Direct naar content
Lifestyle

Alles over sparen

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Alles over sparen

Zaterdag: een uitgebreide lunch met je BFF en daarna nog even de stad in om te kijken wat de winkels te bieden hebben. Maar wel oppassen dat je niet te veel geld uitgeeft, want eigenlijk moet je fiets ook nog naar de fietsenmaker en de huur komt er bijna aan… Naast al deze kostenposten is het moeilijk om ook nog iets op je spaarrekening te zetten. Maar hoeveel jongeren doen er elke maand iets in hun spaarppotje? Hoeveel geld is dat gemiddeld? En hoe belangrijk is sparen? Je leest het hier!

Sparen is niet de makkelijkste zaak van de wereld. Het leven is al zo duur, daarom is het moeilijk om geld opzij te zetten dat je voor je gevoel niet terugziet. Het kan natuurlijk ook dat je alleen goed bent in sparen als je een doel voor ogen hebt, een nieuwe telefoon bijvoorbeeld. Misschien heb je wel geluk dat je ouders of opa en oma iets voor je sparen! Hoe dan ook: sparen is een vak apart.

Nu ben je waarschijnlijk wel benieuwd hoeveel jongeren iets in hun spaarrekening stoppen… Uit onderzoek van Nibud tot 18 jaar blijkt dat we goed zijn in sparen, maar liefst 89 procent spaart. Het is wel zo dat jongens nét iets beter zijn in sparen, zij zetten gemiddeld 42 euro per maand opzij en bij meisjes is dat 34 euro. Gemiddeld stoppen we 38 euro per maand in onze spaarpot.

En waar we dan voor sparen? De meeste meiden (53 procent) zetten geld opzij voor later, voor je studie bijvoorbeeld of voor als je op kamers gaat. De rest spaart om iets te kunnen kopen wat ze graag willen hebben zoals een mooi horloge of een laptop.

Stichting Weet Wat Je Besteedt heeft ook onderzoek gedaan naar jongeren en omgaan met geld. Hun conclusie was dat 55 procent van de jongeren wel weet hoe ze met geld moeten omgaan, maar dat we wel beter zouden kunnen plannen. 42 procent plan zijn uitgaven namelijk nooit van tevoren. We zien wel waar het schip strandt! Als we een keer onverwachts geld terugkrijgen, dan zetten we dat niet op de spaarrekening maar dan zijn we geneigd om het geld meteen uit te geven.

Uit het onderzoek van Nibud blijkt ook dat we iets meer inzicht in onze financiën zouden mogen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft wel eens een overzicht van de inkomsten en uitgaven maakt. Handig, want zo weet je precies wat je uitgavenpatroon is en waar je op kunt bezuinigen. De belangrijkste redenen om geen overzicht te maken is omdat het te veel tijd kost of het niet nuttig is. Kom je er niet uit? Vraag dan vooral je ouders om hulp, gemiddeld krijgt 21 procent altijd hulp van hun ouders wat betreft geldzaken. 38 procent regelt dit altijd alleen.

Maar is sparen eigenlijk wel nuttig? Sparen is natuurlijk niet verplicht, het is je eigen keus of je iets opzij zet. Wij zijn van mening dat het wel verstandig is om wat geld op je spaarrekening te hebben. Vooral als je op jezelf woont, want dan ben je voorbereid op eventuele extra kosten. Als je wasmachine er opeens mee ophoudt, dan is het wel fijn als je wat geld achter de hand hebt om het apparaat te laten repareren. Of als je opeens een torenhoge telefoonrekening hebt omdat je afgelopen maand wel erg veel met je vriendje hebt gebeld.

Volgens Nibud is het verstandig om 3500 euro op je spaarrekening te hebben staan als buffer, maar veel Nederlanders komen niet verder dan 2000 euro. Daarbij komt ook nog eens dat Nederlanders steeds minder sparen. Uit onderzoek van ING en Nibud blijkt dat er in 2013 voor het eerst in 20 jaar minder is gespaard, dit komt waarschijnlijk door de crisis.

{@module=postPoll id="77"}

Wil je graag sparen voor iets op je wishlist, maar weet je niet hoe? Spaar je voor je gevoel te weinig? Daar heeft de Rabobank iets op bedacht. Speciaal voor jou ontwikkelde de Rabobank Baas Over Eigen Geld, kortweg B.O.E.G. Hiermee helpt de Rabobank je om jouw doelen te bereiken. Heb jij ook een doel voor ogen? Maak snel een plan en kom erachter hoe je slimmer met je geld kunt omgaan. Een plan maken kan hier.


Bron

Hoeveel geld zet jij per maand opzij? Of doe je niet aan sparen?

Bron: wwjb, nos, youngworks, nibud

*Dit is een gesponsord artikel