Het is onmogelijk om in één nacht nog alle stof door te kunnen nemen. Stel daarom voor jezelf een lijstje op de belangrijkste punten. Wat bijvoorbeeld het meest in de les aan bod is gekomen zal ook een grote kans hebben om in het tentamen terug te komen. Zorg ervoor dat je deze stof goed begrijpt en kijk de powerpoints door. Kijk ook wat je hebt opgeschreven als aantekeningen, hier staat belangrijke informatie in.
Omdat je nog maar kort de tijd hebt, is het belangrijk dat je een schema maakt hoe je je tijd gaat besteden. Neem bijvoorbeeld de eerste twee uur voor de belangrijkste stof en besteed daarna nog wat tijd aan stof wat je niet zo goed begrijpt.
Iedereen leert op een andere manier. Voor de een werkt het heel goed om alles hardop voor te lezen en de ander kan beter filmpjes kijken over de leerstof. Kijk dus wat voor jou het beste werkt. Leer jij beter in een totale stille omgeving of kan jij je beter concentreren met een rustig muziekje aan?
Een groot voordeel aan ‘s nachts studeren is dat je niet afgeleid kan worden van je telefoon waar WhatsAppjes blijven binnenkomen. Er is niemand die je stoort dus zorg er ook voor dat je niet in de verleiding komt om eindeloos over Facebook te scrollen. Zet je telefoon uit of op vliegtuigstand. Hier win je heel veel studietijd mee!
Uit onderzoek is gebleken dat je aantekeningen met de hand geschreven veel beter opslaat in je hersenen dan als je het typt op je laptop. Schrijf daarom belangrijke dingen op en neem dit in de ochtend voor het tentamen nog even door. Aantekeningen maken kan je ook helpen om wakker en alert te blijven tijdens het leren.
De hele nacht studeren kost best wel wat energie. Een snack eten kan je helpen om alert te blijven. Eet iets lichts met eiwit, zoals een stuk kaas, vers fruit, mueslireep of wat pretzels. Een boterham met pindakaas en jam werkt ook goed voor je hersenen. Heb je niet zo veel trek? Kies dan voor een kauwgom of pepermuntje. Door je mond bezig te houden blijf jij meer alert.
Het is best lastig om alert en wakker te blijven midden in de nacht. Doe daarom meer lichten aan. Helder wit licht stimuleert je lichaam om wakker te blijven. Door ervoor te zorgen dat er voldoende licht is kan je je beter concentreren en sneller doorwerken.
Gun jezelf korte pauzes. Na 50/60 minuten studeren moet je jezelf even een korte pauze gunnen van 10 minuten. Je brein kan gemiddeld vijftig minuten in volle concentratie werken, daarna is het beter om je hersenen even rust te geven. Doe bijvoorbeeld over korte yoga of rekoefeningen. Elke activiteit zal je hersenen voorzien van zuurstof, je lichaam ontspannen en je helpen om weer in je workflow te komen.