De helft van de Nederlandse vrouwen maakt gebruik van de anticonceptiepil, beter bekend als de pil. Ideaal om gewoon seks te kunnen hebben zonder dat je ongepland zwanger raakt. Niemand zit te wachten om 16 and pregnant te zijn en in the heat of the moment kan een condoom omdoen een heel gedoe zijn. De pil is daarom de perfecte anticonceptie voor veel meiden. Deze pil doet meer dan alleen de zwangerschap voorkomen. Dit zijn negen bijwerkingen van de anticonceptiepil die jij waarschijnlijk nog niet wist.
1. Groei
De vrouwelijke hormonen in de pil zorgen voor een snellere groei van het haar, nagels en botten. De pil manipuleert namelijk de hormoonniveaus waardoor het haar sneller groeit en in beter conditie is. Dit klinkt ons als muziek in de oren!
2. Zuivere huid
Het progestageen met androgene eigenschappen stimuleert de bijwerkingen op de huid. Acne wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen en de vrouwelijke hormonen in de pil zorgen daarom voor een zuivere huid. De Diane-35 pil wordt vaak aangeraden tegen acne, dit vermindert de talgproductie. Welke pil het beste is voor jouw huid is erg persoonlijk, raadpleeg je huisarts voor advies.
3. Minder buikkrampen
Het progesteron en oestrogeen in de pil zorgt voor een regelmatige en lichtere menstruatie. Doordat de menstruatie geleidelijk en gereguleerd is komt het minder hard aan. We kennen allemaal wel die verschrikkelijke eerste dag waarbij je bloedt als een gek en amper rechtop kunt staan van de buikpijn. De pil kan dit verhelpen.
4. Meer trek
Dat je dikker wordt van de pil is een fabeltje, maar je krijgt er wel meer trek van. De hormonen maken je erg hongerig. Zolang je niet toegeeft aan jouw cravings kom je niet aan, maar zodra je eet wanneer je er zin in hebt wordt je zwaarder. De pil zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Hierdoor word je ongeveer één kilo zwaarder, maar onthoud goed dat dit dus geen vet is.
5. Gevoeliger voor hoofdpijn
Vooral als je net bent begonnen met het slikken van de pil kan je last hebben van hoofdpijn. Dit verdwijnt wanneer het lichaam gewend is aan de pil, maar je blijft altijd gevoelig voor hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt door de lagere oestrogeenspiegel. Als je hier veel last van hebt is het verstandig om een lager gedoseerde pil aan te vragen.
6. Gevoelige borsten
Vooral in de eerste anderhalf jaar dat jij de pil slikt zijn de borsten extra gevoelig. Wat kunnen de vrouwelijke hormonen het ons toch lastig maken, hè? Helaas is hier niets tegen te doen. Het dragen van een goed ondersteunende bh maakt de pijn dragelijker.
Lees ook:
7 soorten anticonceptie die je moet kennen
7. Gevoelig voor schimmelinfecties
Omdat de menstruatie niet natuurlijk is moet het lichaam hier even aan wennen en is de weerstand minder. Door de pil verandert er van alles in ons gestel, bijvoorbeeld het bloedpatroon. Hierdoor ben jij gevoeliger voor infecties. Om dit te voorkomen besteed je wat extra aandacht aan jouw persoonlijke hygiëne.
8. Emotionele issues
Emotionally stable as an Ikea table, toch? De pil bezorgt je behoorlijk wat stemmingswisselingen. De één heeft hier veel last van en de ander merkt niets. Je voelt je down zonder reden en jankt om elke film. Als jij last hebt van angsten en depressies kan de pil dit juist verminderen.
9. Misselijkheid
Zeker in het begin zorgt de pil voor een misselijk en opgeblazen gevoel. Bij de meeste vrouwen gaat dit na een tijdje weg, maar sommige meiden houden hier last van. Het helpt om de pil tijdens het eten in te nemen, zo houd je de misselijkheid tegen.