3x de lekkerste winterse cake recepten
Red velvet of chocolade, met icing of gedoopt in sprinkles. Cake is misschien wel de lekkerste uitvinding door de mens ooit. Je kunt er eindeloos mee variëren en de ene smaak is nog lekkerder dan de andere. En dan hebben we het nog niet eens over cupcakes of cake pops! Cake wordt al eeuwenlang gemaakt en de Franse prinses Marie Antoinette was groot fan, geen wonder dat er eindelijk een hele dag aan deze super lekkere treat wordt gewijd.
In Engelstalige landen is “cake” een verzamelnaam voor taart, maar in Nederland gebruiken we de naam cake eigenlijk maar voor één koeksoort. Namelijk die van een rechthoekige vorm gemaakt van bloem, boter, eieren en suiker. Wij kunnen ons natuurlijk niet beperken tot dit traditionele cakeje. De beste manier om cake day te vieren is heel logisch door cake te eten en daarom hebben wij de recepten van drie super lekkere cakes voor je verzameld.
No bake pepernoten cheesecake
We love cheesecake en we houden al helemaal van pepernoten. Wat krijg je als je onze twee lievelingssnacks samen brengt? Een onweerstaanbaar lekker cakeje. En easy dat dit recept is. Zelfs de grootste keuken brokkenpiloot kan dit recept schadevrij opvolgen.
Wat heb je nodig?
– muffinvorm
– muffinpapiertjes
– 100 gram pepernoten
– 50 gram roomboter
– 200 gram monchou
– 200 ml slagroom
– zakje klopfix
– 50 gram suiker
Wat moet je doen?
Maal de pepernoten fijn. Niet allemaal, want je hebt er nog een paar nodig als topping op het cakeje. Smelt de boter in een pannetje en meng dit samen met de pepernootkruimels. Giet het mengel in de muffinpapiertjes, wel eerlijk verdelen natuurlijk, en druk het even goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat het eventjes hard worden in de koelkast. Intussen klop je de slagroom samen met de klopfix en de suiker luchtig, en meng je in een andere kom de monchou luchtig. Spatel daarna schepje voor schepje de slagroom door de monchou. Daarna mag het mengsel over de hard geworden pepernootbodem en maak je het cakeje gezellig met de overgebleven pepernoten. Doe de cakejes terug de koelkast in en laat ze minimaal 3 uur opstijven. Tadaaa…Het heerlijk avondje is gekomen ;-).
Carrotcake
Naast de cheesecake is ook de worteltaart een klassiek taartje dat op veel blije gezichten van vriendinnen kan rekenen tijdens een girls night. Deze heeft naast wortel ook nog banaan, dus groenten en fruit.
Wat heb je nodig?
– 4 eieren
– 200 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 mespuntje zout
– 200 ml zonnebloemolie
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 theelepel gemalen kaneel
– 8 gram bakpoeder
– 300 gram winterpeen
– 2 bananen
– 25 gram boter
– 200 gram poedersuiker
– 3 eetlepel roomkaas
– springvorm
– mixer
Wat moet je doen?
We beginnen makkelijk en bij het begin. Zet de oven aan op 170 graden en laat deze voorverwarmen. Vet daarna de springvorm in met wat boter. Pak de mixer en klop de eieren, suiker en het zout tot er een schuimige crème ontstaat. Mix daarna de olie er doorheen en zeef het bakmeel, de kaneel en de bakpoeder over het mengsel en roer deze er doorheen. Rasp de winterwortel en prak de banaan fijn, voeg ook deze twee aan het mengsel toe. Schep alles in de springvorm en bak de cake 70 tot 90 minuten gaar. Maar, voor je voor de tv in elkaar stort om er na 90 minuten pas weer af te komen. Ho! Zet de wekker op 50 minuten en controleer vanaf dan regelmatig met een satéprikker of de cake gaar is. Wanneer de prikker schoon uit de cake komt is je worteltaart gaar. Wanneer de taart is afgekoeld kan de icing erop. Hiervoor meng je de boter, poedersuiker en roomkaas in een kom.
Slanke en gezonde chocolade cake met courgette
Zodat ook de healthy girls onder ons kunnen genieten van cake day dit gezonde cakeje met courgette. Verantwoord smullen zullen we maar zeggen. En, ook een goede optie als je niet van super zoete snacks houdt. Deze cake is smeuïg als een brownie, maar hartig als een boterham.
Wat heb je nodig?
– Courgette
– 2 eieren
– 2 theelepels bakpoeder
– 200 gram havermeel
– 200 milliliter sojamelk
– 40 gram cacaopoeder
– 80 milliliter gesmolten kokosolie
– 50 milliliter honing
– snufje zout
– snufje vanillepoeder
Wat moet je doen?
De oven mag voorverwarmen op 200 graden. En dan kun je beginnen met het raspen van de courgette. Laat deze wel even een kwartiertje uitlekken in een zeef met iets zwaars erop, want anders krijg je een heel soeperig taartje en dat is gewoon niet lekker. De eieren, melk, kokosolie, honing en cacaopoeder kun je met elkaar mengen en meng ook het havermoutmeel, bakpoeder, zout en vanillepoeder met elkaar. Voeg daarna de twee mengsels aan elkaar toe en roer het samen door tot een egaal beslag. Daarna mag de uitgelekte courgette erdoor. Stop de taart in de oven voor ongeveer 60 minuten. Natuurlijk doe je tegen het einde van de baktijd weer het trucje met de satéprikker. Sausje? Roer honing samen met yoghurt en serveer het bij een plakje cake.
Enjoy girls! Welke ga jij maken voor cake day?