Direct naar content
Eten

Taarten recepten? Met deze zoete taarten zit jij sowieso goed

Redactie
Redactie Leestijd: 9 minuten
Illustratie voor: Taarten recepten? Met deze zoete taarten zit jij sowieso goed


Bij elke speciale gelegenheid doen we niets liever dan taart eten. Als we tijd hebben, doen we niets liever dan zelf uren in de keuken staan, zodat we een paar uur later de lekkerste taartcreaties op tafel zetten. Alleen is het bedenken van originele taarten recepten niet altijd makkelijk. Is er iemand jarig? Dan is het meestal vaste prik: slagroomtaart, kwarktaart en natuurlijk die vertrouwde appeltaart. Als je dan toch in de keuken staat, waarom bak je dan niet een keer iets anders? Met onze verse taarten recepten zit het sowieso snor!

taarten recepten

Taarten recepten 1. Citroen-pistachecake

Dit is een echte feesttaart! Je bakt hem met pistachepasta die je zelf in een handomdraai maakt. Decoreer de taart als deze is afgekoeld met citroenglazuur en gehakte pistachenoten. 

Ingrediënten:
– 225 gram boter
– 225 gram fijne kristalsuiker
– Rasp van twee grote citroenen
– 4 grote eieren, losgeklopt
– 225 gram zelfrijzend bakmeel
– 60 gram pistachepasta
– 2 theelepels citroenextract
– 1 eetlepel melk
– 50 gram gehakte pistachenoten
– Citroenglazuur
– sap van 1 citroen
– 125–150 gram poedersuiker
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartvorm in met de extra boter en bekleedt hem met een brede strook bakpapier.
2. Klop met een elektrische mixer de boter, suiker en citroenrasp in ongeveer tien minuten luchtig in een grote kom. Voeg de eieren beetje bij beetje toe en klop na elke toevoeging. Zet de mixer op lage snelheid en mix dan het meel erdoor. Mix niet te lang.
3. Verdeel het beslag over twee kommen. Mix de pistachepasta door het beslag van één kom en het citroenextract en de melk door de andere. Schep beide beslagsoorten om en om in laagjes in het cakeblik en roer ze met een mes voorzichtig door elkaar. Niet te lang, zodat je een marmereffect krijgt.
4. Bak de cake in 45–55 minuten gaar in de oven of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt. Laat hem vijftien minuten afkoelen in het bakblik en laat hem dan op een rooster helemaal afkoelen.
5. Roer voor het glazuur het citroensap en 125 gram van de poedersuiker in een grote kom door elkaar tot een glad mengsel (voeg wat meer poedersuiker toe als het glazuur nog te vloeibaar is; het moet dik en nog net schenkbaar zijn). Bestrijk de cake met het glazuur. Laat het over de randen druipen en strooi dan de pistachenootjes erover.



Taarten recepten 2. Pecannoottaart met dadels

Ingrediënten:
– 400 gram amandelmeel
– 3 eetlepels kokosolie of boter (gesmolten)
– 2 eieren
– 2 theelepels vanille aroma
– 2 eetlepels kokosbloesem suiker (of honing)
– Snuf zout
– 400 gram medjoul dadels
– 3 eetlepels (amandel) melk
– 150 gram pecannoten

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg in een kom twee eieren met het vanille aroma en klop het goed los.
2. Voeg dan het amandelmeel toe samen met de gesmolten kokosolie, eventueel je handen.
3. Neem de bakvorm en vet deze goed in met boter. Verdeel nu het deeg over de bodem en langs de rand. Bak het deeg in ongeveer vijftien minuten gaar en licht goudbruin. Laat de bodem nu afkoelen. 
4. Ontpit de dadels en voeg deze toe aan de keukenmachine met amandelmelk. Laat dit draaien tot er een redelijk egale massa ontstaat. Voeg eventueel meer amandelmelk toe voor een smeuïge vulling. Wanneer de bodem klaar en afgekoeld is kan de dadelvulling in de bodem gevoegd worden.
5. Hak de helft van de pecannoten en verdeel deze over het dadelmengsel. Duw dit een beetje erin. Neem nu de overige hele pecannoten en leg deze mooi in een rijtje over het dadelmengsel.
 


 

Een bericht gedeeld door Romy Vriens (@romeoo2) op

Taarten recepten 3. Limoen-avocadotaart

Ingrediënten:
– 400 gram verse roomkaas
– 200 milliliter crème fraîche
– 250 milliliter slagroom
– 2 avocado’s
– 200 gram witte basterdsuiker
– 3 limoenen
– 200 gram theebiscuits
– 50 gram boter (gesmolten)

1. Maal de koekjes fijn met een keukenmachine en voeg de gesmolten boter toe. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de springvorm en leg hier de ring op en klik vast. Knip het resterende papier er om heen er af. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk aan met een bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast. 
2. Mix de roomkaas met de suiker romig in een kom. Voeg de avocado’s toe en mix er door heen. Rasp een limoen en voeg dit samen met het sap van deze limoen en een tweede limoen toe. Mix in een andere kom de slagroom luchtig en mix op het laatst de creme fraiche er door. Meng dan het groene roomkaas avocadomengel met het slagroommengsel. 
3. Giet dit op de koekjesbodem en strijk het glad. Zet de vorm minimaal twaalf uur in een goed gekoelde koelkast tot hij is opgesteven. Garneer op het laatst met partjes van de overgebleven limoen en eventueel wat rasp. Bewaar de cheesecake maximaal drie dagen in de koelkast. 


