Direct naar content
Lifestyle

Toffe opleiding: Docent Muziek

Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Toffe opleiding: Docent Muziek

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Maike met haar tofste opleiding ever: Docent Muziek.

Net als veel andere meiden van een jaar of 15/16 wist ik toen ik mijn profiel moest gaan kiezen nog niet echt wat ik wilde. Wat ik wel wist, was dat het iets met Cultuur&Maatschappij zou worden. Door onze school werden we praktisch gedwongen om op iedere universiteit te gaan kijken. Dat deed ik dus ook, en vaak kwam ik dan uit bij de talenstudies. Totdat we in VWO 5 de mogelijkheid kregen om een week mee te lopen op het Conservatorium van Maastricht, bij de opleiding Docent Muziek.

muziek
Bron: kkiksu.blogspot

Ik speelde al heel lang klarinet en was zelf ook wat aan het klooien met de oude piano die nog thuis stond. Na die week wist ik het zeker, dit is de opleiding die ik wilde doen! Inmiddels heb ik eindexamen en toelatingsexamen gedaan. Ja, dat is een nadeel, dat toelatingsexamen. Maar daar tegenover staan zo veel leuke voordelen!  

Docent Muziek is een lerarenopleiding die te volgen is aan het Conservatorium van Maastricht, het Conservatorium van Amsterdam, het Prins Claus Conservatorium (Groningen), het Fontys Conservatorium (Tilburg), het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Codarts (Rotterdam), Hogeschool Leiden, het Artez Conservatorium (Zwolle/Enschede/Arnhem) en Hogeschool Helicon. Binnen de opleiding volg je allerlei vakken die te maken hebben met muziek en met pedagogiek. Voorbeelden zijn Muziek in Beweging, practica die te maken hebben met muziek produceren, koorscholing en koordirectie, auditieve en theoretische analyse, muziekgeschiedenis, algemene muziekleer en je individuele zang-, piano- en gitaarles. Daarnaast volg je vakken als orthopedagogiek en vakdidactiek.  

Wat voor mij zo aantrekkelijk aan de opleiding is, is de mogelijkheid om mijn passie voor muziek te combineren met het onderwijs. Wat is er mooier dan je passie delen met andere mensen? Het nadeel aan de opleiding is het toelatingsexamen. In mijn geval, en dus in het geval van Conservatorium Maastricht, moest ik eerst een schriftelijke toelating doen. In deze toelating word je theoretische muziekkennis getest. Daarna, een week of 2 later, doe je een praktische toelating. Die bestaat uit 4 onderdelen.  

muziek
Bron: Tumblr

Ik had eerst mijn gehoor/solfège toelating, dat is gewoon verschrikkelijk. Je gehoor wordt getest en je moet van blad af kunnen lezen. Het tweede gedeelte is het puur praktische gedeelte. In dat deel moet jij je muzikaliteit laten blijken. Voor dit deel moest je 10 liedjes voorbereiden, die mogen uit ieder genre komen, maar het is het fijnst als je zoveel mogelijk van jezelf laat zien en dus een zo gevarieerd mogelijk programma samenstelt. Het is de bedoeling dat je jezelf kunt begeleiden op piano, gitaar of een ander akkoordinstrument.  

Na die praktische toelating, die overigens wel heel leuk is om te doen!, heb je nog 2 workshops. Een workshop muziek in beweging, dat is eigenlijk een soort kleuterdans, en een workshop die te maken heeft met ritme instrumenten. Die workshops doe je samen met de andere mensen van die toelatingsdag, en dat is echt een ontzettend leuk deel van de toelating. Wat zo fijn is aan de toelating in Maastricht is dat je alle onderdelen van je toelating mag doen. Het is niet zo dat als je je theoretische toelating verknalt, je je praktische toelating niet meer mag doen. Het speelt natuurlijk wel mee in je toelatingsuitslag, maar je kunt je in ieder geval wel nog bewijzen! 

Muziek
Bron: wall.alphacoders

Doordat je een toelating moet doen is er geen verplicht vakkenpakket, maar het helpt vaak wel als je muziek op de middelbare school hebt gevolgd, of een voorbereidend jaar heb gedaan. Na de opleiding kan je aan de slag als Docent Muziek op middelbare scholen in boven- en onderbouw, in het basisonderwijs of het speciaal onderwijs. Daarnaast kun je gaan werken voor projecten als de Kunstbende, Popsport of andere culturele instellingen. Docent muziek is een ontzettend leuke, vrolijke en positief ingestelde opleiding. Iedereen op DoMu die ik tegen kom is gemotiveerd en enthousiast. Daarnaast gaat het vaak om een kleinschalige opleiding. Bij ons op school kent echt iedereen elkaar en iedereen wil je wel even helpen als het even niet meer lukt. Doordat de opleiding zo klein is, is het niet zo dat alleen de eerstejaars met de eerstejaars omgaan. Het is zelfs heel normaal dat alle jaren met elkaar optrekken.  

Daarnaast zijn de vakken gewoon heel erg leuk en interessant. Als je erover nadenkt om DoMu te gaan doen, raad ik je zeker aan om eens te gaan kijken op een conservatorium bij jou in de buurt. Ga eens praten met de opleidingsdirecteur of speel al een keer voor. Vaak zijn er op de conservatoria ook voorbereidende jaren te volgen. In dat jaar word je als het ware klaargestoomd voor je toelating. Naast de opleiding wordt er ook nog veel georganiseerd. De introductieweek was geweldig en er is bijvoorbeeld ook een eerstejaars kamp. Daarnaast is er altijd wel iemand op vrijdag die na school nog even wat mee gaat drinken in één van de gezellige cafeetjes van Maastricht. Dus aan plezier geen gebrek!  

Wat vind jij van Docent Muziek, de toffe opleiding van Maike?  

Wil jij net als Maike dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Maike