Direct naar content
Lifestyle

10 gouden tips om een (bij)baan te scoren

Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: 10 gouden tips om een (bij)baan te scoren

Het zou het makkelijkst zijn om een geldboom in de tuin te hebben, maar helaas hebben we tot op heden nog niet uitgevonden waar we die kunnen vinden. Er zit maar één ding op: werken! En eerlijk is eerlijk: het voelt heel goed om je eigen geld te verdienen. Toch kan het nog best moeilijk zijn om een (leuk) (bij)baantje te vinden – ze liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Wat zijn de beste manieren om een (bij)baan te scoren? Girlscene heeft een aantal tips voor jou. Bring the money! 

Check de vacatures
Stap één is om alle vacatures te checken. Struin het hele internet af, op zoek naar het perfecte baantje voor jou. Ook als je nog niet zo goed weet wat je wilt doen is dit een goede manier om erachter te komen. Als je iets vindt waar je enthousiast over bent, wacht dan niet te lang met het sturen van jouw sollicitatiebrief en cv! Hoe eerder, hoe beter, want je komt heel enthousiast over als je zo snel mogelijk een mail stuurt. Een originele en opvallende brief en cv vallen meer op, hier mag je dus best werk van maken. 

Stuur een open sollicitatie
Niet alle bedrijven plaatsen een vacature, vooral leuke bedrijven niet (omdat ze altijd wel iemand kunnen vinden). Trek dus je stoute schoenen aan en stuur op eigen initiatief een sollicitatiebrief. Wie weet zoeken ze nog wel iemand en komt jouw brief op het juiste moment! Als je wilt weten wat de do's en don'ts zijn van een sollicitatiebrief, lees dan dit artikel. Mochten ze op dit moment niet naar iemand zoeken, dan kunnen ze je altijd nog onthouden voor als ze wel iemand nodig hebben. Een open sollicitatie kan dus nooit kwaad! 

Ga langs bij potentiële bedrijven
Waarom een mail sturen als je ook gewoon langs kan gaan? Langsgaan is vele malen effectiever dan een mail, omdat je dan laat zien dat je heel gemotiveerd bent om bij dat bedrijf te werken en omdat je zeker weten indruk maakt. Jou gaan ze niet vergeten! Het is overigens niet de bedoeling dat je een theekransje gaat houden bij jouw potentiële werkgever, jezelf kort voorstellen en een cv afleveren is voldoende. Langsgaan is niet bij elk (bij)baantje een goed idee, schat dus zelf even in of het gepast is of niet. 

Schrijf je in bij een uitzendbureau
Er zijn heel veel uitzendbureaus waarbij je je kan inschrijven. Hiervoor moet je ook solliciteren, maar dat is vaak een stuk laagdrempeliger. Via een uitzendbureau kun je makkelijker aan een baan komen, maar meestal gaat het wel om bijbaantjes of banen waar je geen hoge opleiding voor nodig hebt. 

Vertel het aan iedereen
Laat iedereen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan. Je zal je verbazen over hoeveel mensen via via een baan hebben gevonden. Je weet maar nooit of iemand wat weet! En als mensen iets horen dan zullen ze aan jou denken en het doorgeven. Spread the word! 

Houd netwerkgesprekken
Dit is vooral handig voor meiden die een 'echte' baan zoeken. Als je niet weet welk bedrijf of sector bij je past, kun je mensen uit het vak vragen om een netwerkgesprek met jou te houden. Dit is een gesprek dat je aanvraagt met iemand met een functie waar jij meer over wilt weten. Het is belangrijk om dit gesprek goed voor te bereiden. Dit gesprek is in eerste instantie niet bedoeld om er een baan aan over te houden, maar je hebt wel een belangrijk contact aan je netwerk toegevoegd en wie weet of hij/zij je onthoudt en iets voor je heeft! 

Benut je talent
Ben je goed met kinderen? Word babysitter! Ben je een goede saleswoman? Gooi je skills in de strijd op de (rommel)markt of Marktplaats. Ben je enorm creatief? Verkoop jouw creaties op internet. Je hebt niet altijd een bedrijf nodig om geld te verdienen, je kunt ook zelf iets beginnen. Het is (vooral in het begin) niet altijd heel winstgevend, maar wie weet waar het op uitdraait en je vindt het tenminste wel leuk! 

Doe meer ervaring op 
Wil je een superleuke bijbaan scoren, maar vragen ze om meer ervaring dan jij hebt? Je kan altijd nog stage lopen of vrijwilligerswerk doen om meer skills op te doen. Het is misschien niet wat je het liefste wilt, maar het kan je in de toekomst wel helpen. 

Gebruik LinkedIn
Heb jij al een LinkedIn-profiel? Zo niet, maak 'm aan! Dit is vooral handig als je wat ouder bent en een baan zoekt. LinkedIn is eigenlijk een online cv en je kunt hier makkelijk in contact komen met professionals in het werkveld waar jij aan de slag wilt. Laat ook op LinkedIn weten dat je op zoek bent naar een baan! In dit artikel vind je 10 tips om jouw LinkedIn-profiel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Neem een risico
Het is belangrijk dat je niet te kritisch bent bij het vinden van een bijbaan. Althans, als er niet veel wordt aangeboden. Een vacature kan saai lijken, maar het kan heel leuk uitpakken en bovendien heb je misschien nog kans om op te klimmen. En een vacature die niet helemaal voldoet aan de uren die je kan werken, kan over een tijdje alsnog uitdraaien op een baan met genoeg uren! 

Praat mee in het bijbaantjes topic op Girlscene's forum! Hier vind je ook andere tips en ervaringen van lezeressen. 

Hoe heb jij jouw (bij)baan gevonden? 

Beeld: thinkstockphotos