Buikgriep is een algemene term voor een ontsteking in de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Wanneer je lichaam gaat braken, je misselijk wordt of diarree krijgt weet je dat het van binnen niet helemaal oké is… Gelukkig ben je niet de enige; zo’n 4,5(!) miljoen mensen per jaar hebben last van buikgriep.
Helaas is buikgriep iets wat het hele jaar kan gebeuren, in tegenstelling tot een normale griep. Je kan buikgriep herkennen aan onder andere de volgende griepverschijnselen: misselijkheid, een verminderende eetlust, braken en een dunne ontlasting. Je bent misselijk tijdens een buikgriep omdat eten een grote invloed heeft op de ontsteking in je maagdarmkanaal. Je lichaam wil het eten het liefst zo snel mogelijk weer uit hebben, daarom ga je braken en krijg je diarree. Naast deze griepverschijnselen kun je tijdens een buikgriep ook last hebben van een opgeblazen buik, hoofdpijn en vermoeidheid.
Waarom je buikgriep krijgt ligt aan verschillende factoren zoals een virus, roken, overmatig alcoholgebruik, parasieten of een bacterie. Maar ook door stress of langdurig medicijngebruik kan het slijmvlies dunner worden, waardoor buikgriep sneller toeslaat. Heeft de buikgriep jou in zijn macht? Dan moeten we je helaas teleurstellen, er is namelijk geen medicijn waardoor jij binnen no time weer op de been bent. Maar met de volgende tips kun je er wel voor zorgen dat de buikgriep een stuk sneller weer verdwijnt. Lees hier hoe je een normale griep verslaat.
Buikgriep is besmettelijk, daarom is het belangrijk om alles goed schoon te houden. Was daarom altijd goed je handen nadat je naar het toilet geweest bent. Droog je handen hierna liever niet of aan een handdoek van katoen, maar kies voor een papieren handdoek. Zo voorkom je dat de bacterie van de buikgriep wordt doorgegeven. Je wil natuurlijk niet dat de persoon na jou óók buikgriep krijgt. Maak na je toiletbezoek ook de wc goed schoon met chloor.
Normaal gesproken zijn vezels super voor je darmen, maar wanneer je last hebt van buikgriep kun je ze beter even laten liggen. Producten met veel vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller naar het toilet moet voor een number two. Daar zit je nu juist niét op te wachten wanneer je last hebt van diarree. 😉 Vermijd daarom volkoren producten, rauw fruit, peulvruchten en groenten. Ook producten met veel vet of alcohol zijn geen slimme keuze wanneer je last hebt van buikgriep. Door het vet worden je darmen geïrriteerd en alcohol zorgt voor uitdroging.
Bij buikgriep is het vooral belangrijk dat je heel, heel, heel veel drinkt. Water, thee of bouillon zijn ideaal om te drinken bij buikgriep. Let op dat je de hele dag goed blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Koffie of dranken met koolzuur kun je beter niet drinken wanneer je last hebt van buikgriep. Door deze dranken kun je brandend maagzuur krijgen.
Helaas is er geen medicijn voor buikgriep, het is vooral een kwestie van de buikgriep uitzitten. Létterlijk. 😉 Heb jij last van buikgriep? Neem dan een paar dagen rust en geef je lichaam de tijd om op te knappen. Voordat je het weet ben je weer de oude.