Social media
Tegenwoordig doen we alles via social media. We houden onze vrienden op de hoogte via Instagram Stories, hebben spicy gesprekken via WhatsApp en plaatsen onze dagelijkse bezigheden op BeReal. Super gezellig natuurlijk, maar dit alles heeft ook een keerzijde: het is enorm makkelijk om ruzie te krijgen via social media. Dit wordt fexten genoemd en wij gaan je uitleggen hoe dit je – zowel vriendschappelijke als romantische – relaties kapot kan maken.
Hoe ontstaat fexten?
Fexten is dus wanneer je ruzie maakt via social media (fight + text). Er zijn meerdere manieren waarop dit kan ontstaan. Wanneer je die persoon een tijdje niet ziet en er geen mogelijkheid is om het persoonlijk uit te praten, bijvoorbeeld. Soms kan het ook makkelijker zijn om iemand te confronteren via WhatsApp. Als je ergens mee zit, kan het lastig zijn dit goed te verwoorden. Al helemaal wanneer je hoog in je emoties zit. Door iemand erover te appen heb je tijd om na te denken over wat je wilt zeggen en voorkom je dat je uit emotie handelt. Maar fexten kan ook ontstaan door het verkeerd begrijpen van een appje. Via WhatsApp hoor je natuurlijk geen intonatie en zie je geen lichaamstaal. Op die manier is het heel makkelijk om iets verkeerd op te vatten en ruzie te krijgen.
Waarom fexten je relatie kapot kan maken
Eigenlijk is het heel logisch waarom fexten je relatie kapot kan maken. Wanneer je via WhatsApp ruzie krijgt, of je een bestaande ruzie uitpraat via WhatsApp, is het een stuk moeilijker om dingen echt op te lossen. En als je je problemen niet op de goeie manier oplost, blijf je ermee zitten. Het gaat opbouwen en onbewust blijf je wrok koesteren. De nummer één regel van ruzie maken via de telefoon is dan ook dat je altijd moet proberen te bellen. Natuurlijk zou het nog idealer zijn om het persoonlijk uit te praten, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Lukt het bellen ook niet? Dan zijn er een aantal andere ongeschreven regels waar je je aan moet houden.
Lees ook:
Met déze nieuwe functie van WhatsApp kan je berichten bewerken
De regels van fexten
Allereerst moet je dus altijd proberen te bellen, maar we begrijpen dat dat niet altijd lukt. “Moet” je dus wel fexten? Hou het dan altijd netjes en gebruik geen scheldwoorden. Let er ook op dat je geen dingen doet puur om de ander boos te maken. Denk aan expres korte antwoorden sturen, emoji’s sarcastisch gebruiken of doen alsof je typt, zonder ook daadwerkelijk iets te sturen. Daarnaast moet je ook niet zomaar offline gaan. In een echte ruzie zou je ook niet zomaar weglopen, toch? Als laatst kun je – op een moment wanneer je géén ruzie hebt – ook samen een safe word afspreken. Wanneer iemand dit stuurt, geeft diegene aan dat het even teveel wordt. Hou deze regels aan tijdens je volgende WhatsApp ruzie en jullie hebben binnen no time weer gezellige gesprekken!