8 redenen waarom je olie moet gebruiken
Veel verder dan olijfolie en zonnebloemolie komen we vaak niet, maar er zijn veel meer oliën die niet alleen lekker zijn, maar ook erg gezond zijn. Becel vond dat het tijd werd om oliën te gaan blenden en ging met 's wereld eerste Olie Blend Bar in de Markthallen in Rotterdam staan. Girlscene's Marjolein was erbij aanwezig en ontdekte hoe je margarine kunt maken en maakte kennis met de volgende oliën.
Koolzaadolie
Zomers staan alle Nederlandse bermen vol met planten met gele bloempjes. Het lijkt op onkruid, maar uit deze planten wordt koolzaadolie gewonnen. De olie wordt geperst uit het zaad en is rijk aan Omega 3 en vitamine E.
Lijnzaadolie
Superfoods zijn al tijden hot en ook lijnzaad hoort daarbij. Je kunt lijnzaad gebruiken als een gezichtsmasker, maar ook in de vorm van olie. De olie heeft een nootachtige smaak die lekker is door salades of bij Oosterse gerechten.
Zonnebloemolie
De meest bekende olie in de Nederlandse keuken is zonnebloemolie. De olie wordt gewonnen uit de pitjes van zonnebloemen en heeft een neutrale smaak. Zonnebloemolie bevat veel goede onverzadigde vetten, vitamine E en bevat meer Omega 6 dan alle andere oliën.
Olijfolie met citroen
Olijfolie met een vleugje citroen is supermakkelijk om te maken. Je kunt voor verse citroen kiezen, maar ook voor citroensap uit een flesje. Deze olie is geschikt voor Mediterrane gerechten en geeft een simpel stukje kip al veel smaak.
Sesamolie
Sesamolie heeft een behoorlijke sterke smaak en is een absolute aanrader voor notenliefhebbers. Vooral in Aziatische gerechten doet sesamolie het goed. Vind je de smaak te heftig? Mix het dan met een beetje zonnebloemolie om de smaak wat milder te maken.
Walnootolie
Walnootolie is vooral lekker in salades of in gerechten met schimmelkazen zoals brie. Maar walnootolie heeft nog meer voordelen, een paar druppels walnootolie in bad zorgen van een zachte huid. Je huid reinigen met walnootolie is ook niet zo gek als het klinkt. Walnootolie verstevigt de huid en werkt zelfs tegen cellulitis.
Pompoenpitolie
Pompoen pitolie heeft een sterke nootachtige maak en een groene kleur. De olie wordt vooral gebruikt in salades en groene smoothies. Heb je vaak last van blaasontstekingen? Meng dan eens wat pompoen pitolie door een smoothie heen. Je smoothie wordt er romiger door en het heeft een positieve werking op je blaas.
Pistacheolie
Pistacheolie is een onbekende, maar heerlijke olie. De olie smaakt vooral erg lekker in combinatie met balsamico, maar ook in zoete gerechten past pistacheolie perfect. Pistacheolie werkt ook perfect tegen een droge huid. Smeer bijvoorbeeld je nagelriemen in met wat pistacheolie voordat je gaat slapen. Je nagelriemen zien er de volgende dag prachtig uit en je handen ruiken heerlijk.
Welke olie is jouw favoriet in de keuken?