Direct naar content
Lifestyle

Lesbisch of panseksueel? Zo kom je achter je seksuele geaardheid

Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Lesbisch of panseksueel? Zo kom je achter je seksuele geaardheid

Vaak hebben wij het bij Girlscene over ‘wat moet je doen als je een jongen leuk vindt’ en ‘sekstips van mannen’. Maar deze keer gaat het even een keer niet over jongens. Want wat nou als jij sterke gevoelens hebt voor iemand van hetzelfde geslacht? Hoe weet je dat eigenlijk? En hoe vertel je dit aan je ouders? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Want veel meiden vragen zich weleens af of ze lesbisch of bi zijn. 

Misschien heb jij jezelf ook afgevraagd of je je niet aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht. Meiden vragen zich af of dit normaal is en ze zijn bang en tegelijkertijd ook nieuwsgierig als ze eraan toegeven. Maar hoe weet je nou eigenlijk of je lesbisch bent? Of biseksueel? Om even duidelijk te maken over welke soorten seksualiteit we het nu allemaal hebben en welke er zijn hebben we dit lijstje gemaakt:

Heteroseksueel
Hetero betekent dat jij je aangetrokken voelt door het andere geslacht. Iemand die dus niet hetzelfde geslacht heeft als jij. 
Misvatting: Hetero’s kunnen ook verliefd worden op een transgender (meisje dat nu als jongen door het leven gaat). Je bent dan namelijk verliefd op de jongen. 

Homoseksueel
Homoseksueel betekent dat je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht. En dus ook alleen hetzelfde geslacht (of een transgender). 
Misvatting: dat je nog nooit met iemand van het andere geslacht hebt gezoend. Iedereen moet zichzelf ontdekken, dus misschien heb je dit weleens geprobeerd om te kijken hoe het is. 

Biseksueel
Biseksueel betekent dat je verliefd kan worden op het andere geslacht, maar ook op hetzelfde geslacht. Dit kan seksueel, maar ook alleen liefde zijn voor de ander. Dit kan in vlagen komen.
Misvatting: Als je verliefd wordt op een jongen betekent het dus niet dat je automatisch niet biseksueel bent. Dit heeft te maken het persoon waarop je op dat moment verliefd bent. 

Polyseksueel
Polyseksueel betekent dat je je aangetrokken voelt tot iemand met meerdere genderidentiteiten. Dus eigenlijk iemand die niet per se een jongen of een meisje is. 
Misvatting: Polyseksualiteit betekent dus niet per se dat je je aangetrokken voor door meerdere personen (polyamorie). 

Panseksueel
Panseksueel betekent dat je valt op mensen, ongeacht hun geslacht. Dus je kan ook verliefd worden op een transgender of iemand die geen gender heeft (dit betekent genderqueer). 
Misvatting: Panseksueel is dus niet hetzelfde als biseksueel, want biseksuele mensen voelen zich meestal aangetrokken tot iemand die vanaf de geboorte hetzelfde geslacht heeft en iemand die panseksueel is, maakt dat niks uit. 

Bi-curious
Dit betekent niet meteen dat je biseksueel of hetero bent, maar je houdt de optie open en je bent nieuwsgierig naar hetzelfde geslacht.
Misvatting: Dit betekent dus niet dat je meteen in een hokje geplaatst wil worden, maar dat je het nog aan het uitzoeken bent.  

Aseksueel
Aseksueel betekent dat je je niet seksueel aangetrokken voelt. Tot niemand. Deze vorm is er ook dat je je tot niemand romantisch voelt aangetrokken (aromantisch). 
Misvatting: Mensen die aseksueel zijn kunnen wel een relatie hebben en seks hebben. En sommigen kunnen zelfs van seks genieten, maar ze voelen zich seksueel niet aangetrokken tot iemand. 

Fantaseren over het andere geslacht
Dromen over seks met een meisje of denken aan een meisje hoeft niet meteen te betekenen dat je lesbisch of bi bent. Het kan zijn dat je onbewust nieuwsgierig bent en je eigen lichaam aan het ontdekken bent. Komen deze gedachtes en dromen vaker voor? Focus je op je gevoel hierbij. Denk serieus na over wat je voelt als je denkt aan een bepaald meisje. 

Ontdek
Wees niet bang om een keer met een meisje te zoenen om te kijken wat je voelt. Het is heel normaal dat je in pubertijd (of zelfs later) uitzoekt wat of wie je leuk vindt. Probeer niet mensen in hokjes te plaatsen, maar kijk naar het persoon. Voel je je aangetrokken tot één bepaald meisje? Dit kan betekenen dat je niet lesbisch maar bi bent, en niet op geslacht maar op persoon valt. 

Aangeboren
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat homo’s de duivel zijn die God heeft gecreëerd. Veel mensen denken ook dat homo zijn te maken heeft met je opvoeding of dat het een ziekte is. Dit is echter volgens de wetenschap niet waar. De theorie van hersenwetenschapper Dick Swaab is dat homoseksualiteit is aangeboren en is bepaald in de baarmoeder doordat een baby aan meer of juist minder testosteron is blootgesteld.

Praat erover
Praat over je gedachtes en fantasieën die je hebt. Het is namelijk heel normaal wat je voelt en je kan je nog meer ontwikkelen hierin als er meer mensen zijn die ervan afweten. Leef jij in een omgeving waar homoseksualiteit taboe is? Zoek dan op school naar een vertrouwenspersoon met wie je dit kan bespreken. 

Wees trots! 
Wees trots op je seksualiteit en wees blij dat je in een land woont waar homoseksualiteit heel normaal is en je gewoon hand-in-hand over straat mag lopen. Het is voor sommige mensen nog steeds een moeilijk onderwerp, maar samen staan we sterker dus wees vooral trots over jouw seksuele voorkeur! 

Lees ook: 

Bron: Intogirls.nl, wikiHow.com, Cosmopolitan.com | Beeld: iStock