Soms sta je in de keuken en weet je gewoon niet wat je die avond zult eten. Als je veganistisch bent is het niet altijd even makkelijk om iets op tafel te zetten. Ook zonder dierlijke producten kun je de lekkerste dingen creëren. Wat dacht je van een Mediterrane groentetaart? Of een vegan club sandwich? Lees in dit artikel hoe je dit kunt maken.
Vegan club sandwich
– basilicum
– walnoten
– olijfolie
– teentje knoflook
– 3 boterhammen
– boter
– pesto
– courgette
– paprika
– portobello
– rode ui
– peper en zout
door elkaar. Voeg zout en peper toe en zet apart.
2. Leg drie geroosterde boterhammen op een snijplank en besmeer twee sneetjes met boter en één met pesto.
3. Verdeel de gegrilde courgette, gegrilde paprika, gegrilde portobello en rode ui over de sneetjes en stapel de drie boterhammen op elkaar.
4. Snijd de sandwich door de helft en steek er een satéprikker door. Serveer de sandwich meteen.
Mediterrane groentetaart
– 5 eetlepels olijfolie
– 2 aubergines
– 8 gram tijm
– 1 spitskool
– 400 gram wilde spinazie
– 295 gram paprika
– 50 gram pijnboompitten
– 400 gram cannellinibonen
– 250 gram cherrytomaten
2. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 minuten. Keer halverwege.
3. Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 minuten in ruim kokend water en spoel met koud water (blancheren). Laat het goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.
4. Verhit twee eetlepels olie in een pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 minuten slinken. Laat het uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
5. Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van twee centimeter breed. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.
6. Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit.
7. Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
8. Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd één koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.
9. Vouw het achtergehouden koolblad eroverheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.
10. Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten op de bakplaat naast de vorm. Bak ongeveer dertig minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer het direct.
Taco’s met tofu gehakt, sla, tomaat & guacamole
– 1 eetlepel olie
– 1 ui, fijngesneden
– 3 teentjes knoflook
– 2 pakjes tofu gehakt
– 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 2 theelepels oregano
– 2 theelepels komijn
– 1 theelepel zout
– 50 milliliter water
– 1 rijpe avocado
– ½ theelepel zout
– ¼ theelepel cayennepeper
– sap van 1 limoen
– 1 krop sla, fijngesneden
– 4 tomaten, in schijfjes
2. Verwarm de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui vijf minuten. Pers de knoflook erboven uit (snijd ook de restjes fijn!) en bak dit een minuut mee.
3. Doe het tofu-gehakt erbij en bak dit vijf minuten aan. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, oregano, komijn, zout en water toe, en bak dit nog zo’n tien minuten door. Als het te droog wordt voeg je nog wat water toe.
4. Doe de avocado in de keukenmachine, samen met het water, het zout, de cayennepeper, het limoensap. Pureer dit tot guacamole.
5. Vul de tacoschelpen met het gehakt, sla, tomaat en wat guacamole.
Tip: Serveer er eventueel nog salsa bij.