Direct naar content
Lifestyle

Toffe opleiding: Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken

Redactie
Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Toffe opleiding: Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Nathaly met haar tofste opleiding ever: Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken.

Mijn naam is Nathaly en ik studeer MBRT aan de Fontyshogeschool in Eindhoven. 'Kun je dan uitleggen wat dat voor studie is?!' krijg ik vaak te horen. MBRT is een afkorting die staat voor: Medische beeldvorming en Radiotherapeutische technieken. Het is een opleiding die heel erg breed is. De opleiding leidt je op in vier richtingen namelijk: echografie, radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Je leert gedurende de opleiding de ziekte van een patiënt in beeld te brengen door het maken van röntgenfoto’s of echo's met behulp van straling en/of ultrasound. Vandaar de naam: beeldvorming.

Wat het leukste is aan deze opleiding, is dat je de techniek met de zorg combineert . Het is dus erg belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de technische kant van zorg en daarnaast zijn je sociale vaardigheden ook belangrijk voor dit beroep. Je komt direct in contact met andere mensen en je begeleidt ze ook tijdens het onderzoek. Kortom, wat je nodig hebt is:

– Goede contactuele en sociale vaardigheden
– Interesse in de anatomie van het menselijk lichaam
– Technisch inzicht

De onderstaande foto's geven de vier werkvelden weer waar ik het eerder over had. Je leert tijdens de opleiding bijvoorbeeld hoe je zelfstandig de bovenbuik van een patiënt moet scannen. Maar ook om slagaders of gewone aders in beeld te brengen en deze (en problemen) te herkennen. 

Je leert ook hoe je röntgenfoto’s moet maken van het menselijk lichaam. Naast het werk op de afdeling radiologie heb je ook werkzaamheden op de spoedeisende hulp, de intensive care of op verpleegafdelingen. Er zijn ook genoeg banen in te vinden! 

Naast de echo's en röntgenfoto’s leer je op deze opleiding hoe je een patiënt bestraalt met radiotherapie. Sociale vaardigheden is hierbij erg belangrijk omdat je moet leren omgaan met patiënten die erg ziek zijn en bestraald moeten worden. Het is mooi om te leren hoe jij de zieke patiënten probeert beter te maken. Hieronder zie je een radiotherapeutische planning die we hebben gemaakt om een patiënt met uitzaaiingen in het wervelkolom te bestralen en de 'kwade' cellen dood te maken. 

Tot slot heb je nog het domein nucleaire geneeskunde. In de nucleaire geneeskunde onderzoek je het functioneren van de organen in het menselijk lichaam. De patiënt krijgt een stofje toegediend via een prik in de arm. De radioactieve stof is gekoppeld aan een ander stofje die naar specifieke organen leidt. Hiermee wordt een bepaalde functie van een orgaan zichtbaar gemaakt.

De lessen zijn niet alleen maar in theorie, de helft is ook praktijk! Bij ons op school zijn er echografie-apparaten, röntgentoestellen en een gammacamera's voor de nucleaire geneeskunde. Je leert dus heel veel door het zelf te doen. Aan het eind van periode krijg je een theorietoets en een praktijktoets.

De school organiseert gedurende de opleiding een paar activiteiten: je gaat een keer naar het anatomisch en pathologisch museum in Nijmegen, naar de snijzaal in Utrecht, een weekje op kijkstage in een ziekenhuis en je gaat ook een dagje naar de Philipsfabriek waar de apparaten ontwikkeld worden. In het derde jaar loop je een half jaar op stage in het ziekenhuis. Je hoeft zelf niks voor je stage te regelen, dit doet de school voor jou. Het enige wat je moet aangeven is op welke van de vier afdelingen je graag stage wil lopen.

Je kan deze opleiding volgen met elk vakkenpakket . Wel wordt biologie ,wiskunde en natuurkunde aanbevolen. Zelf heb ik natuur & gezondheid gedaan, maar met cultuur & maatschappij zou je ook kunnen worden aangenomen. Het is wel handig als je een natuurprofiel hebt gedaan zodat je een basis hebt qua kennis over het menselijk lichaam als je aan deze opleiding begint.

Je kunt deze opleiding volgen in Eindhoven, Haarlem en Groningen. De opleiding duurt vier jaar en na deze opleiding kun je volgens ervaringsdeskundigen binnen een half jaar al een vaste baan vinden in het ziekenhuis.

Dus vind je het leuk om met veel mensen in contact te komen en spreekt de techniek en zorg jou aan? Dan is deze opleiding zeker wat voor jou!

Wat vinden jullie van Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken, de toffe opleiding van Nathaly?

Wil jij net als Nathaly dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen! 

Door: Nathaly