Lifestyle

6 vooroordelen over zelfvertrouwen die niet kloppen

Doordat we constant geconfronteerd worden met celebs en influencers die het perfecte leven lijken te leiden, voelen steeds meer meiden zich onzeker. Maar dat betekent niet dat mensen die onzeker zijn een lage eigenwaarde hebben of dat onzekerheid slecht is. We bespreken zes vooroordelen over onzekerheid niet niet kloppen met de realiteit.

Vooroordeel 1: Om zelfverzekerd te zijn moeten we onszelf accepteren 


Hoe we onszelf zien heeft deels te maken met hoe andere mensen ons zien. We hechten waarde aan hoe onze ouders, vrienden en klasgenoten ons zien. We zoeken constant naar bevestiging. Wanneer we deze ontvangen voelen we ons een stuk beter. Voorbeeld: Je bent onzeker over je nieuwe rokje. Op je school/werk krijg je er verschillende complimentjes over. Aan het einde van de dag voel je je een stuk zelfverzekerder in je nieuwe rokje en vind je hem helemaal geweldig. Je vond het rokje al leuk, anders had je hem niet gekocht, maar door de bevestiging van mensen om je heen vind je hem een stuk leuker en voel je je niet langer onzeker.

Vooroordeel 2: Als je onzeker bent dan heb je een lage eigenwaarde


Het is normaal om niet altijd helemaal vol van jezelf te zijn en een flinke dosis zelfvertrouwen te hebben. Vooral in een nieuwe of onbekende situatie is dit heel normaal. Iedereen is weleens onzeker, je bent absoluut niet dom of zwak wanneer je onzeker bent. Je bent slechts een mens. Ervaring kan helpen ons zekerder te voelen. Wanneer we voor de eerste keer een presentatie moeten geven voor een grote groep, kan dit eng en overweldigend zijn. De tweede keer gaat het al een stuk beter en de tiende keer is alle spanning eraf. Hoe vaker je iets doet, hoe zelfverzekerder we ons voelen. Het is dus heel normaal om onzeker te zijn voor iets waar je onbekend mee bent of iets dat nieuw is. Let wel op dat het je niet weerhoudt om iets te doen.

Vooroordeel 3: Onzekerheid is slecht


Natuurlijk willen we allemaal graag zelfverzekerd zijn, maar zo nu en dan onzeker zijn is niet slecht voor je. Onzekerheid zorgt ervoor dat je gefocust en scherp blijft. Wanneer je erg zelfverzekerd bent, kan je de kans lopen iets te onderschatten. Daarnaast leer je het meeste van fouten. Wees daarom nooit bang of onzeker om fouten te maken.

Vooroordeel 4: Zelfvertrouwen heb je – of niet


We worden allemaal geboren met een flinke dosis zelfvertrouwen, maar dingen die we meemaken zorgen ervoor hoe we het ontwikkelen. Zelfvertrouwen is niet iets wat je wel of niet hebt. Je kan het altijd leren. Door veel te doen en fouten te maken merk je dat je meer vertrouwd raakt met bepaalde taken en steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Voorbeeld: de eerste dag op je nieuwe werk was best spannend omdat alles nieuw was, maar na een jaar werk je er vol zelfvertrouwen.

Vooroordeel 5: Mensen met zelfvertrouwen zijn extravert


Omdat iemand duidelijk aanwezig is of op de voorgrond is betekent niet automatisch dat die persoon vol zit met zelfvertrouwen. Dit kan juist ook een schreeuw naar aandacht en bevestiging zijn. Introverte mensen kunnen net zo zelfverzekerd zijn, maar voelen niet te drang er te koop mee te lopen.

Vooroordeel 6: Zelfverzekerdheid is perfectionisme


Jezelf ergens goed op voorbereiden is goed voor je zelfvertrouwen, maar het is niet realistisch om altijd overal tot in de puntjes op voorbereid te zijn. Soms word je in het diepe gegooid en moet je nieuwe dingen proberen om zelfverzekerder te worden. Perfectionisme zorgt ervoor dat we hoge verwachtingen hebben en doet alsof we niet goed genoeg zijn. Zelfverzekerdheid gaat er juist om dat je weet dat je niet perfect bent, dat je de controle los kunt laten, dat je realistische verwachtingen hebt en niet bang bent om fouten te maken. Bij perfectionisme kun je juist alleen maar teleurgesteld worden, wat je onzeker maakt.

Bron: herhealth, newstart | Beeld: iStock

Must reads 👀