Eén van de meest voorkomende fouten: gebrek aan oriëntatie. Veel studenten lezen zich niet goed in voordat ze aan een bepaalde opleiding beginnen, wat er later voor zorgt dat de opleiding niet helemaal is wat zij verwacht hadden. Veel jongeren baseren de keuze van hun studie op basis van een beroep wat zij al erg lang willen doen, een idee van ouders of een suggestie van een docent. Hierdoor wordt de focus gelegd op één bepaalde studie en kijk je niet meer verder.
Een andere belangrijke reden waardoor je toch de fout in gaat, ligt eigenlijk niet bij jou. Bij veel beroepen wordt er een onrealistisch beeld geschept. Niet iedereen gaat werken bij een top advocatenkantoor op Wall Street na het afronden van een rechtenstudie à la Suits en niet in elk ziekenhuis lopen McDreamy’s rond natuurlijk ;-). Scholen zorgen ook vaak voor een vertekend en rooskleurig beeld. Op open dagen word je overspoeld met fancy folders, gadgets en laten ze uitblinkers een praatje houden. Aan elke studie zitten mindere leuke kanten, maar deze worden vaak geskipt tijdens een open dag.
De inschrijfdatum komt alweer gevaarlijk dichtbij, maar jij weet eigenlijk nog steeds niet wat je wilt… Je begint als een bezetene al jouw verzamelde folders door te bladeren, scrollt alle websites van universiteiten nog maar eens af, en maakt studiekeuzetests alsof je leven er van af hangt. STOP! Dit is het slechte idee ooit. Wacht niet tot het laatste moment. Hoe groot is de kans dat je een juiste studiekeuze maakt onder grote druk? Wanneer je haastig en onzeker bent en als een gek informatie aan het verzamelen bent, vergeet je vaak om kritisch en helder na te blijven denken.
Zoals je hierboven al hebt gelezen: begin op tijd met oriënteren! Nu kun je achteraf in ieder geval niet zeggen dat je te laat begonnen bent. Ben je gestopt met je studie? Blijf rustig. Vaak kan je toch niet gelijk overstappen, dus zie deze vrije tijd niet als een vakantie. Zoek ook alvast uit of je vakken vanuit je huidige studie mee kan nemen, scheelt toch weer een hoop werk!
Dit klinkt misschien wat heftig, maar denk eens na over je toekomst. Waar zie jij jezelf het liefst over 5 of 10 jaar? Past deze opleiding in jouw toekomstplaatje? Wees niet onzeker en denk niet dat jij het niet aankunt. Ga de uitdaging aan, hoe tof is het als het toch wel lukt!?
Je hebt verschillende open dagen bezocht en wauw, het lijkt allemaal fantastisch! Hoe moet je hier nou tussen kiezen? Oke, even realistisch nadenken. Matthijs van Nieuwkerk komt natuurlijk niet elke week een gastcollege geven en echt niet iedereen krijgt na haar opleiding gelijk een top baan in haar schoot geworpen. Natuurlijk worden er tijdens een open dag alleen de succesverhalen verteld en hebben ze de meest succesvolle studenten uitgenodigd om te vertellen over hun toekomst. Prik door deze nice talk heen en kijk eens om je heen of je iemand kent die de studie volgt waar jij interesse in hebt. Vraag hem of haar naar de leuke en minder leuke kanten of vraag eens of je een boek mag door bladeren. Ken je niemand? Zoek dan eens op Facebook, misschien is er een groep van de studie waarin je misschien wat kan stellen. Zo kun je achteraf in ieder geval niet zeggen dat je geen research hebt gedaan.
Je bent net klaar met school en je moet een keuze maken voor de rest van je leven. Super spannend. Wat heel belangrijk is, is het kijken naar jouw kwaliteiten. Waar ben jij goed in en wat is jouw talent? Grote kans dat je het ook nog eens super leuk vindt, dus waarom zou je daar niet je baan van willen maken?