Bijna ieder meisje heeft wel een een sieradenkistje. Sommige meiden hebben misschien wel een sieraad met een bijzondere betekenis. Gekregen tijdens een speciale gebeurtenis of misschien heb je wel iets geërfd? Of het nou gaat om een bijzonder erfstuk of een (nep)zilveren exemplaar: je wilt liever niet dat je sieraden verkleuren of stuk gaan. Lees daarom snel verder voor tips.
Verkleuring en beschadiging
Als je sieraden dagelijks draagt kun je er niet omheen. Of ze echt zilver of goud zijn of nepperds, ze beschadigen door het dragen of verkleuren. Super jammer! Dit heeft (meestal) niet met de kwaliteit van je sieraad te maken, want het ontstaat gewoon door het dragen. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes om je juweeltjes weer te laten glanzen én we geven jou onderhoudstips waardoor sieraden nog langer mooi blijven.
♥ Doe je sieraden af voordat je gaat slapen. Sieraden slijten sneller als je het blijft dragen en er bestaat een kans dat het kapot gaat tijdens het slapen.
♥ Douche en zwem niet met je sieraden om. Zeepresten kunnen achterblijven op en in je sieraden wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt.
♥ Pas op voor zwavelhoudende substanties. Denk aan: elastieken, erwten, aardappelen, eieren en knoflook. Ook chloor is een grote boosdoener! Deze producten geven een witte aanslag op zilver en dit is niet meer weg te poetsen. Zonde dus.
♥ Doe je sieraden altijd als laatste om. Je wilt natuurlijk niet dat je ergens achter blijft haken tijdens het omkleden.
♥ Laat je sieraden niet direct in aanraking komen met zeep, parfum, make-up en zeker niet met haarspray. Dit zorgt voor een dof effect.
♥ Doe je sieraden af als je weet dat je zwaar werk gaat doen of begint aan een heftige workout. Het is zonde als je het verliest en zweet tast ook nog eens je sieraden aan.
♥ Sluit kettinkjes, armbanden en andere sieraden met een sluiting voordat je het opbergt. Hoe irritant als je in de ochtend haast hebt en eerst je ketting nog uit de knoop moet halen?
♥ Het allerbeste is om je sieraden op een donkere plek te bewaren, bijvoorbeeld in een sieradenzakje of kistje. Gebruik je een kist? Ga dan voor één met een zachte ondergrond. Dit voorkomt beschadiging en tegelijkertijd zorgt het voor minder blootstelling aan zonlicht.
Schoonmaken
De meeste sieraden maak je schoon met een lauw sopje (van bijvoorbeeld van groene zeep of afwasmiddel), een tandenborstel en een zachte doek. Gebruik hiervoor geen oude tandenborstel van jezelf. Hier zitten resten tandpasta in waardoor je het sieraad beschadigt. Het beste is om een zachte tandenborstel te gebruiken. Borstel je sieraden voorzichtig schoon. Laat je sieraden niet te lang in het sopje staan, spoel ze af met lauw water en wrijf ze daarna goed droog met een zachte, niet pluizende doek.
♥ Wanneer zilveren sieraden bruin of zwart uitslaan poest je deze op met een zilverpoetsdoekje. Dit is te koop bij de juwelier.
♥ Werkt dit niet? Dan kun je je sieraden ook een ‘dompelbadje’ geven. Deze vloeistof zorgt ervoor dat je zilveren sieraden er weer uitzien als nieuw. Doe dit niet te vaak, want het ‘bijt’ ook een laagje van het zilver af.
♥ Wanneer zilveren of vergulde sieraden niet meer goed schoon worden kan het zijn dat de gouden of zilveren laag eraf gesleten is. Het is dan niet meer op te poetsen. Je herkent het dan aan de koperachtige kleur.
Nep zilver en goud
Iedereen kent deze struggle waarschijnlijk wel. Je koopt een nep zilveren of gouden sieraad, omdat je misschien niet zoveel geld wil uitgeven aan een sieraad of omdat je weet dat je het waarschijnlijk over een paar jaar toch niet meer draagt. Helaas is het binnen een paar weken al verkleurd, hoe voorkom je dit?
♥ Bij de één verkleuren sieraden sneller dan bij de ander, dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van je huid. Daarom verkleuren sieraden bij jou sneller dan bij een vriendin, of vice versa.
♥ Ga met een transparante nagellak over het sieraad heen. Dit zorgt ervoor dat het sieraad niet gelijk op de huid ligt, waardoor het sieraad minder snel verkleurt. Nagellak slijt ook, dus je moet dit af en toe wel herhalen.