Heb jij een wijntje (of twee) te veel op gehad gisteravond? Tja, het hoort er natuurlijk een beetje bij, maar de volgende dag is het een iets minder fijn gevoel. Lees: hoofdpijn en misselijkheid. Gelukkig hoef je vandaag niet naar school en kun je alle tijd nemen om een goede anti-kater brunch te maken! Wij zetten 5 stevige recepten voor je op een rij.
1. Shakshuka
♥ 1/2 theelepel komijnzaadjes
♥ 190 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
♥ 2 grote uien
♥ 2 rode paprika’s in reepjes van 2 cm breed
♥ 2 gele paprika’s in reepjes van 2 cm breed
♥ basterdsuiker
♥ 2 laurierblaadjes
♥ 6 takjes tijm, blaadjes los en fijn gehakt
♥ 2 eetlepels bladpeterselie, fijn gehakt
♥ bosje verse koriander, fijn gehakt
♥ 6 rijpe tomaten, grof gehakt
♥ 1/2 theelepel saffraan
♥ snufje cayennepeper
♥ zout en peper
♥ 8 eieren
♥ 2 rode pepers, in ringetjes
Begin met het roosteren van de komijnzaadjes op een hoog vuur, doe dit zo’n twee minuten. Voeg vervolgens de olie toe en bak hierin de uien gedurende twee minuten. Hierna kun je de paprika’s, pepers, suiker, tijm, peterselie, laurierblaadjes en twee eetlepels koriander toevoegen. Bak alles op hoog vuur zodat het goed verkleurt. Daarna kun je ook de tomaten, saffraan, cayennepeper, zout en peper in de pan mengen en het op laag vuur zo’n vijftien minuten laten koken. Het geheel moet een beetje aanvoelen als pastasaus, voeg water toe totdat dit het geval is. Proef ook of je het zo lekker vindt! Breek de eieren boven de pan en strooi er wat peper en zout overheen. Kook het geheel nog tien tot twaalf minuten door. Als de eieren gestold zijn verdeel je er wat koriander over. Het gerecht kun je serveren samen met wat wit brood of pitabroodjes.
2. Green Tea Smoothie
♥ 200 gram groene druiven
♥ 150 gram spinazie
♥ 150 gram bevroren bananenschijfjes
♥ 240 ml groene thee (afgekoeld)
Stop alles in de blender en blenden maar. Lekker makkelijk dus. 🙂
3. Boerenuitsmijter
♥ 3 plakjes rauwe ham
♥ 2 eieren
♥ 3 plakjes kaas
♥ 2 sneetjes stevig bruin brood
♥ 1 tomaat in plakjes
♥ roomboter
♥ peper en zout
Begin met het bakken van de ham totdat deze krokant is. Daarna breek je de eieren boven de pan. Verdeel het ei goed over de pan en prik (als je wilt) de eidooiers kapot. Bak de eieren zo’n 3 minuten en zet daarna het vuur laag. Leg de kaas op het ei en doe een deksel op de pan. Hierdoor zal de kaas lekker gaan smelten. Rooster de boterhammen en besmeer ze met roomboter. Verdeel de tomaat over het brood en leg daarna het ei hierop. Naar smaak kun je wat peper en zout toevoegen en dan is het klaar!
4. Luchtige Amerikaanse pannenkoeken
♥ 180 ml melk
♥ 2 eetlepels azijn
♥ 125 gram bloem
♥ 2 eetlepels suiker
♥ 1 theelepel bakpoeder
♥ 1/2 theelepel baksoda
♥ 1/2 theelepel zout
♥ 1 ei
♥ 30 gram gesmolten boter
♥ olie
Mix in een kom de melk en azijn met elkaar en zet het even vijf minuten apart om iets zuur te worden. Vervolgens mix je de bloem, suiker, bakpoeder, zout en baksoda met elkaar. Klop de eieren en boter daarna door het mengsel van melk en azijn. Meng het bloemmengsel met de natte ingrediënten en mix het met een mixer tot een glad beslag (garde kan ook, maar is iets harder werken). Verhit een pan op middelhoog vuur. Doe olie in de pan en doe ong. 4 eetlepels van het beslag in de pan. Bak ze aan beide kanten goed bruin en smullen maar. Je kunt het nog goed afmaken met bijvoorbeeld: bacon, nutella, poedersuiker, stroop of appel.
Wil je toch liever op de gezonde toer gaan? Kies dan je favoriete kwark of yoghurt en combineer het met allemaal lekkere fruitstukken.
♥ Jouw favoriete kwark of yoghurt
♥ Fruit
Bijvoorbeeld: Mix Danio Framboos cheesecake met een lading verse frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Hmmm, dat klinkt heel lekker! Niet jouw ding? Misschien kun je dan gaan voor Griekse yoghurt, kaneel en appel. Ook een lekkere combinatie!