Lifestyle

Door déze kleine verandering leef je een duurzamer leven

duurzamer-leven-nederlandse-gewoontes

We willen allemaal graag duurzamer leven, of het nu gaat om vaker winkelen bij vintage winkels, plastic recyclen of minder vlees eten – deze veranderingen dragen bij aan een beter milieu. Maar wist je dat zelfs een kleine verandering in je dagelijkse gewoonten, zoals het gebruik van plantaardige boter, kan bijdragen aan het verminderen van je klimaatimpact?

Duurzaam leven

We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk het is om ons steentje bij te dragen om de planeet te redden. Want duurzamer leven, wie wil dat nu niet? Het idee om onze planeet groener en gezonder te maken, spreekt ons allemaal aan. Maar als we eerlijk zijn voelt het soms alsof we verdwalen in een doolhof van informatie over wat we wel en niet moeten doen. Plastic verminderen, afval scheiden, biologisch eten, de lijst lijkt eindeloos. Soms raken we de draad kwijt en weten we simpelweg niet waar we moeten beginnen. Tóch is het belangrijk te weten dat elk kleine stapje in de goede richting telt. Of het nu gaat om het vervangen van plastic rietjes door papieren, minder vlees eten óf onze zuivelboter vervangen door een plantaardig alternatief; al deze kleine veranderingen brengen ons naar een groenere toekomst!

Nederlandse gewoontes

Vjèze Fur, ook wel bekend als Freddy Trathlener van De Jeugd Van Tegenwoordig, heeft onze Nederlandse gewoontes eens grondig onder de loep genomen. Hij richtte zijn blik op typisch Nederlandse rituelen, zoals een kringverjaardag, het versturen van kaartjes vanaf vakantiebestemmingen, en de oude vertrouwde boterham met kaas. Want laten we eerlijk zijn, het smeren van een bammetje in de ochtend is iets wat veel van ons Nederlanders van kinds af aan hebben meegekregen.
Een sneetje brood besmeerd met boter en beleg is perfect om mee te nemen naar school, werk, of voor een lange treinreis – old habits die hard. Maar door dit eenvoudige smeersel te vervangen met een plantaardig alternatief, kunnen we onze impact op het klimaat verminderen!
Vjèze Fur vertelt: “Wij gebruiken al een tijdje Blue Band thuis. Ik vind hun plantaardige alternatieven erg fijn. Blue Band Roombeter kan alles wat boter kan en ik vind het heerlijk romig smaken. In mijn keuken smeren we de boterhammen van de kinderen ermee en bakken we er aardappels in! Hun nieuwste campagne laat je op een andere manier nadenken over zuivel. En dan lijkt het kiezen voor een duurzame variant best heel logisch.”

Plantaardig alternatief

Het is overduidelijk dat duurzamer leven begint bij onszelf. Zelfs een kleine verandering draagt bij aan een groenere planeet. Vervang je gebruikelijke boter eenvoudig door Blue Band Roomboter, een 100% plantaardig alternatief. Met deze kleine stap verminder je de CO2-uitstoot van je broodbeleg met maar liefst 75%! In lijn met deze duurzame gedachte heeft Freddy in samenwerking met Blue Band een speciaal paasrecept ontwikkeld: plantaardige cinnamon rolls. Verrassend lekker en milieuvriendelijk, perfect voor jouw Paasbrunch. Door deze smaakvolle creatie te kiezen, draag je bij aan een duurzaam feest zonder compromissen te sluiten op smaak of plezier! Natuurlijk hebben wij het recept hieronder voor je klaargezet, zodat jij meteen aan de slag kan om jouw heerlijke Paasbrunch voor te bereiden. 

Plantaardige cinnamon rolls

Laten we kijken wat we nodig hebben voor acht van deze heerlijke plantaardige cinnamon rolls van Freddy!

Ingrediënten

Deeg
  • 480 ml Amandelmelk op kamertemperatuur
  • 115 g Gesmolten Blue Band Roombeter (langzaam smelten, niet laten borrelen!)
  • 50 g Biologische suiker
  • 1 zakje Droge gist
  • 690 g Bloem
  • 1 tl Zout
  • Optioneel: Kwart theelepeltje kardemom
Vulling
  • 170 g Blue Band Roombeter
  • 165 Bruine suiker
  • 2 el Gemalen kaneel
Glazuur
  • 160 g Poedersuiker
  • 2 el Amandelmelk
  • Optioneel: Plantaardige roomkaas & Kleurstoffen
Verder heb je nodig: 2 eetlepels Blue Band Roombeter om de pan mee in te vetten.

Zo maak je die plantaardige cinnamon rolls

  1. Neem een ronde bakvorm van 30 cm of iets groter.
  2. Klop in een grote kom de amandelmelk, gesmolten Roombeter en suiker door elkaar. Het mengsel moet net warm zijn, met een temperatuur tussen 37 en 43 °C. Als het warmer is, laat het dan iets afkoelen.
  3. Strooi de gist gelijkmatig over het warme mengsel en laat het 1 minuut staan.
  4. Voeg de bloem (verdeeld) en 1 theelepel zout (en optioneel een kwart theelepeltje kardemom) toe aan het melkmengsel en meng met een houten lepel tot het beslag glad is. Zorg dat je niet te hard kneed, overdrijf het niet.
  5. Bedek de kom met een handdoek of plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  7. Als het goed is, is het deeg na 1 uur verdubbeld qua hoogte.
  8. Verwijder de handdoek en voeg nog eens 95 gram bloem en zout toe. Bestrooi je aanrecht met bloem en verspreid het deeg hierop.
  9. Kneed het deeg licht, voeg indien nodig extra bloem toe, totdat het deeg niet meer kleeft en dus niet meer aan het oppervlak blijft plakken.
  10. Rol het deeg uit tot een groot rechthoek, ongeveer 1 centimeter dik van ongeveer 30 bij 40 cm.
  11. Smeer het in met de Roombeter.
  12. Bestrooi het met bruine suiker en kaneel.
  13. Rol het deeg op en knijp de naad dicht. Plaats de naad naar beneden. Snijd de uitsteeksels aan beide uiteinden even netjes af.
  14. Snijd het opgerolde deeg in plannen van 2 à 3 cm.
  15. Plaats de rolletjes in de taartvorm, één in het midden en 6 à 7 rondom de zijkanten. Bedek met een doek en laat dit op een warme plek 30 minuten rijzen, het gaat nu weer groter worden.
  16. Voor het glazuur: klop in een middelgrote kom poedersuiker, amandelmelk en de 50 gram plantaardige creamcheese tot een glad mengsel. Meng met de kleurstof om het extra Paasig te maken.
  17. Verwijder het doek. Bak de kaneelbroodjes in een voorverwarmde oven op 180 °C 25-30 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
  18. Verdeel het glazuur erover met een spuitzak. Als het glazuur te dik is, kun je het verdunnen met de plantaardige melk.
  19. Niet allemaal alleen opeten, dat zijn er te veel!
 
Beeld: Blue Band