Niet voor niets bestaan er ontelbaar veel verschillende diëten. Deze diëten komen in allemaal verschillende vormen en maten zodat er voor iedereen wel iets bij zit. Er zijn er zo ongelofelijk veel, omdat er mega veel vraag naar is. Mensen willen snel afvallen. Maar dat snel en simpel is niet altijd de juiste manier. Snel afvallen werkt vaak zelfs averechts en brengt gevaarlijke risico’s met zich mee. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar waarom is het zo dat je beter geen tien kilo in twee weken kunt afvallen, maar beter in twee maanden?
1. Snel afvallen zorgt voor de kans op uitdroging
Als je bijvoorbeeld een crash-dieet volgt, vliegen de kilo’s er razendsnel af. Je denkt misschien lekker bezig te zijn en veel vet te verliezen, maar dat is dus niet het geval. Eigenlijk verlies je een hele hoop vocht en dit heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Wanneer je vocht tekort hebt krijg je last van hoofdpijn, vermoeidheid en obstipatie. En van niet naar de wc gaan voor een grote boodschap geeft je een mega opgeblazen gevoel. Als deze klachten lang aanhouden kan dit zelfs leiden tot heftigere klachten, namelijk nierproblemen. Geloof ons, dat is geen pretje.
2. Snel afvallen gooit je hele balans in de war
Je lichaam blijft als een geoliede machine werken als er kleine veranderingen plaatsvinden. Als je spontaan gaat cutten, zoals ze het in de sportwereld noemen, is het voor je lichaam veel lastiger om te wennen. Je kunt hierdoor verschillende pijnlijke lichaamskwalen krijgen. Daarnaast is de kans aanwezig dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Tijdens een crash-dieet krijg je onder andere te weinig natrium binnen. Hierdoor word je moe, licht in je hoofd en kun je flauwvallen.
3. Brosse nagels en uitvallend haar door snel afvallen
Ja, je hoort het goed en dat allemaal door te snel afvallen. Als je te weinig voeding binnenkrijgt is de kans op ondervoeding aanwezig. Als je namelijk te weinig vitamine D en calcium binnenkrijgt, kan dit leiden tot osteoporose. Als je osteoporose hebt heb je last van brosse nagels, een grauwe huid en dof en breekbaar haar dat snel uitvalt. Daarnaast heb je een super slecht immuunsysteem, maar dat verrast je vast niet na al deze nare effecten van snel afvallen.
Lees ook:
Déze 5 fabels over afvallen moet je zeker niet geloven
4. Hoe minder je eet, hoe minder je verbrandt
Als je te weinig calorieën binnenkrijgt gaat je lichaam op spaarstand. Wat er dan gebeurt is dat je stofwisseling vertraagt. Dat betekent dat je lichaam dus langzamer vet verbrandt. Je lichaam moet namelijk overleven op de beetjes die het nog heeft. Als je vet op is, gaat je lichaam teren op het overige, je spieren. Zeg dan maar dag tegen je billen en je sixpack. Wanneer je je spieren verliest gaat je stofwisseling nóg trager werken. Hierdoor wordt het dus nog moeilijker om af te vallen.
Hopelijk gaat er een belletje rinkelen als je beseft dat je lichaam op ”overlevingsstand” staat als gevolg van snel afvallen. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Als je gezond wil afvallen en niet weet hoe, is het misschien een idee om begeleiding te zoeken. Vaak is afvallen al heel simpel door kleine aanpassingen in je leven en is dit drastische snel afvallen super onnodig. Verminder bijvoorbeeld met frisdrank, eet voedsel dat je een verzadigd gevoel geeft en pak eens de trap of de fiets. Zeker weten dat je verschil merkt!