Anticonceptie 101: alles wat je moet weten over de minipil

Er zijn ontzettend veel soorten anticonceptie. Je kunt condooms gebruiken, een spiraaltje laten zetten, en natuurlijk: de pil slikken. 'De pil' klinkt altijd als één universele pil die iedereen krijgt, maar wist je dat er verschillende soorten pillen zijn die je kunt slikken om zwangerschap te voorkomen? In dit artikel vertellen we alles over de minipil!
De minipil als anticonceptie
Wanneer je seksueel actief bent, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de pil. Grote kans zelfs dat je hem ook slikt! Wanneer je naar de dokter gaat omdat je aan de pil wilt, krijg je eigenlijk altijd direct de ‘normale’ pil – oftewel de combinatiepil – in je handen gedrukt. Maar wist je dat er verschillende soorten pillen zijn die werken als anticonceptie? In dit artikel vertellen we je alles over één daarvan: de minipil.
Hoe werkt de minipil
De minipil voorkomt, net als de ‘normale’ combinatiepil, zwangerschappen. En dat is natuurlijk onwijs handig als je nog even niet ready bent om moeder te worden! Maar hoe werkt dit nu eigenlijk precies? De minipil verdikt eigenlijk het slijm in de baarmoederhals. Hierdoor kunnen zaadcellen minder makkelijk de eicel bereiken. Daarnaast maakt de pil het baarmoederslijmvlies juist dunner. Hierdoor kan de eicel, als hij tóch bevrucht wordt, zich niet goed innestelen. Dubbele bescherming dus! Daarnaast heeft de minipil één hormoon minder dan de combinatiepil. In de combinatiepil zit oestrogeen en progestageen, en in de minipil alleen progestageen.
Effecten van de minipil
Er zitten voor- en nadelen aan het slikken van de minipil. Een van de voordelen is dat er dus één hormoon minder in de pil zit. Dit zorgt ervoor dat de stemmingswisselingen waar veel vrouwen bij de combinatiepil last van hebben, niet voorkomen als je de minipil slikt. Die komen namelijk door het hormoon oestrogeen, en die krijg je niet binnen bij het slikken van de minipil. Best een groot voordeel, want moodswings zijn nooit een pretje!
Daarnaast slik je de minipil altijd door. Je hebt dus niet, zoals bij de combinatiepil, een stopweek. Hierdoor wordt je ongesteldheid een beetje anders dan je gewend bent. Je kunt namelijk onregelmatige bloedingen hebben als je een heftige flow hebt, maar het kan ook zo zijn dat de ongesteldheid helemaal wegblijft! Belangrijk om te weten is wel dat de minipil écht rond hetzelfde tijdstip ingenomen moet worden voor een optimale werking. Hij is daardoor iets minder betrouwbaar dan de combinatiepil.
Veelgestelde vragen
We snappen best dat je nog allerlei vragen hebt over de minipil. Gelukkig staat er heel veel op het Internet, maar wij hebben ook nog drie veelgestelde vragen onder elkaar gezet om te beantwoorden!
1. Waarom krijg je normaal gesproken direct de combinatiepil voorgeschreven als je vraagt om ‘de pil’?
Wanneer je bij de dokter zegt dat je aan ‘de pil’ wilt, krijg je eigenlijk direct de combinatiepil voorgeschreven. Dit is grotendeels omdat die pil de betrouwbaarste optie is, maar ook heeft de combinatiepil nog andere voordelen. Hij kan namelijk ook helpen om acne te verminderen, of je ongesteldheid regelmatig te maken. Daarnaast klinkt het wegblijven van je ongesteldheid – wat dus kan voorkomen bij de minipil – als een droom, maar dit is dus niet bij iedereen het geval. Als je het ongeluk hebt dat je alsnog onregelmatige bloedingen hebt tussendoor, is dat minder fijn dan gewoon exact weten wanneer dat maandelijkse feestje eraan komt. En dan is de combinatiepil dus weer beter!
2. Is het slecht dat je niet ongesteld wordt tijdens de minipil?
Zoals je net hebt gelezen, word je niet op een normale manier ongesteld tijdens het slikken van de minipil. Je slikt hem namelijk altijd door. Maar is dat niet slecht voor je? Het antwoord hierop, is nee: dat is niet slecht voor je, en hier is waarom. Het lichaam van een vrouw maakt van nature elke maand een soort ‘bedje’ aan in je baarmoeder. Hier kan de bevruchte eicel zich in nestelen, en zo groeit een baby. Wanneer er geen eicel bevrucht wordt, verlaat dit bedje je lichaam: dat is je menstruatie. Als je de pil slikt, wordt de baarmoeder niet klaargemaakt om een baby te ontvangen, en is er dus ook niets wat je lichaam hoeft te verlaten. Het bloed wat je verliest als je wel de pil slikt? Dat is eigenlijk geen natuurlijke ongesteldheid, maar een onttrekkingsbloeding.
3. Hoe weet je wat het beste werkt voor jou?
Iedereen heeft een ander lichaam, en de reacties op de minipil zijn dus niet bij iedereen hetzelfde. De een heeft misschien last van onwijze moodswings bij het slikken van de combinatiepil, en zweert dus wél bij de minipil. Een ander heeft misschien een hele heftige ongesteldheid, en vindt regelmatig ongesteld worden door de combi-pil daarom fijner dan af en toe onaangekondigd bloedverlies wat bij de minipil kan voorkomen. Het is net wat voor jou werkt. Je dokter raadplegen kan in ieder geval nooit kwaad, en als iets niet werkt, kun je er net zo makkelijk weer mee stoppen!