Lifestyle

Zo onderzoek jij je eigen borsten

Borsten zijn er in verschillende soorten en maten. Iedere borst in uniek en ze zijn gewoon een deel van ons vrouwelijke lichaam. Hoewel we niet zelf voor onze borsten hebben gekozen, kunnen ze ook gevaren met zich mee brengen. We moeten ze daarom vaker aanraken. Niet alleen omdat het goed is voor je borsten, maar ook om zelf op tijd gevaren te herkennen.

Het onderzoeken van je eigen borsten helpt je in de gaten te houden of er rare knobbeltjes of hobbeltjes in zitten. Het is vooral belangrijk dat je veel over je borsten weet. Weet hoe ze eruitzien en weet hoe ze aanvoelen. Zit er opeens een plekje dat er eerst niet zat? Als de afwijking langer duurt, dan kun je een afspraak maken bij de dokter. Dit is waar je op moet letten tijdens een borstonderzoek en hoe je een onderzoek uitvoert.

Hier moet je op letten:

  • Ongewone knobbeltjes in je borst of een bult op je borst
  • Verharding van je borst
  • Pijnlijke plekken in je borst
  • Deukjes kuiltjes en putjes in je huid
  • Verandering van je tepel (rood, schilfertjes of eczeem)
  • Je borst is warm en kleurt rood
  • Zwelling in je oksel
  • Dikke ader in je borst

Zo voer je het onderzoek uit:

1. Het moment waarop je het onderzoek doet
Het is goed om een paar dagen na je menstruatie een borstonderzoek te doen. Tijdens je ongesteldheid veranderen je borsten. Ze voelen daardoor vaak anders aan dan normaal, dus veranderingen zijn dan eerder onschuldig. Wacht dus even tot na je menstruatie.

2. Bekijk je zelf eens goed in de spiegel
Ga voor de spiegel staan, laat je armen langs je lichaam hangen en kijk goed naar je lichaam. Heb je ongebruikelijke huiduitslag of kuiltjes in je lichaam? Als je jezelf in de spiegel bekijkt kun je controleren of er aan de buitenkant van je lichaam verdachte veranderingen zitten. Dat er aan de buitenkant niks is te zien hoeft niet te betekenen dat er geen gevaar meer is, maar sommige afwijkingen kun je juist alleen maar aan de buitenkant zien.

3. Het gebied aanraken
Het maakt niet uit wat je houding is tijdens het onderzoek. Staand, liggend, zittend, onder de douche: het is helemaal aan jou.

Leg je linkerhand in je nek en leg je rechterhand op je linker borst (en uiteindelijk doe je dit ook aan de andere kant, maar dan andersom). Maak met je hand draaiende bewegingen en ga vanaf de buitenkant van je borst naar je tepel. Wissel de druk af. Druk af en toe hard op je borst, en wissel dit af met zachte aanrakingen.

Wees niet te bang
Wat een nadeel is van het doen van je eigen borstonderzoek is dat je ook onnodig bang kunt worden. Je hoeft niet met iedere wissewasje naar de dokter en je moet je ook vooral geen dingen verbeelden die er niet zijn.

Er is geen specifieke manier waarop je het voelen van je borsten aan moet pakken, maar wij hebben een artikel voor je geschreven met daarin allerlei mogelijke manieren! Zorg er in ieder geval voor dat je geen enkel deel overslaat. Het controleren van je borsten hoeft niet dagelijks, maar een keer in de zoveel maanden is het wel verstandig om te doen. Mocht je wat voelen waarvan je het idee hebt dat het er echt niet hoort, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Bronnen: pinkribbon.nl, self.com, borstkanker.nl, thuisarts.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