer te weten komen over alle anticonceptie zonder hormonen? Lees het hier
Kyleena-spiraal
Sinds 2016 is het zusje van de bekende Mirena-spiraal op de markt gekomen: de Kyleena-spiraal. Beiden bieden maximaal vijf jaar bescherming tegen een zwangerschap. Na vijf jaar zul je het spiraaltje dus moeten laten vervangen of kiezen voor een andere variant van anticonceptie als je nog geen kids wil. Net als de Mirena is de Kyleena een spiraaltje dat in je baarmoeder wordt geplaatst en het hormoon levonorgestrel afgeeft.  De Kyleena is een stukje kleiner, makkelijker in te brengen door je huisarts en dus meer geschikt als je nog geen kinderen hebt.

De spiraal laten zetten

Je kunt de spiraal laten plaatsen bij je huisarts. Meestal wordt het tijdens of vlak nadat je ongesteld bent geworden ingebracht. Het wordt aangeraden om een uur van te voren een pijnstiller in te nemen, dit voorkomt eventuele pijn of krampen achteraf. De meeste vrouwen voelen tijdens de plaatsing een lichte pijn of kramp.
Wanneer je bij de dokter komt wordt er eerst gekeken naar de ligging van je baarmoeder. Daarna wordt de baarmoedermond met een vastgepakt, waarbij met een staafje de diepte van je baarmoeder wordt gemeten. Dit kan even pijnlijk voelen. Hierna wordt het spiraaltje met een hulsje naar binnen geschoven en worden de draadjes afgeknipt. Na het plaatsen is het verstandig om een dagje even rustig aan te doen, je kunt je namelijk duizelig voelen. Het is verstandig om na zes weken even terug te gaan voor controle. 

Spiraaltje laten zetten: de bijwerkingen

Ieder lichaam is anders en iedereen zal dus ook anders reageren op anticonceptiemiddelen. Voor de een werkt een spiraal super goed, de ander krijgt last van bijwerkingen.  
Bijwerkingen Mirena spiraal
De Mirena spiraal kan ervoor zorgen dat je soms last hebt van misselijkheid of gespannen borsten. Je menstruatie blijft vaak weg (dit kan geen kwaad), maar als je wel nog menstrueert wordt het vaak minder pijnlijk en duurt het minder lang. Het kan voorkomen dat tussen menstruaties door soms wat bloed vrijkomt. Daarnaast kun je wat meer last krijgen van vaginale afscheiding, ook dit is niet erg. Verder kan het een lichte invloed hebben op je gemoedstoestand. 
Bijwerkingen koperspiraal
De koperspiraal zorgt er meestal voor dat je juist wat langer ongesteld wordt. Het kan ook wat meer bloedverlies en krampen geven. Tussen menstruaties door kun je wat bloedverlies krijgen en ook bij deze variant kun je soms krijg je soms last van wat meer vaginale afscheiding.

Het spiraaltje laten verwijderen

Je kunt op ieder moment je spiraal weer laten verwijderen bij de huisarts. Doe dit nooit zelf! Met behulp van de draadjes die aan de spiraal zijn bevestigd, wordt de spiraal verwijderd. Dit gebeurt door er voorzichtig aan te trekken. Dit kan een onprettig gevoel geven, maar pijnlijk is het niet. Na het verwijderen van je spiraal ben je direct weer vruchtbaar. Als je dus niet zwanger wilt worden is het belangrijk om een nieuwe spiraal te plaatsen of een ander anticonceptiemiddel te gebruiken. 
Wij zijn in ieder geval blij met de anticonceptie van tegenwoordig, vroeger was het namelijk wat minder prettig. 
Bron: thuisarts.nl, anticonceptie.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

Cute: dit schattige teddypak is nu verkrijgbaar bij Action

teddypak-Action

We love teddystof!

Het is inmiddels niet meer te ontkennen: als je op zoek bent naar iets dat je écht warm houdt, dan is teddystof je nieuwe beste vriend. Deze fluffy, superzachte stof is alles wat je nodig hebt om je lekker in te wikkelen tijdens de koude dagen die eraan komen. Teddystof stelt je absoluut niet teleur! Tegenwoordig zie je dit fijne stofje overal: van dekens tot stoelen, sokken en jassen. Het geeft altijd die cozy uitstraling die we binnenkort allemaal hard nodig gaan hebben!

Teddy huispak van Action

Zelfs Action begrijpt wat we nodig hebben en komt ons tegemoet met precies wat we zoeken: het perfecte teddy huispak voor de koude wintermaanden! Dit pak is de ideale keuze als je lekker op de bank wilt ploffen met een kop warme chocolademelk, terwijl je geniet van je favoriete serie. Het huispak is niet alleen superzacht en warm, maar heeft ook een rits die je tot de borst kunt openen – ideaal als je even wat meer ademruimte nodig hebt.

De trui en broek kunnen samen worden gekocht, maar ook los van elkaar gedragen worden – hoe handig! Voor slechts €10,- kun jij dit heerlijke pak aan je kast toevoegen, in de maten S tot en met XL. Let wel op, want het is belangrijk om het pak niet in de droger te stoppen, want dan kan het krimpen.

In twee kleuren verkrijgbaar

Het is inmiddels wel duidelijk dat dit huispak de perfecte keuze is voor de winter. Maar wist je ook dat het pak in twee geweldige kleuren verkrijgbaar is? Namelijk taupe en wit! Beide kleuren geven je dat ultieme gevoel van gezelligheid, maar met een stijlvolle twist.

Het pak is gemaakt van superzacht polyester, wat niet alleen de warmte biedt die je nodig hebt, maar ook een licht en ademend gevoel geeft, zodat je je de hele dag comfortabel voelt. Bovendien is polyester een materiaal dat makkelijk te onderhouden is, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het wassen – ideaal voor een huispak dat je graag vaak draagt!