Avocado, we zijn er dol op. Deze groene rakker is al een tijdje onze goede vriend. Romig en fris en toch niet te overheersend qua smaak. Daarnaast is de avocado ook nog eens gezond en perfect voor een ontbijtje. Een avocado prakken op een toast met peper en zout is erg lekker, maar de rijpe variant heeft nog veel meer potentie. Bij deze geven wij je vier heerlijke ontbijtrecepten met avocado. Enjoy!
Voordat we aan die heerlijke ontbijtjes beginnen, kijken we eerst naar de avocado zelf. Hoe gezond is deze nu eigenlijk? Nou, een avocado is zeker gezond, maar bevat wel veel calorieën en vet. Nu denk je misschien oops, ik eet elke dag avocado… Geen paniek, ze bevatten ‘gezonde’ vetten, namelijk de onverzadigde vetten. Deze hebben een positief effect op je cholesterol en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Goed voor je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel. Dus ze zijn zeker gezond, zolang je ze af en toe gebruikt als vervanger, niet altijd als aanvulling. Op deze manier koop jij de perfecte avocado ;-). Goed, kom maar door met die ontbijtjes!
1. Avocado pannenkoekjes
Met dit recept bak je ongeveer tien stuks. Je moet wel een beetje geduld hebben, aangezien het een hele andere structuur heeft dan pannenkoekjes die je met meel of bloem bakt. Laat ze dus goed gaar worden voordat je ze omdraait.
Ingrediënten:
- 1 rijpe avocado
- 200 ml melk
- 2 eieren
- theelepel vanille extract
- 100 gram meel
- 1 theelepel bakpoeder
- sap en rasp van een halve citroen
- olie om in te bakken
- snufje zout
Meng alles behalve het meel en de bakpoeder in de blender. Meng de bakpoeder met de meel en voeg dit toe aan het avocadomengsel. Spatel alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Verhit de olie in een pan en schep met een soeplepel drie kleine rondjes in de pan. Zet het vuur niet te hoog. Pas als er bubbeltjes verschijnen aan de bovenkant, mag je ze omdraaien. En vergeet niet, geduld is een schone zaak ;-).
2. Omelet met geitenkaas, champignons en avocado
Met dit ontbijt heb je een super goede start van de dag. Je zit waarschijnlijk vol tot aan de lunch en dat is een goed teken. Heb je nog een aantal restjes die binnenkort over de datum zijn? Gooi ze gewoon erbij. Eigenlijk kan je hier helemaal je eigen draai aan geven.
Ingrediënten:
- 1 of 2 eetlepels olijfolie
- 75 gram champignons
- peper en zout
- 3 eieren
- een handje verse spinazie
- 2 eetlepels geitenkaas
- halve avocado
- optioneel: peterselie
Bak eerst de champignons in een pan tot ze gaar zijn. Mix de eieren in een kom met peper en zout en giet het mengsel in een voorverwarmde pan. Als de omelet bijna klaar is, leg je op de ene helft de champignons, spinazie en geitenkaas en klap je het omelet dubbel zodat de inhoud bedekt is. Eet smakelijk.
3. Avocado-eiersalade
Toch maar wel die toast, maar dan met een twist! Bij deze eiersalade gebruik je namelijk avocado in plaats van mayonaise. Yum!
Ingrediënten:
- 2 avocado’s
- 8 eieren
- handje dille
- handje peterselie
- sap van een citroen
- zout
- olijfolie
Kook eerst de eieren in ongeveer acht minuten gaar. Laat ze schrikken, pel de eieren en snijdt ze in kleine stukjes. Stamp de avocado in een schaaltje tot deze bijna helemaal glad is. Meng dan de eieren, kruiden, citroensap en een beetje olijfolie met het avocadomengsel en klaar is kees.
4. Gebakken ei-avocado
Ingrediënten:
- 3 avocado’s
- 6 eieren
- zout en peper
- bieslook
Verwarm de oven voor op 220 graden. Lepel een klein beetje vruchtvlees uit de avocado en giet een ei in het holletje. Besprenkel met peper en zout en zet het in de oven voor ongeveer 20 minuten. Het eiwit moet gaar zijn en het eigeel mag nog een beetje nattig zijn. Haal ze uit de oven en strooi er wat bieslook overheen. Wedden dat jij geen sugar cravings hebt vanmiddag? Ben je toch eerder een toetjespersoon? Probeer dan eens deze recepten met avocado!
Bron: womanshealthmag.com, Fitgirlcode, Damndelicious.net | Beeld: iStock, Instagram