Health

Een soa test doen: alles wat je moet weten

Oei, je hebt een soa. Het overkomt de beste weleens en ondanks dat je jezelf er misschien heel vervelend bij voelt, is het echt niet iets om je voor te schamen en al helemaal niet iets wat je voor je moet houden. Wanneer je een soa hebt opgelopen is het juist heel verstandig om hierover te praten met je bedpartners. Het is waarschijnlijk niet een van je favoriete bezigheden, maar over je soa vertellen bij de desbetreffende personen is mega belangrijk. Girlscene legt je uit hoe dat zit.

Je hebt een soa, wat nu?
Misschien kreeg je last van klachten of was je gewoon heel verstandig om na een onveilige vrijpartij je te laten testen. Een soa neemt namelijk niet altijd lichamelijke klachten met zich mee, dat is bij iedereen anders. Bij bijvoorbeeld chlamydia ervaren velen helemaal geen klachten, terwijl ze er al maanden mee rondlopen. Daardoor geef je het dus ook door aan anderen zonder dat je dit doorhebt… ai. Als je chlamydia niet behandelt en je ontstekingen krijgt in de bekken of je onderbuik is de kans op onvruchtbaarheid aanwezig. Dat wil natuurlijk niemand. Geen of wel klachten, wees vooral niet bang om je te laten testen, ook als je twijfelt.
Een soa test doen: je bent niet de enige
Een soa test doen vind je misschien een beetje ongemakkelijk. Je moet daar al met tegenzin heen en dan moet je ook nog eens met je benen wijd. Tsja, dat hoort eenmaal bij een soa test doen. Herinner jezelf eraan dat jij nummer ‘honderdzoveel’ bent voor die arts. Er zijn ontelbaar veel mensen die je voorgingen en de arts heeft al zoveel geslachtsdelen gezien, dat is bijna niet voor te stellen. Een soa test doen is gewoon een beetje uit je comfort zone stappen. 

Twijfel je? Check de soa symptomen
Soms heb je vaginale klachten, zoals een sterke geur of lichte irritaties. Deze klachten hoeven niet te betekenen dat je een soa hebt. Veel vrouwen zijn namelijk heel gevoelig voor bacteriële vaginose. In je vagina heb je vele bacteriën en schimmels (iek, ja echt) en deze leven allemaal in evenwicht. Wanneer dit evenwicht is verstoord, gaan sommige bacteriën overheersen en krijg je vaginale klachten. Deze klachten gaan vanzelf over of je krijgt antibiotica. Maar wanneer weet je of deze klachten toch echt geen soa symptomen zijn? We hebben verschillende soa symptomen op een rijtje gezet voor je:

– Ongewoon bloedverlies na het vrijen
– Ongewoon bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
– Zweertjes, blaasjes of wratten rond de schaamstreek
– Pijn in de onderbuik
– Zweertjes, blaasjes of wratten rond je anus
– Zweertjes, blaasjes of wratten rond je mond
– Ongewone vaginale afscheiding
– Sterk ruikende afscheiding
– Afscheiding en/of pijn rond de anus
– Geel oogwit en een gele huid
– Pijn bij het plassen
– Jeuk bij de anus
– Jeukende vagina

Laten we direct duidelijk zijn dat je niet álle soa symptomen moet hebben voordat je een soa hebt. Er zijn een hoop verschillende soa’s met elk verschillende klachten en zoals we eerder al aangaven, merken sommige vrouwen helemaal niks van chlamydia. Een soa test doen is daarom altijd verstandig, ook al zegt je bedpartner dat hij/zij nergens last van heeft. Beter safe, than sorry, girls.

via GIPHY

Je bedpartners vertellen over je soa
Vervelend nieuws vertellen is nooit leuk om te doen, maar in deze situatie zeer belangrijk. Het gaat tenslotte om andermans gezondheid. Het maakt ook niet uit of jij wat losbandiger bent of dat jij je altijd als een engeltje gedraagt, je moet net de ‘verkeerde’ tegenkomen. Je denkt misschien dat de ander het helemaal niet wil horen, maar geloof ons, achteraf is hij/zij superblij met je bericht. Wie wil het nou op zijn of haar geweten hebben anderen ziek te maken? Niemand natuurlijk. Dus, altijd een soa test doen na een nieuwe vrijpartij, óók als je geen soa symptomen ervaart. Gezondheid boven alles lieve lezeressen. 

Bron: soatestdoen.nl, thuisarts.nl | Beeld: iStock