Taarten recepten 4. Gezouten caramel cheesecake met Toblerone

Ingrediënten:
– 130 gram Mariekoekjes
– 115 gram roomboter
– 400 gram roomkaas
– 2 eieren
– 100 gram suiker
– 2 repen Toblerone 

Voor de gezouten karamelsaus:
– 200 gram suiker
– 100 milliliter water
– 90 gram roomboter
– 125 milliliter slagroom
– Halve theelepel zeezout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip uit een vel bakpapier een cirkel in het formaat van de bodem van de springvorm. Vet de springvorm in en leg het bakpapier op de bodem.
2. Doe de koekjes in een keukenmachine en mix totdat er fijne koekkruimels overblijven. Smelt de boter in een pannetje en meng met de fijngemalen koekjes.
3. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel. Er moet een stevige koekjesbodem ontstaan.
4. Snijd een reep Toblerone in kleine stukjes. Doe de roomkaas, suiker en eieren in een kom en mix met een handmixer. Roer erna de Toblerone stukjes erdoorheen. Giet het roomkaasmengsel in de springvorm, op de koekjesbodem. Zet vervolgens ca. 40 minuten in de oven. Laat goed afkoelen. De cheesecake is het lekkerst als je hem na het afkoelen een paar uurtjes in de koelkast zet. 
5. Maak ondertussen de salted caramelsaus. Pas hier allereerst goed bij op, want het wordt een heel heet mengsel. Doe de suiker en water in een pannetje en verhit op een laag vuurtje. Het is belangrijk dat je hier niet in roert. Het mengsel krijgt na verloop van tijd een bruine karamelkleur. Voeg op dat moment de boter toe en roer totdat de boter helemaal is opgelost. Voeg daarna de slagroom toe en roer ook weer totdat de slagroom in de saus is opgelost. Bij het toevoegen van de slagroom bubbelt het mengsel enorm, dus kijk uit met je vingers. Neem het pannetje van het vuur en voeg het zeezout toe. Roer het goed door.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Luca’s Torten (@lucastorten) op


Taarten recepten 5. Hazelnootschuimtaart

Ingrediënten:

Hazelnootschuim
– 150 gram eiwit
– 75 gram poedersuiker
– 225 gram suiker
– 75 milliliter water
– 100 gram hazelnoten

Mokka botercrème
– 120 gram eiwit
– 240 gram suiker 
– 360 gram roomboter
– 2 zakjes oploskoffie
– 2 eetlepels water

Toppings
40 gram pure chocolade
100 gram hazelnoten

1. Begin met het maken van de schuimlagen. Verwarm de oven voor op 120 graden.
2. Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in je keukenmachine.
3. Maak een suikersiroop van 225 gram suiker en 75 milliliter water. Doe dit in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur. Steek een suikerthermometer in het pannetje en verwarm de siroop tot 121 graden. Op dit punt kleurt het nog niet en is alle suiker opgelost.
4. Klop in de tussentijd 150 gram eiwit in een schone en vetvrije kom (ik maak hem altijd schoon met citroensap) op tot zachte pieken. Voeg dan beetje bij  beetje de poedersuiker toe. En klop het eiwit verder stijf.
5. Zet de mixer aan en druppel voorzichtig de suikersiroop bij het eiwit. Klop net zo lang totdat alle suikersiroop opgenomen is en je een mooi en stevig schuim hebt. Spatel voorzichtig de gemalen hazelnoten door de meringue.
6. Neem een grote bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Teken er drie cirkels op van ongeveer achttien centimeter (ik gebruikte hiervoor gewoon een bordje). Verdeel het schuim over de cirkels en strijk het glad met een paletmes.
7. Droog het schuim nu gedurende 150 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de schuimbodems met de deur op een kier afkoelen in de oven.
8. Maak in de tussentijd de meringue botercrème. Verwarm de eiwitten met de suiker au bain Marie totdat alle suiker is opgelost. Au bain Marie houdt in, in een kom boven heet water. Blijf roeren en zorg dat het mengsel niet te heet wordt. Zodra de suiker opgelost is (dit kan je voelen met twee vingers, je mag geen korrels meer voelen) is het klaar.
9. Giet het mengsel in een schone vetvrije kom van je keukenmachine en klop het op tot stijve pieken. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden. De kom mag niet meer warm aanvoelen aan de buitenkant.
10. Voeg nu beetje bij beetje de koude boter toe en klop dit tot een gladde crème. Voor de Kitchenaid mensen, gebruik nu je klopper in plaats van de garde.
11. Los de oploskoffie op in twee eetlepels water en voeg dit bij de meringue botercrème. Klop het goed door.
12. Nu kunnen we de taart gaan opbouwen. Hak de toppings (de chocolade en de hazelnoten) grof.
13. Leg een schuimdeel op een bord of taartplateau. Verdeel hierover een deel van de meringue botercrème, verdeel daarover een deel van de gehakte hazelnoten. Herhaal deze stap nogmaals. Je eindigt de hazelnootschuimtaart met meringue botercrème met daarop wat hazelnoten. Strooi hier ook de gehakte chocolade overheen.

Serveer de hazelnootschuimtaart meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt de taart ongeveer drie dagen bewaren.

Beeld: iStock | Bron: uitpaulineskeuken.nl, leukerecepten.nl, jamiemagazine.nl