Direct naar content
Health

Je hardloopschoenen onderhouden

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Je hardloopschoenen onderhouden

Bloedvlekken, modder, grasvlekken… Onze hardloopschoenen krijgen heel wat te verduren! Helemaal niet erg natuurlijk, want daar zijn ze voor. Maar wij zouden op de redactie stiekem toch het liefst willen dat onze hardloopschoenen er altijd hetzelfde uit blijven zien als op het moment dat ze net uit de doos komen. We vertellen je graag hoe jij jouw schoenen het beste onderhoudt.

Hardloopschoenen zijn niet goedkoop, we doen er daarom graag net iets langer dan een paar maanden mee. Hoe lang je precies met hardloopschoenen kunt doen? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene zegt 600-800 kilometer, een ander 1200-1300 kilometer. Het ligt er ook aan hoe zwaar je bent, hoe je loopt, in wat voor weersomstandigheden je loopt en natuurlijk: wat voor schoenen je precies draagt.

Demping
Waarom je maar een bepaald aantal kilometers kunt lopen op dezelfde schoenen? Hoe langer je loopt, hoe meer de demping van de schoen afneemt en hoe meer de demping van de schoen afneemt, hoe groter de kans op blessures wordt. En daar…. zitten we nu net NIET op te wachten.

Regen
Je schoenen slijten extra snel als je loopt in de regen, of op vochtige bosgronden. De zuren die in de regen zitten geven een chemische reactie met de dempzool van de schoen waardoor deze sneller aangetast wordt. Hierdoor kan de demping van de schoen verdwijnen. Wat je het beste kunt doen als je hardloopschoenen in aanraking met regen zijn gekomen? Afspoelen met koud kraanwater en een afwasborstel. Haal je inlegzooltjes uit je schoen en laat alles op kamertemperatuur drogen. Belangrijk: zet je schoenen NIET op de verwarming, dit is niet goed voor de schoen. Ook de droger is niet aan te raden. Hierdoor kan de lijmlaag tussen de verschillende lagen van de zool zijn functie verliezen, hierdoor kan een stabiliteitsprobleem van de schoen optreden.

Bloedvlekken
Heb jij daar ook wel eens last van? Bloed op je schoenen. Girlscene's Annemerel heeft er bijna maandelijks mee te maken. Hoe dat komt? Haar nagels van haar kleine teen steken vaak in een andere teen, waardoor het gaat bloeden. Ook krijgt ze snel blaren, waardoor haar hielen bloeden. Doordat je warm bent tijdens het sporten stroomt er nog meer bloed uit.

Wat je het beste kunt doen met bloedvlekken? Annemerel's vriend heet tegenwoordig Vanish Oxi Action. Ze zet eerst haar schoenen onder de koude kraan, om het bloed er uit te spoelen. Helaas is daarmee de vlek niet direct verleden tijd, daarvoor moet er eerst nog Vanish aan te pas komen. Op een oude tandenborstel smeert ze een mengsel van een klein beetje water met Vanish, hiermee poetst ze de schoen schoon. Vervolgens laat ze het nog een paar uur weken in een sopje met Vanish en daarna spoelt ze de schoenen heel (heel) goed af. Doe je dat niet, dan kunnen er bleekvlekken ontstaan (wil je niet!).

Modder
Modder op je schoen is eigenlijk helemaal niet zo dramatisch. Met een beetje koud water en een afwasborstel ben jij zo van je moddervlekken af!

Grasvlekken
Grasvlekken zijn weer wat hardnekkiger dan modder, eigenlijk vrijwel net zo hardnekkig als bloedvlekken. Hoe je grasvlekken aanpakt?

Dr. Beckmann Vlekkenduivelgras is een middeltje dat gewoon bij de drogist te verkrijgen is en wat super goed tegen grasvlekken helpt! Je doet een klein beetje op een oude tandenborstel en haalt de vlekken binnen no time uit je schoenen! Fijn.

Nog een aantal tips om de levensduur van je schoenen te verlengen…

– Heb je meerdere paren schoenen? Wissel ze dan af. Na het lopen heeft de schoen eigenlijk een beetje rust nodig om weer in zijn eigen vorm terug te komen, luchten en drogen. Het liefst gebruik je je schoenen niet vaker dan een keer in de 48 uur.

– Gebruik je hardloopschoenen alleen om op hard te lopen, anders slijten ze NOG sneller.

– Probeer altijd je veters te strikken en los te maken voordat je ze uittrekt. Anders kan je schoen uitrekken.

Hoe onderhoud jij jouw hardloopschoenen?